Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Πρωτοβουλίες με ...ελπίδα! Ίδομεν!

TO ΦΑΝΑΡΙ ΠΡΟΧΩΡΑΕΙ ΣΕ ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΟ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟ 2016....

Σαν καλό ακούγεται... Μπορεί κάποιο φως να φανεί....

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Σύναξης των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Αυτοκέφαλων Εκκλησιών η οποία βρισκόταν σε εξέλιξη από την Παρασκευή και «στιγματίστηκε» από την απρόβλεπτη εμπλοκή σημειώθηκε με την απόσυρση από το συλλείτουργο των μητροπολιτών του Πατριαρχείου Αντιοχείας.


Τελικά πάντως η Σύναξη συμφώνησε να συγκαλέσει το 2016, Αγία και Μεγάλην Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας, όπως αναφέρει ανακοίνωση του Πατριαρχείου αλλά μετά τη στάση που τήρησε το Πατριαρχείο Αντιοχείας εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να υπάρξουν προσκόμματα στην προετοιμασία της Μεγάλης Συνόδου.

Σημειώνεται ότι το Πατριαρχείο Αντιοχείας καταγγέλλει τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων ότι επιμένει να επιβάλλει «τετελεσμένα γεγονότα» και «δεν αντιλαμβάνεται ότι η πλειονότητα των Ορθοδόξων Εκκλησιών θεωρεί δικαία τη θέση του Πατριαρχείου Αντιοχείας». Επιπλέον, επικρίνει τα Ιεροσόλυμα ότι απέρριψαν την μεσολάβηση του Οικουμενικού Πατριάρχη, Βαρθολομαίου, και τις συμφωνίες που είχαν γίνει στην Αθήνα τον Ιούλιο του 2013 και κοινοποιεί την απόσυρση του από τη Σύναξη και τη συζήτηση του θέματος στην τοπική Σύνοδο του Πατριαρχείου Αντιοχείας, στις 27 Μαΐου.

Υπενθυμίζεται ότι η αντιδικία ξεκίνησε όταν το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων επέκτεινε τη δικαιοδοσία του στο Κατάρ, χώρο, που το Πατριαρχείο Αντιοχείας θεωρεί ότι ιστορικά και κανονικά ανήκει στη δική του δικαιοδοσία.
Πάντως η Σύναξη συνεκφώνησε ότι η Ειδική Διορθόδοξος Επιτροπή θα αρχίσει το έργο της από τον Σεπτεμβρίο του 2014 και θα το ολοκληρώσει μέχρι το Πάσχα του 2015.

Οι αποφάσεις της Σύναξης

«Θα ακολουθήσει Προσυνοδική Πανορθόδοξος Διάσκεψη, κατά τό πρώτον ήμισυ του έτους 2015", αναφέρει η ανακοίνωση του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και σημειώνει πως «οι αποφάσεις θα λαμβάνονται καθ΄ομοφωνίαν".

«Οι πειρασμοί καί αι προκλήσεις της ιστορίας είναι ιδιαιτέρως έντονοι εις τάς ημέρας μας και οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί δέν δυνάμεθα νά είμεθα αμέτοχοι και αδιάφοροι απέναντί των...Η Εκκλησία καλείται νά αρθρώσει τόν προφητικόν της λόγον" συνεχίζει η ανακοίνωση και εκφράζει: «Ανησυχίαν διά τάς τοπικάς καί παγκοσμίους τάσεις, αι οποίαι απαξιώνουν καί διαβιβρώσκουν τάς αρχάς της πίστεως, τήν αξιοπρέπειαν του ανθρωπίνου προσώπου».

Η Σύναξη απεύθυνε έκκληση για άμεση κατάπαυση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Συρία και την απελευθέρωση των αιχμαλώτων.

«Στηρίζομεν τό Πατριαρχείον Αντιοχείας εις τήν πνευματικήν καί ανθρωπιστικήν διακονίαν αυτού, ως επίσης καί τάς προσπαθείας αυτού διά τήν παλινόρθωσιν της περιοχής καί τήν παλιννόστησιν των προσφύγων", σημειώνεται.

Η Σύναξη των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών ασχολήθηκε επίσης με την κρίση στην Ουκρανία, για την οποία αναφέρει ότι "ενθέρμως προσευχόμεθα υπέρ της διεξαγωγής ειρηνικών διαπραγματεύσεων καί καταλλαγής πρός έξοδον εκ της εν Ουκρανίασυνεχιζομένης κρίσεως".

Τέλος η ανακοίνωση υπογραμμίζει:«... την αναμφισβήτητον ιερότητα της ανθρωπίνης ζωής από της συλλήψεως μέχρι του φυσικού θανάτου. Αγνωρίζομεν τόν γάμον ως ένωσιν ανδρός καί γυναικός, η οποία εικονίζει τήν ΄Ενωσιν του Χριστού καί της Εκκλησίας Του».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου