Σάββατο 11 Μαΐου 2013

ΜΕΓΑΛΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΥΡΙΛΛΟ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΙΟ ΠΟΥ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ 


Ξεκίνησε το τριήμερο Λατρευτικών και Πολιτιστικών εκδηλώσεων προς τιμήν των δύο μεγάλων Θεσσαλονικέων Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, επί τη ευκαιρία της συμπληρώσεως των 1150 ετών από τον εκχριστιανισμό των Σλάβων στην Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης.
Το πρωί της Παρασκευής 10 Μαΐου ε.έ. ετελέσθη Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, επί τη εορτή της Ζωοδόχου Πηγής, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου στον κατάμεστο από πλήθος πιστών πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Ζωοδόχου Πηγής – Ασκού. Κατά την ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης αναφέρθηκε εκτενώς στο νόημα της σημερινής εορτής καθώς και στο νόημα της Αναστάσεως του Κυρίου.

Εν συνεχεία, πραγματοποιήθηκε το Διεθνές Θεολογικό Συνέδριο με θέμα «Οἱ Ἅγιοι Κύριλλος καί Μεθόδιος καί τό οἰκουμενικόν καί ἱεραποστολικόν αὐτῶν ἔργον» το οποίο διοργανώθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης και τη Διεθνή Ακαδημία Θεολογικών και Φιλοσοφικών Σπουδών «Οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος» με τη συμμετοχή καθηγητών της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., Α.Ε.Α. Βελλάς Ιωαννίνων και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
Κατά την έναρξη του Συνεδρίου η Βυζαντινή Χορωδία της Ιεράς ημών Μητροπόλεως «Ο Απόστολος Παύλος» με επικεφαλής τον Άρχοντα Υμνωδό της Αγίας και Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας κ. Γεώργιο Φερεντίνο απέδωσε κατά θαυμαστό τρόπο ύμνους και τροπάρια από την ακολουθία των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου.
Κατόπιν, ανεγνώσθησαν τα χαιρετιστήρια μηνύματα της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, από τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Μητροπόλεως μας, Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο π. Αναστάσιο Παρούτογλου, ενώ χαιρετισμό απέστειλε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγεννήσεως κ. Στυλιανός Παπαθεμελής.
Την έναρξη του Θεολογικού Συνεδρίου κήρυξε ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης κ. Θεόδωρος Καράογλου ενώ τις εργασίες του Συνεδρίου παρακολούθησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μπορτζόμι και Μπακουριάνι κ.κ. Σεραφείμ, ο οποίος είναι και επικεφαλής της αντιπροσωπίας από την Εκκλησία της Γεωργίας, όπου παρευρίσκονται στην Μητρόπολή μας για να για να λάβουν μέρος στις εόρτιες εκδηλώσεις, ο Καθηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής των Βλατάδων, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Νικηφόρος Ψυχλούδης, ο καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος – Μελισσοχωρίου π. Κύριλλος Κεχαγιόγλου, ο Ελλογιμώτατος Καθηγητής κ. Χριστόφορος Κοντάκης με αντιπροσωπία καθηγητών της Α.Ε.Α.Θ., εκπρόσωποι των Στρατιωτικών Αρχών και των Σωμάτων Ασφαλείας, το τμήμα μετεκπαιδεύσεως κληρικών της Διεθνούς Ακαδημίας Θεολογικών και Φιλοσοφικών Σπουδών «οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος», καθώς και καθηγητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Το επιστημονικό τμήμα των εισηγήσεων του συνεδρίου «Οἱ Ἅγιοι Κύριλλος καί Μεθόδιος καί τό οἰκουμενικόν καί ἱεραποστολικόν αὐτῶν ἔργον», κάλυψαν με την έμπειρη προεδρία του Ελλογιμοτάτου Καθηγητού της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Τρύφωνος Τσομπάνη, ο Κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. καθ. Μιχαήλ Τρίτος, με θέμα «Κύριλλος και Μεθόδιος: το πρόβλημα της εθνικότητάς τους και η συμβολή τους στον Σλαβικό Πολιτισμό», ο ομότιμος καθηγητής Νευρολογίας κ. Σταύρος Μπαλογιάννης, Διευθυντής του Ερευνητικού Ινστιτούτου δια την Νόσον του Αλτσχάιμερ και λοιπών εκφυλιστικών παθήσεων του εγκεφάλου και μελέτης του Γήρατος με θέμα: «Η αξία της κηρύξεως του Ευαγγελίου υπό των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου εις την μητρικήν γλώσσαν των λαών», ο Καθηγητής της Θεολογίκης Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Αντώνιος Παπαδόπουλος με θέμα: «Κύριλλος και Μεθόδιος: Μαθητές της Αγίας Τριάδος», o Αναπληρωτής Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Παναγιώτης Σκαλτσής με θέμα: «Πτυχές του λειτουργικού έργου των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου», ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Βαλκανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κ. Κωνσταντίνος Νιχωρίτης με θέμα «Οι πηγές των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου με έμφαση την αυθεντικότητά τους» καθώς και ο Λέκτωρ της Α.Ε.Α. Βελλᾶς Ιωαννίνων κ. Δημήτριος Γιαννούλης με θέμα: «Οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος στην εικονογραφία».
Μετά το πέρας των εισηγήσεων ακολούθησε συζήτηση με ερωτήσεις που απηύθυνε το κοινό προς τους ομιλητές του συνεδρίου σχετικές με τα θέματα τα οποία εκείνοι κάλυψαν.
Η Θεολογική Ημερίδα έκλεισε με το ληκτικό χαιρετισμό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνη κ.κ. Ιωάννου, ο οποίος και ευχαρίστησε όλους τους ομιλητές για την τόσο καίρια και σωστή ανάπτυξη των θεμάτων τους, φωτίζοντας άγνωστες πλευρές από το βίο, το έργο και την προσωπικότητα των δύο Αγίων Ισαποστόλων Θεσσαλονικέων Κυρίλλου και Μεθοδίου, που μέσα από το χριστιανικό διαφωτιστικό και αποστολικό έργο τους υπηρέτησαν το θέλημα του Θεού, οδήγησαν στο δρόμο της σωτηρίας τούς λαούς των χωρών των Σλάβων και λόγω της πλούσιας ιεραποστολικής τους δράσης έγιναν οι αίτιοι της απαρχής της ευρύτερης Σλαβικής γραμματείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου