Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Ο ΤΥΠΟΣ ΣΟΝ ΕΒΡΟ ΚΑΙ ΤΗ ΘΡΑΚΗ


Ο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ, Μια όμορφη ιστορία...

Μετά τον ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ Διδυμοτείχου, παρουσιάζεται στην ενότητα Διδυμότειχο, έχουμε και τον ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ ΘΡΑΚΗΣ... έδρα Κομοτήνη...Διαβάστε την όμορφη ιστορία του .Και να μη ξεχνάτε πως η ιστορία των εφημερίδων είναι ο καθρέπτης της ιστορίας του τόπου μας.




«Παρατηρητής της Θράκης»

 - Ιστορία μέσων είκοσι χρόνων

 
H εφημερίδα «Παρατηρητής της Θράκης» γράφει εδώ και είκοσι χρόνια τη δική της ιστορία στο σύγχρονο γίγνεσθαι της πολυπολιτισμικής Θράκης.


Της Θράκης - που μετά από πολλά χρόνια απομόνωσης, λόγω των τότε κλειστών, γεωστρατηγικών επιλογών της χώρας που την αντιμετώπιζαν ως σύνορο και όχι ως πέρασμα προς τον ευρωπαϊκό χώρο από βορρά και προς την ασιατική ήπειρο από ανατολάς,- τη δεκαετία του 1990 άρχισε να βιώνει μια καινούρια αυτοπεποίθηση που την συνέδεε όχι μόνον με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του χώρου της, αλλά ανεμπόδιστα πλέον και με τις μεγάλες πολιτισμικές κατακτήσεις του παρελθόντος της.
Στο πλαίσιο αυτό ο «Παρατηρητής της Θράκης» από το πρώτο του φύλλο, το 1990, προσπάθησε να επανασυνδεθεί με τη μεγάλη παράδοση που άφησαν στον τόπο εφημερίδες, όπως η εξαιρετική «Πρωΐα» που εκδιδόταν από το 1925, με παρεμβατικότητα και ποιότητα εφάμιλλη των αθηναϊκών εφημερίδων της εποχής.
Συνειδητή ήταν επίσης η δέσμευσή του στην κλασική πολιτισμική αξία ότι ο τύπος οφείλει ν’ αντανακλά την πραγματικότητα του τόπου, όπου ζει και γράφεται, απευθυνόμενος σ’ όλους όσους συνιστούν το σώμα των πολιτών του, υπηρετώντας τον τόπο και όχι χρησιμοποιώντας τον τόπο για τη δική του αυτάρεσκη και ενίοτε και πολυτελή διαβίωση, την οποία, για δεκαετίες ολόκληρες, διασφάλιζε η διαιώνιση, και από τον τοπικό τύπο, και η προσκόλληση σε υπηρεσίες και μηχανισμούς που ανδρώθηκαν και υπήρξαν, εξαιτίας της αποσιώπησης, της διαρκούς ενοχοποίησης και της κοινωνικής περιθωριοποίησης ενός μεγάλου αριθμού συμπολιτών μας.
Ας αφήσουμε όμως τις γενικόλογες τοποθετήσεις, γιατί καλύτερα μιλούν τα έργα και οι πράξεις, και ας ξεκινήσουμε την ιστορία από την αρχή, εστιάζοντας στους ανθρώπους που υλοποιούν τις ιδέες και είναι αυτοί που αποδίδουν περιεχόμενο και στις λέξεις…

•        Οι άνθρωποι του «Παρατηρητή της Θράκης»

Το πρώτο φύλλο του «Παρατηρητή» κυκλοφόρησε την 1η Σεπτεμβρίου του 1990, μετά από εξάμηνη συστηματική και αγωνιώδη προσπάθεια, για την απόκτηση των πρώτων στοιχειωδών υποδομών, αλλά και την προετοιμασία και την επιμόρφωση των πρώτων επαγγελματικών στελεχών του.
Τα πρώτα δέκα χρόνια της ζωής του στεγάστηκε σε ενοικιαζόμενο κτίριο, στον πέμπτο όροφο πολυκατοικίας, στην οδό Ορφέως 1, απέναντι από την Εθνική Τράπεζα και από το 1998, σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις 1.200 m2, στην περιοχή του Ηφαίστου, απέναντι από την Πανεπιστημιούπολη της Κομοτηνής.
Για να αποκτήσει «σάρκα και οστά» εργάστηκαν γι’ αυτόν όμως, όπως προαναφέραμε, δεκάδες άνθρωποι, με όραμα, ζήλο και πάθος.

•        Οι πρώτοι συνεργάτες στα πρώτα βήματα

Δεκάδες άνθρωποι με πάθος και όραμα για μια κοινωνία με ανθρώπινο πρόσωπο και μια Θράκη με φερέγγυο και διεκδικητικό λόγο στη διαχείριση του παρόντος της, πάθος και όραμα διακριτά και στα πρόσωπα της ιδρυτικής του πεντάδας, την οποία απετέλεσαν ο αείμνηστος δήμαρχος Κομοτηναίων Γιώργος Παπαδριέλλης, ο τότε δημοτικός σύμβουλος και μετέπειτα δήμαρχος Κομοτηναίων Αναστάσιος Βαβατσικλής, ο εκπαιδευτικός Γιάννης Ιωαννίδης, ο τυπογράφος Συμεών Κιόρογλου και ο πολιτικός μηχανικός Πέτρος Βαφειάδης, ο οποίος συνέχισε και μετά την έξοδο των τεσσάρων, έναν χρόνο μετά την ίδρυσή του, να είναι η ψυχή και η καρδιά της εφημερίδας.
Συνεργάτες σε επίπεδο δημιουργικού τα πρώτα χρόνια της πορείας του υπήρξαν η Μαρία Μαλαμίδου, η Αννίτα Γιώτα, η Ευαγγελία Σεσέντου, η Δήμητρα Βουτσίδου, η Ροδούλα Πασχαλίδου, η Νόνα Κιουτσούκη, η Ρέα Μακρίδου και η Νατάσσα Χατζοπούλου.
Πρώτος του διευθυντής  υπήρξε ο πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και αρχισυντάκτης σήμερα της εφημερίδας της Λάρισας «Ημερήσιος Κήρυκας», Γιάννης Σιούλας. Ακολούθησαν οι Γιάννης Σωτηριάδης και Σπύρος Παππουτσής. Το 1993 και έως το καλοκαίρι του 1995 διευθύντρια ανέλαβε η Ελένη Σκάβδη και ακολούθησε από το 1996 και έως το 1999 η Άννα Πατρωνίδου. Από το 1999 και έως σήμερα τη θέση του διευθυντή κατέχει η Τζένη Κατσαρή - Βαφειάδη. 
Τα πρώτα δέκα χρόνια ως συντάκτες του «Παρατηρητή» εργάστηκαν ο δημοσιογράφος Δημοσθένης Δούκας, βασικό στέλεχος της Δέλτα τηλεόρασης σήμερα, ο εκδότης  και στα πρώτα του δημοσιογραφικά βήματα τότε, δημοσιογράφος Θανάσης Αντωνίου, ο επίσης εκδότης Τέλης Κελεσίδης και ο δικηγόρος Χρήστος Χατζηπέμου.

•        Οι φοιτητές συντάκτες και «Τα κορίτσια της διπλανής πόρτας»

Ως συντάκτες του «Παρατηρητή», υπό την καθοδήγηση αλλά και τη συσσίφεια υπομονή της Ελένης Σκάβδη, εργάστηκε και μια σειρά «νομικάριων» τότε φοιτητών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, όπως ο δικηγόρος και μουσικός σήμερα του συγκροτήματος «magic de spell» Γιώργος Λαγγουρέτος, η ωραιοτάτη, αισθαντική και ακραιφνής υπερασπίστρια των εργασιακών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δικηγόρος σήμερα Βίκυ Κουφαλά, ο επίσης δικηγόρος, ηλείος στην καταγωγή, Βασίλης Χρονόπουλος, και, φυσικά, ο σεναριογράφος σήμερα Γιώργος Φειδάς, ο οποίος εκτός ωραρίου εφημερίδας, με τη βοήθεια του Βαγγέλη Χερουβείμ στα σκίτσα και τις αφίσσες, και πρωταγωνίστρια τη Βίκυ Κουφαλά, στο πρώτο του ραδιοφωνικό σενάριο, με τίτλο «Τα κορίτσια της διπλανής πόρτας», μετέτρεπε τις βραδινές ώρες τα γραφεία του «Παρατηρητή» στο ευχυμότερο σε δημιουργικότητα στούντιο μιας κομοτηνέικης Τσινετσιτά…
Λίγο αργότερα τα πρώτα του δημοσιογραφικά κείμενα κατέθεσε στην εφημερίδα ο επίσης «νομικάριος» τότε και δικηγόρος σήμερα Μάριος Βαβατσικλής, όπως και η παιδαγωγός Στέλλα Καζάκη.

•        Η πραγματικότητα μέσα από σκίτσα

Στην λαμπρή ομάδα φοιτητών του Δημοκριτείου, που συνεργάστηκαν με τον «Παρατηρητή», χαρίζοντάς του τη δυνατότητα να καταγράφει και να φιλοξενεί τα συμβαίνοντα στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, μέσα από τα ειδικά ένθετά του που είχαν τον τίτλο «Δημοκριτειακά», συγκαταλέγεται και ο ταλαντούχος σκιτσογράφος Βαγγέλης Χερουβείμ. Ο ταλαντούχος και οξυδερκής, ένας από τους περισσότερο διαβασμένους φοιτητές της εποχής του, Βαγγέλης Χερουβείμ, ο οποίος ξεκίνησε την καριέρα του από την Θράκη και από τον «Παρατηρητή», του οποίου υπήρξε το σταθερότερο μέλος την πρώτη δεκαετία των πολλών αλλαγών και της αναζήτησης της φυσιογνωμίας του. Στον ταλαντούχο και ευαίσθητο καταγραφέα των γεγονότων του παρόντος, Βαγγέλη Χερουβείμ, η ιστορία της Θράκης, από το 1990 και έως το 1999, οφείλει την πιο συναρπαστική σκιτσογραφική της αποτύπωση, αλλά και εικονογραφημένα κείμενα υψηλής ποιότητας στις στήλες του «Οδός βραδείας κυκλοφορίας» και «Μια φωτογραφία …χίλιες λέξεις».

•        Οι διανοούμενοι ποιητές Ρεφικά Ναζίμ και Μεχμέτ Τσολάκ, ο Νικήτας Λιοναράκης και ο «Παρατηρητής της Πολυφωνίας»

Οκτώ ολόκληρα χρόνια μετά την ίδρυσή του ο «Παρατηρητής της Θράκης» κατάφερε να ολοκληρώσει τη φυσιογνωμία του, υλοποιώντας ό,τι πίστευε ότι θα έπρεπε να φιλοξενεί μια εφημερίδα στην πολυφωνική Θράκη, φιλοξενώντας καθημερινά τις ειδήσεις στα ρώσικα και στα τούρκικα. Τα πρώτα, τα ρώσικα τα μιλούσε μια ευρεία ομάδα παλιννοστησάντων συμπολιτών από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης που εγκαταστάθηκαν στην Κομοτηνή, και τα δεύτερα, τα τούρκικα ήταν παγιωμένη από δεκαετίες φωνή στον τόπο, ως μια από τις γλώσσες, πλην της ελληνικής, που ομιλούνται στη Θράκη, και οι οποίες σαφώς δεν είναι και οι μόνες, αφού ομιλούσες ακόμη γλώσσες είναι η ρομανί και η πομακική. Το 1998, εκτός από τις ειδήσεις στα τούρκικα και στα ρώσικα, άρχισαν να φιλοξενούνται ανά δεκαπενθήμερο ένθετα στον «Παρατηρητή», με ρεπορτάζ που αφορούσαν στα πολλά προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι δύο αυτές πληθυσμιακές ομάδες, και ήταν ιδιαίτερα έντονα, των παλλιννοστησάντων, λόγω των πολλών προβλημάτων οικιστικής και επαγγελματικής αποκατάστασης, και των τουρκόφωνων, λόγω των πολλών προβλημάτων στην εφαρμογή της αρχής της ισονομίας ισοπολιτείας, αλλά και του γεγονότος, σε επίπεδο επικοινωνίας, ότι οι τουρκόφωνοι συμπολίτες μας δεν είχαν τη δυνατότητα να πληροφορούνται την ειδησεογραφία του τόπου καθημερινά από άλλο ημερήσιο έντυπο.
Για την υλοποίηση των δύο ενθέτων, και δη του τουρκόφωνου, από το 1993 εργαζόταν ο ποιητής και δάσκαλος Μεχμέτ Τσολάκ, ο οποίος ήταν και ο πρώτος καθοδηγητής μας σ’ έναν κόσμο στεγανό για τους ελληνόφωνους Θρακιώτες και στον οποίο οφείλονται και τα πρώτα ρεπορτάζ του «Παρατηρητή» στην ελληνική γλώσσα που αφορούσαν στην τουρκόφωνη μειονότητα, και ήταν ατύπως μεν, εκτός ύλης όμως ουσιαστικά, σύμφωνα με τα ήθη της έντυπης δημοσιογραφίας εκείνης της εποχής. Από το 1999, στην υλοποίηση των ειδήσεων αλλά και των ενθέτων στα τούρκικα, ολόψυχη ήταν η συνδρομή της δασκάλας, εκδότριας της εφημερίδας «Aile Birlik» και ποιήτριας Ρεφικά Ναζίμ, η οποία καθημερινά, συνδράμοντας την πρώτη τουρκόφωνη δημοσιογράφο του «Παρατηρητή» Ντιλέκ Χαμπίμπ, κατάφεραν μαζί οι δυο τους να δημιουργήσουν μία νέα δημοσιογραφική έντυπη παράδοση, η οποία, συν τοις άλλοις, πολύ ασχολήθηκε και με την ιστορία της τουρκόφωνης ομάδας των Κομοτηναίων συμπολιτών μας.
Στη συνέχεια, ο αείμνηστος δημοσιογράφος Νικήτας Λιοναράκης, σημαίνουσα φυσιογνωμία της Κοινωνίας των Πολιτών, συναινώντας στο όλο εγχείρημα για το συναπάντημα στην πράξη και επί χάρτου των φωνών του τόπου, από κοινού με τους δημοσιογράφους της ΕΡΑ, απέδωσαν στον «Παρατηρητή», τον τίτλο της καλύτερης περιφερειακής εφημερίδας, για το 1999.

•        Από τους υπαλλήλους γραφείου στους …δημοσιογράφους

Παραλλήλως, και όλα αυτά τα πρώτα χρόνια, στον «Παρατηρητή» διαμορφωνόταν μια επαγγελματική, για πρώτη φορά στα χρονικά της νεότερης θρακικής δημοσιογραφίας, γενιά δημοσιογράφων, οι οποίοι ξεκίνησαν απ’ αυτόν τη θητεία τους, ως πτυχιούχοι κυρίως άλλων σχολών ΑΕΙ, - για να γνωρίζουν καλά γλώσσα αλλά και να έχουν το προσόν μιας πολυεπίπεδης μόρφωσης, όπως απαιτεί η ποιοτική δημοσιογραφία, - οι οποίοι εξελίχθησαν στη συνέχεια σε επαγγελματίες δημοσιογράφους και είναι μέλη της ΕΣΗΕΜΘ σήμερα, όπως η Αναστασία Δοσεμετζή, η Μαρία Νικολάου, ο Δάμων Δαμιανός, η Ντιλέκ Χαμπίμπ, η Μαρία Παπαδοπούλου και η Μαρία Αμπατζή.
Στον «Παρατηρητή» εργάστηκαν ακόμη οι δημοσιογράφοι:
Ελεονόρα Αυγητίδου, που ήταν η πρώτη συντάκτης του «Παρατηρητή της Πολυφωνίας» στα ρώσικα, Έφη Μωραΐτου, Μαρία Μπόντη, ως δημοσιογράφος για την κάλυψη της ειδησεογραφίας της Ξάνθης, Σταμάτης Σακελλίων, ως τακτικός αρθρογράφος, συνεργάτης σήμερα της εφημερίδας «Αυγή», Ξάνθος Κώστογλου, ως αρθρογράφος αλλά και ως δημιουργός της δεύτερης ανασύνθεσης του lay out του «Παρατηρητή» το 1998, Σιμπέλ Χατζηαλή και Οζγκιούρ Μουσταφά, ως συντάκτες του «Παρατηρητή της Πολυφωνίας» στα τούρκικα.

•        Ο «Αθλητικός Παρατηρητής»

Από τα πρώτα του χρόνια τα αθλητικά απετέλεσαν για τον «Παρατηρητή» ιδιαίτερο τομέα ενημέρωσης. Στο πλαίσιο αυτό και από το 1990 έως το 1993 ο «Παρατηρητής» κυκλοφόρησε την αυτόνομη δευτεριάτικη αθλητική εφημερίδα, με τίτλο «Αθλητικό Περισκόπιο», στην οποία φιλοξενούνταν όλα τα τοπικά και περιφερειακά πρωταθλήματα όλων των αθλημάτων. Τη σκυτάλη παρέλαβε στη συνέχεια το δευτεριάτικο φύλλο του «Παρατηρητή», ο «Αθλητικός Παρατηρητής», ο οποίος κυκλοφορεί το πρωί κάθε Δευτέρας και τον οποίο υπογράφουν, από το πρώτο του φύλλο παρών, ο Δημήτρης Μπακιρτζής και μέχρι πριν τέσσερα χρόνια και ο Γιώργος Μαυρίδης, «το ακτύπητο δίδυμο», όπως τους αποκαλούσαν, του «Παρατηρητή». Στην αθλητική ειδησεογραφία του «Παρατηρητή» σημαντική είναι σήμερα η συνδρομή του φοιτητή της φιλολογίας και ταλαντούχου αθλητικογράφου Βασίλη Στοάκη.

•        Το πολύφωνο ράδιο «Παρατηρητής»

Το 1998, ο «Παρατηρητής της Θράκης» απέκτησε και το ραδιόφωνό του, το ράδιο «Παρατηρητής», που εκπέμπει στους 94 fm, αγοράζοντας τη συχνότητα του ράδιο «Φάσμα», ιδιοκτησίας του Αθανασίου Σταμπουλίδη, που ήταν ένα από τα παλαιότερα ραδιόφωνα του τόπου. Πρώτος του διευθυντής ήταν ο θεολόγος Μάριος Λιάγκης, που είχε λαμπρά μέχρι τότε εκπαίδευση ως φοιτητής στα ραδιόφωνα της Θεσσαλονίκης.
Το ράδιο του «Παρατηρητή» υπήρξε από την αρχή του πολύφωνο ραδιόφωνο, με την παρουσίαση των ειδήσεων, στην ενημερωτική του ζώνη, σε τρεις από τις γλώσσες του τόπου, στην ελληνική, τη ρωσική και την τουρκική. Από την αρχή, επιλογή του ήταν η αφοσίωση στην έντεχνη ελληνική μουσική και στη δημιουργία ζωντανού προγράμματος, έτσι ώστε να ακυρώνεται στην πράξη το αυτονόητο έθος των play lists. Το 2001 το ράδιο «Παρατηρητής» προχώρησε σε συνεργασία με το ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, το πρώτο σε ακροαματικότητα ελληνικό ραδιόφωνο.

•        Διαφήμιση και ομάδα μάρκετινγκ

Τον «Παρατηρητή» υπηρέτησε στον τομέα διαφήμισης και μάρκετινγκ μια ακόμη σημαντική σειρά στελεχών, όπως ο επί χρόνια διευθυντής μάρκετινγκ Μάριος Λιάγκης και οι συνεργάτιδες - στελέχη του εμπορικού τμήματος Έλενα Παστρικού, Μάγδα Μητσοπούλου, Κατερίνα Χατζηνιζάμη και Ματίνα Γιαννακίδου, τα οποία με πολύ πάθος και πολύ κόπο κατάφεραν να δια-συνδέσουν επιτυχώς τον «Παρατηρητή» και τις περιοδικές του εκδόσεις, υπό τον γενικό τίτλο zω, με την ενεργή επιχειρηματική κοινότητα του τόπου και της Θράκης, διασύνδεση και διαδραστική επικοινωνία στην οποία πλείστα όσα οφείλει ο «Παρατηρητής» στη εικοσάχρονη μέχρι τώρα πορεία του.

•        Διαδικτυακός «Παρατηρητής» - www.paratiritis-news.gr

Το 2000, ο «Παρατηρητής», χάρη στον Θοδωρή Μπατζάκα και τη δημιουργική του ομάδα, την i-magic, αναγνωρίζοντας τη μεγάλη συνεισφορά του διαδικτύου στην επικοινωνία και στην ανταλλαγή πληροφορίας, απέκτησε τον δικό του διαδικτυακό τόπο στο www.paratiritis-news.gr, που ήταν από τους πρώτους εκείνη την εποχή σε επίπεδο περιφερειακού τύπου.

•        Από τον δίχρωμο στον έγχρωμο «Παρατηρητή» και τις περιοδικές του εκδόσεις

Το 2002, ο «Παρατηρητής» απέκτησε νέα εμφάνιση, εγκαινιάζοντας στον τύπο της Θράκης τις έγχρωμες σελίδες και ανανέωσε εφ’ όλης της ύλης τις περιοδικές του εκδόσεις, υπό τον γενικό τίτλο zω, - με θεματικές αφιερωμένες στον Γάμο, την Κατοικία, το Επιχειρείν, τις Γιορτές, τον Πολιτισμό και τη Μουσική, - αλλά και τα ειδικά ένθετα αφιερώματά του, που σε τακτά χρονικά διαστήματα διανέμονται δωρεάν μαζί με την εφημερίδα.

•        Μια νέα γενιά συνεργατών

Το 2006 είναι γενική χρονιά αναδιάρθρωσης του ραδιοφώνου του «Παρατηρητή», την ευθύνη του προγράμματος του οποίου αναλαμβάνει ο νεαρός φοιτητής, στο Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Θάνος Βαφειάδης, μέλημα του οποίου υπήρξε η μετατροπή του ραδιοφώνου σ’ έναν ενεργό πυρήνα πολιτιστικής ζωής, ένα είδος μουσικής εστίας για τους φοιτητές του Δημοκριτείου αλλά και ένα βήμα λόγου για τους ανθρώπους της γενιάς του, οι οποίοι για το κοινωνικό δεινοσαυρικό γίγνεσθαι είναι σχεδόν ανύπαρκτοι.
Απευθύνοντας κάλεσμα στους φοιτητές και στους νέους της πόλης, καταφέρνει να συντονίσει μια ευρεία ομάδα τριάντα τουλάχιστον παραγωγών και να καταρτίσει ένα ζωντανό ραδιοφωνικό πρόγραμμα, με εκπομπές στις οποίες οι παραγωγοί παίζουν και επικοινωνούν τη μουσική που αγαπούν. Από έντεχνο έως ρεμπέτικο και από χέβι μέταλ έως ροκ, τζαζ και χιπ-χοπ … Από Θανάση Παπακωνσταντίνου μέχρι Γιώργο Ζαμπέτα, από Ελευθερία Αρβανιτάκη μέχρι Αργύρη Μπακιρτζή, Στάθη Δρογώση, Νικόλα Άσιμο και Μανόλη Φάμελλο… Συγχρόνως, καθιστά το ραδιόφωνο του «Παρατηρητή» βήμα λόγου των καλλιτεχνών και των μουσικών δημιουργών και, πραγματικά, οι συνεντεύξεις των νεαρών παραγωγών με την Αρλέτα, τον Χρήστο Θηβαίο, τον Γιώργο Νταλάρα ή τον Νότη Μαυρουδή είναι μακράν καλύτερες των υπογραφών επωνύμων… Αμεταμφίεστες και με σεβασμό προς τον υπέροχο κόσμο της μουσικής δημιουργίας.
Αυτή η εισροή ταλαντούχων και μορφωμένων νεαρών, που δώρισε καινούριους συνεργάτες, ακόμη και στον ενημερωτικό τομέα του σταθμού, το πρόγραμμα του οποίου επίσης αναδομήθηκε, δεν άφησε ανεπηρέαστη την ύλη αλλά και τη συντακτική ομάδα της εφημερίδας, στις σελίδες της οποίας προστέθηκε η στήλη «τετ-ραδίου σημειώσεις» και νεαροί συνεργάτες όπως ο Βασίλης Στοάκης, η Δέσποινα Ταταράκη, ο Χρήστος Λαγαρίας και η Νατάσσα Βαφειάδη, με συντονιστή των σελίδων και των σχολίων τους, τον «αρχηγό σχεδιαστή» Θάνο.
Σημειωτέον ότι το «ράδιο Παρατηρητής» ακούγεται, μέσω του διαδικτύου, παντού, όπου υπάρχουν λάτρεις της ελληνικής μουσικής, στον κόσμο.

•        Οι κλασικοί της διανομής

Ο «Παρατηρητής της Θράκης» κυκλοφορεί με το ταχυδρομείο και δικό του σύστημα διανομής, όπως και με το πρακτορείο Άργος, και στους τρεις νομούς της Θράκης.
Tη διανομή στην πόλη της Κομοτηνής εξυπηρετούν, από το πρώτο φύλλο του «Παρατηρητή» παρών, ο Κιαμήλ Αλή, και εδώ και δέκα χρόνια, μετά από πολλές αλλαγές σε πρόσωπα, λόγω των ειδικών δυσκολιών της διαδικασίας της διανομής, ο Σουλεϊμάν Σελαχεδίν
Στοιχεία:www.paratiritis-news.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου