Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

Ο Αρχιμ. Κλεόπας Στρογγύλης νέος Μητροπολίτης Σουηδίας

souidiasΝέο Μητροπολίτη Σουηδίας εξέλεξε πριν από λίγο σύμφωνα με πληροφορίες, η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ιερά Σύνοδος εξέλεξε τον Αρχιμανδρίτη Κλεόπα Στρογγύλη από την Βοστώνη.
Ο μέχρι πρότινος Μητροπολίτης Σουηδίας κ. Παύλος, έλαβε τον τίτλο του Μητροπολίτη Αμασείας.
Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος επί τη αναγγελία της εκλογής δήλωσε:
"Συγχαίρομεν τόν Θεοφιλέστατον εψηφισμένον Μητροπολίτην Σουηδίας καί πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλέοπαν Στρογγύλην δια την εκλογή του και ευχόμεθα εις αυτόν την εξ ύψους δύναμιν καί χάριν κατά την διαποίμανση των ενοριών της Μητροπόλεώς του, η οποία συμπεριλαμβάνει τη Σουηδία, τη Δανία, την Ισλανδία και τη Νορβηγία. Η χάρις του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού να επισκιάζη τον νεοεκλεγέντα Μητροπολίτην εις την νέαν αυτού διακονία."

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο εψηφισμένος Μητροπολίτης Κλέοπας Στρογγύλης γεννήθηκε στη Νέα Σμύρνη (Αθήνα) το 1966 όπου και ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές σπουδές του και κατόπιν έγινε δεκτός με υποτροφία στην Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή απ’ όπου απεφοίτησε το 1984.
Ακολούθως φοίτησε στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών απ΄όπου αποφοίτησε το 1988 και συνέχισε επί διετία στο ίδιο Πανεπιστήμιο μεταπτυχιακές σπουδές στο Κανονικό Δίκαίο.
Ο Θεοφιλέστατος συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στη Θεολογική Σχολή του Durham της Αγγλίας απ΄ όπου απέκτησε Master of Arts (1992).
Το 1994 απεφοίτησε με την ανώτατη διάκριση από την Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού της Βοστώνης με Masters στην Ιερά Θεολογία. Πραγματοποίησε διδακτορικές σπουδές στη Παλαιά και Καινή Διαθήκη στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστώνης και στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.
Το 1996 ανηγορεύθει Διδάκτωρ Θεολογίας από τη Θεολογική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Χειροτονήθηκε διάκονος το 1989 και πρεσβύτερος το 1992, από τον Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος Κλέοπα, ο οποίος του απένειμε και το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη. Κατά την θητεία του στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού της Βοστώνης, υπηρέτησε ως προσωπικός γραμματεύς του Μητροπολίτη Βοστώνης κ. Μεθοδίου, ο οποίος διατελούσε Πρόεδρος της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού/ Ελληνικού Κολεγίου.
Αμέσως μετά διορίστηκε Διευθυντής του Τμήματος Μητρώου του Ελληνικού Κολεγίου – Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού και Επίκουρος Καθηγητής Πατερικών Σπουδών, διδάσκοντας επί τριετία στο μεταπτυχιακό τμήμα της Σχολής.
Τον Δεκέμβριο του 1996 διορίστηκε ιερατικώς προϊστάμενος στον Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Κορώνα της Νέας Υόρκης όπου υπηρέτησε μέχρι το 2004. Στη συνέχεια διορίστηκε ιερατικώς προϊστάμενος στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος στο Λόουελ της Μασαχουσέτης (2004-2009).
Από τον Μάρτιο του 2009 και έως την εκλογή του ο Θεοφιλέστατος υπηρέτησε ως ιερατικώς προϊστάμενος του Καθεδρικού Ναού του Ευαγγελισμού της Βοστώνης και Διευθυντής της Ελληνικής Παιδείας για την Ελληνορθόδοξη Μητρόπολη Βοστώνης.
Κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του στη Νέα Υόρκη και στη Βοστώνη δίδαξε στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Δημοσίευσε εννέα βιβλία και πολλά άρθρα σε έγκυρα θεολογικά και ιστορικά περιοδικά.
Μιλάει με ευχέρεια Ελληνικά, Αγγλικά και Εβραϊκά και γνωρίζει Λατινικά, Γαλλικά και Ιταλικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου