Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Ο ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ ΧΟΛΑΡΓΟΥ ΠΑΡΑΓΕΙ ΔΕΣΠΟΤΑΔΕΣ!

Ο ..κ. Γιακαλής Αμβρόσιος., εξαιρετικής παιδείας άτομον, υπηρέτησε  για  ένα διάστημα στο Χολαργό, έγινε Μητροπολίτης Κοζάνης και μετά ήρασθη σφόδρα μίαν Κυρία και πήρε το καλιμμάφχι του κι απήλθε...

Η ΕΝΟΡΙΑ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ ΧΟΛΑΡΓΟΥ ΠΑΡΑΓΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥΣ…
ΣΚΕΤΗ ΚΟΛΥΜΒΗΘΡΑ ΤΟΥ ΣΥΛΩΑΜ!

Κατά μία περίεργη..παράδοση για να γίνει κανείς Επίσκοπος πρέπει πρώτα να περάσει από το πάγκο—ή έστω.. παγκάρι- δύο σημαντικών ναών των Αθηνών 1) Του Ι.Ναού της Παναγίας Φανερωμένης και 2) Του Ι.Ναού Α.Παντελεήμονος (οδού Αχαρνών) που θεωρείται και ως ο μεγαλύτερος –σε διαστάσεις- ναός των Βαλκανίων.
΄Αγνωστον για ποιο λόγο, οι προαλειφόμενοι να γίνουν επίσκοποι, πρώτα πρέπει να διέλθουν εκ των δύο ναών αυτών , όπου για ένα διάστημα υπηρετούν. Πρόκειται περί ατύπου παραδόσεως κι έτσι δεν μπορούμε να πούμε ποιος από τους δύο ναούς… έχει τα πρωτεία στην περίεργη αυτή ¨”παραγωγή δεσποτάδων.” Οι πληροφορίες μας πάντως λένε πως προηγείται με διαφορά στήθους Ο Αγ. Παντελεήμων Αχαρνών…΄

Αναφέρουμε την παραγωγή Μητροπολιτών από το Χολαργό, μεταξύ των οποίων υπάρχουν σημαντικές προσωπικότητες, όπως ο Αρχιεπίσκοπος Θιατείρων (Λονδίνο), καθηγητές Πανεπιστημίων, αλλά και ατακτήσαντες (όπως ο αποσχηματισθείς τ. Μητροπολίτης Κοζάνης κ. Γιοκαρίνης( chercee la femme)…
Πάντως οι περισσότεροι εκ των παραχθέντων από τη φάμπρικα του Χολαργού, έχουν διακριτική παρουσία στα ενοριακά της πόλης Διαβιώνουν ας πούμε σαν να είναι σε διακοπές, προσδοκούντες τον κατάλληλο χρόνο μέχρις ότου χειροτονηθούν επίσκοποι.
Ιδού η λίστα των παραχθέντων επισκόπων από το Ναό της Παν. Φανερωμένης Χολαργού:

Ο Αρχιεπίσκοπος Θιατείρων
ΜΕΛΕΤΙΟΣ ΦΟΥΓΙΑΣ
***Αρχιμ. Μεθόδιος Φούγιας, μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος Μεγάλης Βρετανίας, (1967), εις αντικατάστασιν του λόγω ηλικίας απαλαγέντος π. Θωμά Πλούμη. Αλλά συγχρόνως και πρόεδρος του Εκκλησιαστικού συμβουλίου του Ναού σε αντικατάσταση του π. Ιωάννη Βεντούρη (7/10/1966, έγγραφο υπογεγραμμένο από τον τότε Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χρύσανθο)
***Αρχιμ. Ιάκωβος Κορόζης, μετέπειτα μητροπολίτης Κυθήρων (31/7/1967). Στις 23/3/1970 μετατίθεται στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος Οδού Αχαρνών.
***π. Νικόλαος Ιωαννίδης (1ην Αυγούστου 1981), μέχρι τις 30 Αυγούστου 1982. Είναι καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

***Αρχιμ. Ιάκωβος Παπαθανασίου –Γκίνης, μετέπειτα Μητροπολίτης Νικαίας, (30 Απριλίου 1982). Την 1η Αυγούστου του 1983 μετατίθεται στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου πηγής οδού Ακαδημίας
***Αρχιμ Αμβρόσιος Γιακαλής, μετέπειτα Μητροπολίτης Κοζάνης, (1η Οκτωβρίου 1991), πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου στις 21 Οκτωβρίου 1991 ..Αμάρτησε για μια χήρα…
Ο ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ ΚΟΥΜΑΡΙΑΝΟΣ 
***Αρχιμ. Θεόκλητος Κουμαριανός, μετέπειτα Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Βρεσθένης, (16 Οκτωβρίου 1998), εφημέριος της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος. Πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ιερού Ναού στις 27 Οκτωβρίου 1998.
***Διάκονος Παντελεήμων Μανουσάκης, καθηγητής σε Πανεπιστήμιο της Βοστώνης (ΗΠΑ), διάκονος του Ι. Ναού μας από τις 14 Ιουλίου 2007. Χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος και χειροθετήθηκε Αρχιμανδρίτης στις 29 Ιανουαρίου 2011
Για την ιστορία μνημονεύουμε και:
(+) Πρωθιερέας Ιωάννης Βεντούρης
πΙΒεντουρηςΠρώτος εφημέριος αλλά και κτήτωρ του νεόδμητου Ιερού Ναού Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού (1954) ήταν ο Πρωθιερέας Ιωάννης Βεντούρης, του Νικολάου και της Άννας, γεννηθείς στις 14 Φεβρουαρίου του έτους 1907 στην Απολλωνία Σίφνου.
Τελείωσε τις γυμνασιακές του σπουδές και συνέχισε τις ειδικές του εκκλησιαστικού φροντιστηρίου.
Ενυμφεύθη την Αλεξάνδρα Λαμπροπούλου, από την Πάτρα, και απέκτησε τρία τέκνα, τον Νικόλαο, τον Κωνσταντίνο και την Άννα.
Χειροτονήθηκε Διάκονος, από τον τότε Μητροπολίτη Σύρου Κυρό Φιλάρετο, την 21ην Ιουλίου 1935, σε ηλικία 28 ετών, κατά τους Ιερούς Κανόνες και τα θέσμια της Εκκλησίας, στον Ιερό Ναός της Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού και τον επόμενο χρόνο (συγκεκριμένα την 1ην Μαρτίου του 1936) χειροτονείται πρεσβύτερος πάλι στον Ιερό Ναό της Φανερωμένης Χολαργού από τον Θεοφ. Επίσκοπο Χριστουπόλεως. (Μάλλον θα ήταν και οι πρώτες χειροτονίες που έγιναν στο μικρό τότε ναΐδριο της Φανερωμένης Χολαργού).
Το οφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου του απενεμήθη από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρό Δαμασκηνό, στον εορτάζοντα Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας Χαλανδρίου το έτος 1944 (4 Δεκεμβρίου).
Εκοιμήθη τον Απρίλιο του 1987.
Σήμερα στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Χολαργού υπηρετούν οι:
  • Αρχιμανδρίτης Συμεών Βενετσιάνος, πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ιερού Ναού και υπεύθυνος της ενοριακής Σύναξης μελέτης Αγίας Γραφής. Υπηρετεί και ως Διευθυντής του Ιδρύματος ψυχο-κοινωνικής αγωγής και στήριξης «Διακονία» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
  • Σημείωση δική μας: Για να κατέχει αυτό το πόστο μάλλον θα έχει ο ίδιος ψυχοβγαλτικά προβλήματα , μια και τα βάζει με τον τοπικό Τύπο, ανεκδιηγήτως για το σχήμα του
  • ΡΕ ΤΟ ΠΑΜΕ: Οι ιερωμένοι δεν καταφεύγουν ποτέ σε κοσμικά δικαστήρια για να προστατέψουν …την τιμή και την υπόληψή τους! Πάρτε το χαμπάρι! Μην ξεφτιλίζετε πια τόσο το ράσο όσο και το Θεό σας!
Αρχιμανδρίτης Συμεών Βενετσιάνος (τηλ. 210.6564499)
Αρχιμανδρίτης Ευγένιος Κονταρίνης (τηλ. 210.6564493)
Πρωτοπρεσβύτερος Ευθύμιος Μπάτρας (τηλ. 210.6564494)
Πρωτοπρεσβύτερος Ιωάννης Καλογερόπουλος (τηλ. 210.6564492)
Πρωτοπρεσβύτερος Κωνσταντίνος Στούμπος (τηλ. 210.6564495)
Διάκονος Συνέσιος Βικτωράτος (τηλ. 210.6511821)

  Ως προς τον επίσκοπο Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνό, διευκρινίζουμε πως κατοικεί επί πολλά έτη στον Χολαργό, αλλά δεν υπηρέτησε στο Ναό, αν κι ως κάτοικος, ανήκει στην ενορία της Παν.Φανερωμένης.
Στη φωτό με τον Οικουμενικό Πατριαρχη, που τον επισκέπτεται συχνά, άλλωστε Διδυμότειχο-Κωνσταντινούπολη, είναι μια...γειτονιά!


4 σχόλια:

  1. Ρε σεις δεν ντρέπεστε να γράφετε τέτοιες κακοήθειες για τον Αμβροσιο Γιακαλή, Κατ αρχήν έχετε κοτσάρει τον Αττικής Παντελεήμονα ως φωτογραφία του. Ο άνθρωπος ζει εδω και χρονια στο ενοίκιο στην οδό Αχιλλέως στο Φάληρο και τον γηροκομεί η αδελφή του. Πάσχει από ωχρά κηλίδα και είναι σχεδόν τυφλός.Τέλος δεν αποσχηματίστηκε αλλά παραιτήθηκε πικραμένος γιατί δεν άντεχε τον πόλεμο που του είχε κηρύξει η Τρόικα της Χρυσοπηγής και τον κοντράριζε σε ότι έκανε. Μέχρι και ως ανθέλληνα τον κατηγόρησαν και οτν κάλεσαν σε απολογία. Εξελέγη την τέταρτη φορά αφού εξέλεξαν ημέτερους στην Αττική, στη Ξάνθη και στη Νέα Ιωνία και στο τέλος τον ξεφορτώθηκαν στη Κοζάνη, ενώ ο άνθρωπος είχε διεθνές κύρος και θάφτηκε στη Κοζάνη. Ντροπή να αναπαράγετε κακοήθειες ενώ παριστανετε τους φιλομόναχους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ μαζί σας. Πολλά τα έτη του Αγίου Σερβίων κ. Αμβροσίου Γιακαλή.

      Διαγραφή
    2. Συμφωνώ μαζί σας. Πολλά τα έτη του Αγίου Σερβίων κ. Αμβροσίου Γιακαλή.

      Διαγραφή
  2. Το συγκεκριμένο οικοτροφείο για αλλοδαπούς φοιτητές είναι προσωπική επιτυχία του Αμβροσιου και περιήλθε στο Ίδρυμα Νεότητας χάρις στις προσωπικές του προσπάθειες παρουσια μου. Μετα από τον εξαναγκασμο του σε παραίτηση το κτιριο κοντεψε να χαθεί μέχρι που το ξέθαψε ο π. Προκοπιος Πετριδης τελευτια στιγμη πριν επιστραφει στους ιδιοκτητες και ανελαβε τη λειτουργία του. Ο π.Προκοπιος διετέλεσε χρονια στον Αγιο Παντελεήμονα και τον ξεπέταξαν και αυτόν ως τιτουλάριο επίσκοπο.

    Ο Αμβροσιος οτνα πηγε στην Κοζανη βρηκε καμμενη γη αφου τα λαμογια αλωνιζαν όσο ο Διονυσιος ηταν κλινηρης και υπεργυρος και ειχαν ξεπαστρεψει όλα τα περιουσιακα στοιχεια της μητροπολης. Ο Αμβροσιος τους πρωτους μηνες πληρωνε απο τη τσεπη του τη ΔΕΗ του κτιριου της Μητροπολης,

    http://www.amen.gr/article17957

    ΑπάντησηΔιαγραφή