Τρίτη 14 Μαΐου 2013

ΤΙΜΗ ΣΤΟΝ ΑΠΑΓΧΟΝΙΣΜΕΝΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΚΥΡΙΛΛΟ ΣΤ!


Κυρίλλεια 2013

κυριλλεια2013 (8)
Η μνήμη του Αγίου εθνοιερομάρτυρος Αγίου Κυρίλλου του ΣΤ΄ Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, που απηγχονίσθη στην Αδριανούπολη στις 18 Απριλίου 1821 από τους Τούρκους, τιμήθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου, με σειρά εκδηλώσεων υπό τον τίτλο «ΚΥΡΙΛΛΕΙΑ» 2013. Επίκεντρο όλωnτων εκδηλώσεων ήταν το Πύθιο Διδυμοτείχου, όπου και ετάφη το λείψανο του Αγίου, και η Νέα Ορεστιάδα, ως διάδοχος πόλη της Αδριανούπολης.

Συγκεκριμένα την Κυριακή του Αντίπασχα 12 Μαρτίου ε.ε. το πρωί στο Πύθιο τελέσθηκε η Θ. Λειτουργία
στον Ι. Ενοριακό Ναό Αγ. Αθανασίου ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνού. Μετά την αρτοκλασία ακολούθησε επίκαιρη ομιλία του Προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων και λιτανεύθηκε η Εικόνα του Αγίου.
Παρέστησαν η Αντιπεριφερειάρχης Έβρου κα. Γεωργία Νικολάου, Ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου κ. Π. Πατσουρίδης, ο Υποδιοικητής του Δ΄ Σώματος Στρατού κ. Θεοδ. Σακαλής και άλλοι επίσημοι.
Το απόγευμα της ιδίας ημέρας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγ. Θεοδώρων Νέας Ορεστιάδος εψάλη Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του οικείου Μητροπολίτου. Στη συνέχεια ακολούθησε λιτάνευση της Εικόνας, του Σταυρού ευλογίας και των Επιμανικίων  του Αγίου Κυρίλλου (που φυλάσσονται στο Λαογραφικό Μουσείο Ν. Ορεστιάδος) μέχρι το 1ο Δημοτικό Σχολείο «Κυρίλλειο» Ν. Ορεστιάδος, όπου ο Σεβασμιώτατος τέλεσε τα θυρανοίξια Προσκυνηταρίου του Αγ. Κυρίλλου, το οποίο τοποθέτησαν εκεί ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του ως άνω Δημοτικού Σχολείου. Η Λιτάνευση της Εικόνας του Αγίου τελείωσε με την αρτοκλασία που τελέσθηκε στον αύλιο  χώρο του Ι. Ναού Αγ. Θεοδώρων.
Παρόντες ήταν ο Δήμαρχος Ορεστιάδος κ. Δ. Μουζάς, ο Επιτελάρχης της 3ης Μ/Κ Ταξιαρχίας, εκπρόσωποι φορέων και Συλλόγων της πόλεως καθώς και πλήθος κόσμου.
Την επόμενη ημέρα Δευτέρα του Αντίπασχα στον Ι. Ναό Αγ. Θεοδώρων τελέστηκε Θ. Λειτουργία στην οποία προσήλθαν και εκκλησιαστικαν οι μαθητές του 1ου Δημοτικου Σχολείου «ΚΥΡΙΛΛΕΙΟ» Ν. Ορεστιάδος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου