Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

ΤΥΟ ΤΙΜΙΟ ΞΥΛΟ ...ΕΝΩΣΕ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

alt

Του Γιώργου Θεοχάρη

ΙΣΧΥΡΙΖΕΤΑΙ Ο σύμβουλος του πρωθυπουργού της Ουκρανίας, κ. Νικολάι Πετρένκο, στο ΄΄Αγιορείτικο Βήμα΄΄

Ο κ. Πετρένκο  την περασμένη εβδομάδα βρέθηκε στο Άγιο Όρος, δηλώνει εντυπωσιασμένος από τον Άθωνα, τα κειμήλια του και υπογραμμίζει ότι ένα σταυρός με τίμιο ξύλο από τα Ιεροσόλυμα είχε ως αποτέλεσμα να ενώσει την Ανατολική και δυτική Ουκρανία.
''Eπισκεφτήκαμε το Άγιο Όρος  για να δώσουμε μία σειρά από δώρα σε μοναστήρια μεταξύ των οποίων τη Μεγίστη Λαύρα, του Αγίου Παντελεήμονος, την Ιβήρων και  τη  Βατοπαιδίου.
Τέλος Ιουνίου έχουμε την επέτειο των 1025 χρόνων που οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί, οι Σλάβοι, ασπάστηκαν τον χριστιανισμό και με την ευκαιρία αυτή θέλαμε να μεταφερθεί στην Ουκρανία ένα κειμήλιο από το Άγιο Όρος'', εξηγεί στο ''Αγιορείτικο Βήμα'' ο υψηλός επισκέπτης.
Και συνεχίζει,''Ασχολούμαι με αυτά τα θέματα και έχω φέρει στην Ουκρανία διάφορα κειμήλια για να κοινωνήσουν οι Ουκρανοί και να έρθουν πιο   κοντά στην Εκκλησία. Το 2004 ήταν οι προεδρικές εκλογές και είχαμε αντιδράσεις καθώς δεν θέλανε ο πρόεδρος να προέρχεται από την ανατολική Ουκρανία που είναι οι Ρωσόφωνοι. Και η Ουκρανία χωρίστηκε σε ανατολική και δυτική''.

Στη συνέχεια ο κ. Πετρένκο μιλά για ένα ΄΄ θαύμα΄΄ που έγινε στη χώρα του  με την έλευση του Σταυρού από τα Ιεροσόλυμα που περιείχε τίμιο ξύλο, λέγοντας, ΄΄Κουβεντιάζοντας με τους κληρικούς πρόεκυψε στη σκέψη μας να φέρουμε κάποια κειμήλια που θα μπορούσαν να   ΄΄ενώσουν΄΄ τη χώρα.Παρακάλεσα τον Βλαδίμηρο που είναι επικεφαλής της Ουκρανικής εκκλησίας να μου δώσει την ευχή του για να πάω στο Ισραήλ. Όπως και έγινε.
Ετσι, μετά από ένα χρόνο προσπάθειας και επιμονής, φέραμε τον σταυρό από τη σταύρωση του Ιησού  που είναι στην εκκλησία του Παναγίου Τάφου. Το 2006 μας τηλεφώνησε ο Αρίσταρχος και μας είπε, ελάτε να πάρετε τον Σταυρό για δέκα μέρες.

Καταλήγοντας είπε, ΄΄Και όταν φέραμε αυτό το κειμήλιο γινόταν οι κοινοβουλευτικές εκλογές στην Ουκρανία ανατρέποντας το  υφιστάμενο πολιτικό σκηνικό και κάθε  πιθανή πρόβλεψη κατερρίφθη. Άλλαξαν τα πάντα. Έγινε  πρωθυπουργός  ο Μίκολα Αζάροφ
 που ένωσε τις αντίθετες πλευρές  και έτσι έγινε η συμφιλίωση της ανατολικής και δυτικής πλευράς της Ουκρανίας’’.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου