Σάββατο 21 Ιουνίου 2014



Η ΥΓΕΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΕΣ "ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ"
ΠΡΟΣΟΧΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΕΧΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ π. ΑΝΤΩΝΙΟΥ, ΑΝΑΤΡΕΞΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ "ΥΓΕΙΑ" ΣΤΗΝ ΜΠΑΡΑ ΚΑΤΩ ΑΠΌ ΤΟΝ ΤΊΤΛΟ.Ή κατ΄ευθείαν ΚΛΙΚ στο> http://monidadias-news.blogspot.gr/p/blog-page_3083.html
18ον-Από το Βιβλίο του μοναχού π.Αντωνίου

Η ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ, ΟΙ ΡΕΥΜΑΤΙΣΜΟΙ κ.λ.π.ΔΕΝ ΘΕΡΑΠΕΥΟΝΤΑΙ..
Ας το πάρουμε απόφαση!

Υπάρχουν λύσεις φυσικές για να αντιμετωπιστούν οι πόνοι…Π.χ. οι παυσίπονες αλοιφές, τα βότανα αλλά όχι και τα φαρμακευτικά υγρά ή χάπια που δημιουργούν σοβαρές παρενέργειες. Επίσης οι ασκήσεις κάνουν καλό, μειώνουν το πρόβλημα…
Πως να αντιμετωπίσετε την οστεοαρθρίτιδα΄Οπως το έχω ξαναγράψει μπήκα στη λέσχη των οστεοαρθριτικών πριν από 3 μήνες… Αν και τζόβενο στη ιστορία κατάλαβα αμέσως σε ποιο τοπίο βρισκόμουνα. Το πρώτο που πρόλαβα να κάνω ήταν να ευχαριστήσω το Θεό για τους πόνους που μου έστειλε. Η ευγνωμοσύνη μου απέραντη για τη δωρεά της υγείας που μου χάρισε επί σχεδόν 80 χρόνια της ζωής μου.Και να τώρα πονάω κι εγώ… Τώρα μόλις καταλαβαίνω τους άλλους που πονάνε. Ναι τώρα συμπάσχω και κατανοώ. Γι αυτό κι έχω ριχτεί με πείσμα στη μελέτη, χιλιάδων σελίδων και στην έρευνα γενικώς,ώστε να δω τι μου γίνεται και μετά, να μεταδώσω προς τον κόσμο μηνύματα, που άν γίνεται να τον απαλλάξουν από τον πόνο… Βρίσκομαι προς αυτή την κατεύθυνση και ελπίζω για πολλά..

Μόλις ο γιατρός μου έδωσε το μαντάτο περί οστεροαρθρίτιδας..έκραξα σχεδόν ενθουσιασμένος:
--Δόξα τω Θεώ …καλωσορίζω την κυρία αυτή…πως τη λένε;…οστοαρθρίτιδα;
--Τί λέτε γέροντα;
--΄Οχι τα δικά μου λέω…Τι φάρμακο θα μου δώσετε;
--Να παίρνετε Ντεπόν…Παυσίπονο σας χρειάζεται και τίποτε άλλο! Είπε η Κυρία ορθοπεδικός..
--Με συγχωρείτε αλλά δεν θα πάρω .. Είμαι φανατικός οπαδός της Ασπιρίνης..
--Πάρτε ασπιρίνη αφού θέλετε ..αλλά κάνει σοβαρές παρενέργειες…
--Αφήστε με να ξέρω πολλά περισσότερο από τους γιατρούς που μόλις πριν από καμιά δεκαπενταριά άρχισαν ψιθυριστά να ψελλίζουν τις αρετές του Ιπποκράτειου αυτού παυσίπονου…
--Το στομάχι σας δεν το σκέπτεσθε;
--Μα είμαι χαλκέντερος…
Φυσικά είδα κι άλλους γιατρούς, μέχρι και ποδολόγο επισκέφθηκα.. Λέγανε άρες μάρες-κουκουνάρες. Ρίχνανε μια ματιά στις ακτινογραφίες και μετά με έκείνο το βαρύγδουπο ύφος κατουρημένης σοφίας αποφαίνονταν: “Να πάρτε ένα μπαστούνι,” “Έχω γκλίτσα” τους έλεγα .. “Να κάνετε ασκήσεις και κολύμπι..” Καμιά διαφώτιση, κανέναν ενδιαφέρον για τον… νεοσύλλεκτο στο οδυνηρά λιβάδια του πόνου…
--Καλά μ΄αυτό το πλευρό να κοιμάστε μουρμούσησα με μια ανεξήγητη απειλητική διάθεση. ΄Ετσι μούρθε . Χαμογέλασα με την αφέλειά μου.
Και τι κάνουμε τώρα γέροντα; Θα τη βγάλουμε με μια ασπιρινούλα;΄Ισως είπα, αλλά η ασπιρίνη δεν έφερε το ποθούμενο αποτέλεσμα..
Και μετά πέρασα στο φυσικό μου περιβάλλον στην καλογερίστικη θεραπευτική, όπου βέβαια κυριαρχούν τα βότανα. ΄Αρχισα να δοκιμάζω το ένα πίσω από το άλλο, αρνούμενος να πάρω άλλα φαρμακευτικά σκευάσματα …κατέληξα δε και σε αλοιφές… Μία έφερε ικανοποιητικά αποτελέσματα , αλλά την παράτησα κι αυτήν και υιοθέτησα μια άλλη “αλογίσια κρέμα” λέγεται και η οποία ω, του θαύματος συντίθεται αυστηρώς με τα ίδια βότανα που ήδη εγώ δοκίμαζα και συνεχίζω να λαμβάνω ως αφέψημα. Δηλαδή : Ευκάλυπτος, χαμομήλι, μελισσόχορτο, μάραθος, Λυκίσκος ,βαλεριάνα και κανα -δυο άλλα που δεν τα έχω στο μενού μου…Η κρέμα-ΤΖΕΛ- αυτή δεν κυκλοφορεί στην Ελλάδα. Θα σας μιλήσω γι αυτή μια άλλη φορά.Η αλοιφή αυτή έχει εξαφανίσει τους πόνους και τη βάζω μια φορά το 24/ωρο!
Σήμερα απλά δείτε τι υποστηρίζουν δυο έγκριτοι επιστήμονες… Αλλά δείτε και τι ασκήσεις πρέπει να κάνετε… Το γενικό μότο είναι: Η οστεοαθριτιδα δεν θεραπεύεται. ΄Ολα όσα διαδίδονται ή διαφημίζονται, από ενέσεις έως χειρουργικές επεμβάσεις, ..είναι μπαλώματα περιορισμένου χρόνου. Τα αίτια της πάθησης δεν αντιμετωπίζονται από τη ρίζα τους…

Πως να αντιμετωπίσετε την οστεοαρθρίτιδα

Συγγραφείς: Κυριαζόπουλος Πέτρος, Δρ.

Πως να αντιμετωπίσετε την οστεοαρθρίτιδαΗ οστεοαρθρίτιδα είναι μια προοδευτική εκφυλιστική νόσος κατά την οποία ο αρθρικός χόνδρος που επαλείφει τα οστά που συμμετέχουν στην άρθρωση φθείρεται βαθμιαία. Καθώς η πάθηση εξελίσσεται στενεύει το μεσάρθριο διάστημα, τα οστά στην περιοχή γίνονται παχύτερα, και δημιουργούνται προσεκβολές που ονομάζονται οστεόφυτα. Επίσης διογκώνεται και φλεγμαίνει ο αρθρικός υμένας που περιβάλλει την άρθρωση, ενώ στην πορεία παραμορφώνεται ολόκληρη η άρθρωση.
Όλα αυτά έχουν ως συνέπεια κυρίως τον πόνο στην περιοχή, τη δυσκαμψία και την παραμόρφωση της άρθρωσης.Υπάρχουν διάφορα μέτρα που μπορούμε να πάρουμε ώστε να καθυστερήσουμε την εξέλιξη της πάθησης και να ελαττώσουμε τα συμπτώματα. Αυτά κυρίως είναι:
1. ΑΣΚΗΣΗ
Αν είναι δυνατόν να ασκείστε τακτικά. Αυτό βοηθά:
• στο να δυναμώσουν οι μύες γύρω από την άρθρωση που πάσχει
• να είστε σε καλή γενική φυσική κατάσταση
• να διατηρήσετε καλό εύρος κίνησης της άρθρωσης (να μην έχετε δυσκαμψία)
Το κολύμπι είναι ιδανικό για τις περισσότερες αρθρώσεις, αλλά όποια άσκηση μπορείτε να κάνετε είναι καλύτερη από το να μην ασκείστε. Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν και εντάσσουν στο πρόγραμμά τους το περπάτημα.

2. ΕΛΕΓΧΟΣ ΒΑΡΟΥΣ

Αν είστε υπέρβαροι προσπαθήστε να χάσετε βάρος, καθώς τα επιπλέον κιλά επιδεινώνουν τα συμπτώματα. Ακόμη και μικρή απώλεια βάρους μπορεί να βελτιώσει τον πόνο της αρθρίτιδας.

3. ΝΑΡΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΠΕΛΜΑΤΑ

Έχει φανεί ότι σε κάποιες περιπτώσεις τα ειδικά ορθοπαιδικά πέλματα και οι νάρθηκες μπορεί να βελτιώσουν τα συμπτώματα. Ο λόγος είναι ότι κατανέμουν ελαφρώς καλύτερα τα φορτία που ασκούνται στις αρθρώσεις, οι οποίες αποφορτίζονται μερικώς και είναι έτσι λιγότερο επώδυνες (πχ γόνατο ή αντίχειρας).

4. ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ ΒΑΔΙΣΗΣ

Εάν έχετε οστεοαρθρίτιδα γόνατος ή ισχίου δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε ένα μπαστούνι όταν βαδίζετε. Κρατείστε το με το χέρι της αντίθετης πλευράς από αυτή που πάσχει (πχ αρθρίτιδα στο δεξί γόνατο, κρατάτε το μπαστούνι με το αριστερό χέρι). Αυτό μειώνει τα φορτία που ασκούνται στην άρθρωση και ανακουφίζει από τα συμπτώματα κάποιες φορές.

5. ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Ο φυσικοθεραπευτής θα μας δείξει:
• ασκήσεις για ενδυνάμωση των μυών που περιβάλουν την άρθρωση που πάσχει, βελτιώνοντας έτσι τα συμπτώματα
• γενικές συμβουλές για γυμναστική
• διατάσεις, κινησιομαλάξεις και ασκήσεις που αυξάνουν το εύρος κίνησης της άρθρωσης η οποία γίνεται δύσκαμπτη στην οστεοαρθρίτιδα
6. ΑΛΛΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ• Τα TENS (Transcutaneous Electrical Nerve Stimulator) βοηθούν σε κάποιες περιπτώσεις
• Ο βελονισμός
• Ψυχρά (η σε κάποιες περιπτώσεις θερμά) επιθέματα στις αρθρώσεις που πάσχουν μπορεί να προσφέρουν κάποια ανακούφιση από τον πόνο
7. ΦΑΡΜΑΚΑ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ
Παρακεταμολη
Η παρακεταμόλη (Depon, Panadol) συχνά μειώνει τον πονο. Η δόση των 500mg 4 φορές την ημέρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αρκετό διάστημα από έναν ενήλικα

Τοπικά αντιφλεγμονώδη
Πολλές φορές μπορεί να βοηθήσει η τοπική χρήση αλοιφής ή υγρού αντιφλεγμονώδους το οποίο έχει πολύ λιγότερες παρενέργειες από τα από του στόματος χάπια, καθώς εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος πολύ λιγότερη δραστική ουσία

Συστηματικά αντιφλεγμονώδη

Τα φάρμακα αυτά που λαμβάνονται από το στόμα χρησιμοποιούνται λιγότερο συχνά από την παρακεταμόλη, λόγω των κινδύνων από τις ανεπιθύμητες ενέργειες που εμφανίζονται κυρίως σε ανθρώπους που τα παίρνουν συχνά. Παρόλα αυτά είναι χρήσιμα ιδιαίτερα όταν η παρακεταμόλη ή τα τοπικά αντιφλεγμονώδη δεν βοηθούν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη που χρησιμοποιούνται συνεπώς μπορεί εύκολα να βρεθεί το κατάλληλο για τον κάθε ασθενή.
Οι ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν :
• Αιμορραγία από το πεπτικό σύστημα (ιδιαίτερα σε ασθενείς > 65 ετών, με έλκος στομάχου ή δωδεκαδακτύλου, ή σε όσους λαμβάνουν ασπιρίνη). Εφόσον υπάρξουν ενοχλήσεις από το πεπτικό σύστημα σταματήστε την αγωγή και επισκεφθείτε το γιατρό σας ο οποίος μπορεί να συστήσει κάποια άλλη αγωγή ή επίσης να σας συστήσει κάποια γαστροπροστατευτική αγωγή.
• Κάποιοι ασθενείς με άσθμα, υπέρταση, νεφρική ή καρδιακή ανεπάρκεια πιθανόν να μην μπορούν να πάρουν συστηματικά αντιφλεγμονώδη

Κωδεΐνη
Η κωδείνη συχνά συνδυάζεται με παρακεταμόλη για την ανακούφιση από τον πόνο.

Εγχύσεις στεροειδών
Η έγχυση στεροειδών μέσα στην άρθρωση μπορεί να βοηθήσει όταν υπάρχει φλεγμονή

Εγχύσεις υαλουρονικού οξέος
Η έγχυση στεροειδών μέσα στην άρθρωση μπορεί να βοηθήσει σε κάποιες περιπτώσεις μέτριας αρθρίτιδας
Γλυκοζαμίνες
Η γλυκοζαμίνη κατατάσσεται περισσότερο στα συμπληρώματα διατροφής παρά στα φάρμακα. Είναι συστατικό του χόνδρου και πιθανόν να παίζει ρόλο στη δημιουργία και διατήρησή του. Κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι σε μερικούς ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα υπήρξε βελτίωση του πόνου όταν λάμβαναν καθημερινά γλυκοζαμίνη.
8. ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
Οι περισσότεροι ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα δεν χρειάζονται χειρουργική επέμβαση. Βέβαια μπορεί η πάθηση αυτή να εξελιχθεί τόσο ώστε το χειρουργείο να είναι η μόνη λύση απαλλαγής από τον πόνο. Σ’αυτές τις περιπτώσεις η οστεοτομία σε κάποιες περιπτώσεις και αντικατάσταση της άρθρωσης είναι οι συνηθέστερες επεμβάσεις.
Πέτρος Κυριαζόπουλος,
Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών

Η φυσική αποκατάσταση της οστεοαρθρίτιδας

Εκτός της φαρμακευτικής αγωγής, στη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας περιλαμβάνονται τα φυσικά μέσα, η άσκηση και τα βοηθήματα. Η παρέμβαση επικεντρώνεται στην ανακούφιση του πόνου, στην επιστροφή της κινητικότητας, και γενικότερα στην βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς.
Δημοσίευση: 13 Σεπτεμβρίου 2006
Διονυσιώτης Ελ. ΓιάννηςΓράφει: Διονυσιώτης Ελ. Γιάννης
Φυσίατρος- Ιατρός Αποκατάστασης
Εκτός της φαρμακευτικής αγωγής, στη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας περιλαμβάνονται τα φυσικά μέσα, η άσκηση και τα βοηθήματα. Η παρέμβαση επικεντρώνεται στην ανακούφιση του πόνου, στην επιστροφή της κινητικότητας, και γενικότερα στην βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς.
Ποια φυσικά μέσα είναι κατάλληλα στην οστεοαρθρίτιδα
Πάγος
Η τοποθέτηση πάγου είναι μια συνήθης και πρακτική αντιμετώπιση του πόνου. Παγάκια και παγοθήκες, είναι εύκολα διαθέσιμα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο σπίτι. Τα παγάκια μπορούν τα τοποθετηθούν (μέσα σε πετσέτα-όχι απευθείας στο δέρμα) για 15 λεπτά 3-4 φορές ημερησίως.
Η πάγο-μάλαξη προκαλεί και αυτή ανακούφιση. Στην αρχή αισθάνεστε δροσιά που διαρκεί λίγα λεπτά, ακολουθεί μια αίσθηση καψίματος και κατόπιν μούδιασμα και ανακούφιση του πόνου. Η ενέργεια αυτή μπορεί να μειώσει και το πρήξιμο.
Θερμό
Η εφαρμογή θερμότητας χρησιμοποιήθηκε από παλιά στην ανακούφιση του πόνου και τη βελτίωση της κινητικότητας.
Η εφαρμογή θερμότητας χρησιμοποιήθηκε από παλιά στην ανακούφιση του πόνου και τη βελτίωση της κινητικότητας.
Μπορεί να εφαρμοστεί:
  • επιφανειακά με θερμά επιθέματα-κομπρέσες, μπορεί να γίνει μέσω της υδροθεραπείας σε πισίνα ή και με εμβύθιση σε λουτρό παραφίνης (η μέθοδος χρησιμοποιείται ειδικά για να θερμάνει μικρές αρθρώσεις του χεριού, δάκτυλα, καρπού και πόδια)
  • σε βάθος μέσω συσκευών διαθερμίας ή υπερήχων (το υπέρηχο πλεονεκτεί σε πόνο που προέρχεται από μαλακούς ιστούς και συνδέσμους). Ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα στα χέρια ανακουφίζονται βουτώντας τα χέρια τους σε χλιαρό νερό. Στην οστεοαρθρίτιδα του ισχίου και της σπονδυλικής στήλης μπορούμε να ακουμπήσουμε θερμά επιθέματα (κομπρέσες, πετσέτες) στα ισχία και τη μέση.
Μάλαξη
Περιλαμβάνει πλήξεις, θωπείες, ζυμώσεις-συμπιέσεις, δονήσεις των μυών και μαλακών ιστών. Η σωστή μάλαξη αυξάνει την ευλυγισία και βελτιώνει την κυκλοφορία.
Ο διαδερμικός ηλεκτρικός ερεθισμός (TENS)
Πρόκειται για μικρή συσκευή που μοιάζει στην όψη με ραδιόφωνο και μεταφέρει ηλεκτρικά ερεθίσματα μέσω ηλεκτροδίων που τοποθετούνται στη δερματική επιφάνεια στην περιοχή του πόνου. Τα TENS χρησιμοποιούνται στον οξύ πόνο και βοηθούν στην πρώιμη κινητοποίηση.
Πώς βοηθά η άσκηση
Οι ασθενείς που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα βοηθούνται ποικιλοτρόπως με τις ασκήσεις. Η άσκηση μειώνει τους πόνους των αρθρώσεων και τη δυσκαμψία και αυξάνει την ευλυγισία και τη δύναμη.
Επιπλέον βοηθά στη μείωση του σωματικού βάρους, κάτι που είναι σημαντικό γιατί στους υπέρβαρους καταπονούνται περισσότερο οι αρθρώσεις.
Η άσκηση της οστεοαρθρίτιδας απαιτεί 30 λεπτά και πρέπει να γίνεται σχεδόν κάθε μέρα. Ξεκινήστε με ήπιες ασκήσεις, δυσκολεύοντας σταδιακά το πρόγραμμά σας, χωρίς να πιέζεστε, έτσι ώστε να ιδρώσετε αλλά συγχρόνως να μπορούσατε υποθετικά να συνομιλήσετε με κάποιον.
Τύποι ασκήσεων
Υπάρχουν τρεις (3) τύποι άσκησης που είναι κατάλληλοι
Ασκήσεις εύρους κίνησης των αρθρώσεων
Σκοπό έχουν να διατηρήσουν και να αυξήσουν το εύρος κίνησης των αρθρώσεων. Οι ασκήσεις αυτές αυξάνουν την ευλυγισία των ιστών, ιδιαίτερα όταν συνδυάζονται με ήπιες διατάσεις.
Οι μύες που διασχίζουν δύο αρθρώσεις όπως οι οπίσθιοι μηριαίοι, ο γαστροκνήμιος, οι καμπτήρες του ισχίου, οι παρασπονδυλικοί συχνά γίνονται σφιχτοί και βραχύνονται, προκαλώντας κακή στάση και πόνο. 'Τεντώνοντας' αυτούς τους μυς με ασκήσεις εύρους κίνησης βελτιώνεται η μηχανική του σώματος, η στάση και η λειτουργικότητα.
Ασκήσεις ενδυνάμωσης
Οι ασκήσεις αυτής της κατηγορίας πρέπει να γίνονται κάθε μέρα (εκτός αν ο ασθενής πονά) με σκοπό να αυξήσουν τη μυϊκή δύναμη. Μπορούν να γίνουν με τρόπο ισομετρικό (ασκείται δύναμη χωρίς να αλλάζει το μήκος του μυός) ή ισοτονικά με αντίσταση.
Οι δυνατοί μύες βοηθούν στην στήριξη και προφυλάσσουν τις προσβεβλημένες αρθρώσεις.
Αεροβικές ασκήσεις
Βελτιώνουν τη σωματική ικανότητα, μειώνουν τον πόνο και αυξάνουν την αντοχή. Αεροβικές ασκήσεις είναι η δυναμική βάδιση, το ποδήλατο, η κολύμβηση. Μπορούν να γίνονται 3 φορές την εβδομάδα για 20-30 λεπτά. Βελτιώνουν το καρδιαγγειακό σύστημα, βοηθούν στη μείωση του σωματικού βάρους και γενικά προκαλούν ευεξία.
Βοηθήματα
Στη θεραπεία του πόνου της αρθρίτιδας χρησιμοποιούνται νάρθηκες άνω και κάτω άκρων καθώς και διάφορα βοηθήματα βάδισης και εργοθεραπείας. Τα παραπάνω βοηθήματα ανακουφίζουν τον πόνο γιατί προσφέρουν ξεκούραση και υποστήριξη στις αρθρώσεις.
Υπάρχουν στο εμπόριο μια σειρά από ειδικά βοηθήματα εργοθεραπείας όσον αφορά την κουζίνα, τα μαχαιροπήρουνα, το άνοιγμα κονσέρβας κ.τ.λ.
Η χρησιμοποίηση, για παράδειγμα, ενός νάρθηκα των πρώτων καρπομετακάρπιων αρθρώσεων στο χέρι βελτιώνει στους ασθενείς που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα τη συλληπτική ικανότητα και μειώνει τον πόνο. Νάρθηκες χρησιμοποιούμε και στα γόνατα (ανάλογα τη βαρύτητα και αφού έτσι κρίνει ο θεράπων ιατρός).
Στις φωτογραφίες 1,2 βλέπετε νάρθηκες γόνατος για μέτρια ως σοβαρή οστεοαρθρίτιδα.

Χρήση βοηθημάτων βάδισης
  • Ένα μπαστούνι μπορεί να χρησιμοποιείται στις δραστηριότητες εκτός σπιτιού αν παρέχει ασφάλεια.
  • Το μπαστούνι κρατιέται από την καλή μας πλευρά
  • Η κορυφή του μπαστουνιού πρέπει να φτάνει στο σημείο του καρπού της φωτογραφίας όταν ο ασθενής είναι όρθιος
  • Όταν υπάρχει πρόβλημα και στις δυο μεριές είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε περπατούρες σαν αυτή της εικόνας


Τροποποιήσεις στο σπίτι
Αλλαγές στο χώρο κατοικίας είναι απαραίτητες για να μπορέσει ο ασθενής να έχει άνετη κινητικότητα και ανεξαρτησία στις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής.
Ανυψωτικά καθίσματος τουαλέτας και χειρολαβές μέσα στο λουτρό μειώνουν την επιβάρυνση των αρθρώσεων των κάτω άκρων και διατηρούν την ανεξαρτησία των ασθενών σε αυτές τις δραστηριότητες.
Ένα μαξιλάρι για την καρέκλα ή διάφορες πατέντες με υποπόδια μπορούν να κάνουν το ανέβασμα και κατέβασμα από το κρεβάτι ευκολότερο και ασφαλέστερο για τους πάσχοντες από οστεοαρθρίτιδα του γόνατος και του ισχίου.


Εναλλακτικές θεραπείες
Θα ήταν παράλειψη να μην γίνει αναφορά και στις ονομαζόμενες εναλλακτικές θεραπείες για τη θεραπεία του πόνου της οστεοαρθρίτιδος, γιατί είναι γεγονός ότι αρκετοί ασθενείς βλέπουν ωφέλεια μέσα από συνεδρίες βελονισμού (είσοδος βελόνας στο δέρμα ) ή μαθημάτων γιόγκα που περιλαμβάνουν ήπιες διατάσεις, εκπαίδευση στην αναπνοή και χαλάρωση.
Ειδικότερα ο βελονισμός αποτελεί παρέμβαση ανώδυνη και καλά ανεκτή από τους ασθενείς. Εισάγονται ειδικές λεπτές βελόνες σε 'ευαίσθητες' περιοχές που προκαλούν διέγερση στους μυς και ανακούφιση μέσω πολύπλοκων νεύρο-μυϊκών μηχανισμών.
Συμπερασματικά
Ένα σημαντικό βήμα για τη θεραπεία της αρθρίτιδας είναι να αλλάξουμε συνήθειες στη ζωή μας. Μερικές τέτοιες αλλαγές περιλαμβάνουν
  • να προσέχουμε τη διατροφή μας και να τρώμε ισορροπημένα γεύματα κάθε μέρα
  • να εντάξουμε στην καθημερινότητά μας την άσκηση
  • να μειώσουμε το stress στη ζωή μας
Δεν υπάρχει θεραπεία για την αρθρίτιδα αλλά όπως είδατε υπάρχουν πολλοί τρόποι να μειώσετε τον πόνο και να παραμείνετε δραστήριοι. Μην επιτρέπετε στον αρθριτικό πόνο να σας καταβάλει, ελέγξτε τον και ζήστε την κάθε μέρα.
Πηγές: Προέρχεται από το περιοδικό ΣΚΕΛΕΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ, ΤΕΥΧΟΣ 1ο, ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ -ΜΑΡΤΙΟΣ 2006 που αποτελεί επίσημη έκδοση του Ελληνικού Ιδρύματος Οστεοπόρωσης (ΕΛΙΟΣ)

Ασκήσεις για άτομα που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα γονάτων

Γενικές συμβουλές
1) Πριν αρχίσετε τις ασκήσεις των γονάτων προσπαθήστε να βαδίσετε ήρεμα για 10 λεπτά, έτσι ώστε να ζεσταθούν οι αρθρώσεις και να κινούνται στη συνέχεια πιο εύκολα.
2) Κάθε κίνηση σε κάθε άσκηση, που θα περιγραφεί στην συνέχεια, δεν πρέπει να διαρκεί περισσότερο από 20 δευτερόλεπτα.
3) Κάθε άσκηση δεν πρέπει να προκαλεί πόνο! Εάν προκαλεί, αναβάλλεται και προχωρείτε στην επόμενη.
4) Κάθε άσκηση, για να έχει αποτέλεσμα, πρέπει να επαναληφθεί τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα.
5) Συνολικός χρόνος άσκησης 30 λεπτά την ημέρα.
Άσκηση 1η = Άσκηση του τετρακεφάλου
Ξαπλώνετε με τους μηρούς και τα γόνατα τελείως χαλαρά.
Η άσκηση συνίσταται στη σύσπαση, κατ’ αρχήν του δεξιού τετρακέφαλου, έτσι ώστε η επιγονατίδα να ανέλθει σημαντικά. Διατηρείστε την σύσπαση για 5 δευτερόλεπτα και μετά χαλαρώνετε τον τετρακέφαλο. Επαναλαμβάνετε την άσκηση 20 φορές, μια στο δεξιό και μια στο αριστερό γόνατο.
Άσκηση 2η = Άσκηση των μυών του ισχίου
Κάθεστε σε μια καρέκλα με την ράχη σας κολλημένη στην ράχη της καρέκλας. Φέρετε το αριστερό πόδι σας πίσω, κάτω από την καρέκλα, έτσι ωστε να είναι λυγισμένο και να συγκρατείται μόνο από την μύτη του παπουτσιού. Στη συνέχεια, σηκώνετε το δεξιό σας πόδι με το γόνατο λυγισμένο και το διατηρείτε στον αέρα για 5 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια επαναφέρετε το δεξιό πόδι σας στο έδαφος. Επαναλαμβάνετε την άσκηση 10 φορές. Ξεκουράζεστε και μετά κάνετε την ίδια άσκηση με το δεξιό πόδι λυγισμένο κάτω από την καρέκλα ενώ προσπαθείτε να σηκώσετε το αριστερό.
Άσκηση 3η = Άσκηση των προσαγωγών μυών
Κάθεστε σε μια καρέκλα με την ράχη σας κολλημένη στην ράχη της καρέκλας και τα πόδια σας στο έδαφος, με τα γόνατα λυγισμένα.
Βάζετε ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα γόνατά σας. Προσπαθείτε να συμπιέσετε το μαξιλάρι με τα γόνατά σας, φέρνοντας το ένα γόνατο όσο το δυνατόν κοντήτερα στο άλλο. Διατηρείστε την θέση αυτή για 5 δευτερόλεπτα. Κάνετε το ίδιο για 10 φορές. Ξεκουράζεστε και επαναλαμβάνετε την άσκηση για άλλες 10 φορές. Μπορείτε να κάνετε την ίδια άσκηση και ξαπλωμένοι.
Άσκηση 4η = Άσκηση των μυών όλου του κάτω άκρου
Είστε σε όρθια στάση και ακουμπάτε τα χέρια σας, για στήριγμα, στην ράχη μιας καρέκλας. Σηκώνεστε στα δάκτυλα των ποδιών σας, με τις πτέρνες στον αέρα για 5 δευτερολεπτα και μετά επανέρχεστε στην αρχική σας στάση. Κάνετε την άσκηση 10 φορές. Ξεκουράζεστε για λίγο και επαναλαμβάνετε τη άσκηση άλλες 10 φορές.
Εάν σας κουράζει πάρα πολύ, κάνετε την ίδια άσκηση καθιστή / -ός.
Άσκηση 5η = Άσκηση των πλαγίων μυών
Είστε σε όρθια στάση και στηρίζεστε με τα χέρια σας στην ράχη μιας καρέκλας. Ακουμπώντας στο αριστερό σας πόδι σηκώνετε το δεξί σας στα πλάγια (απαγωγή) όσο υψηλότερα μπορείτε αλλά χωρίς να πονάτε. Επανέρχεστε στην αρχική στάση και ξεκουράζεστε. Κάνετε την άσκηση 10 φορές. Ξεκουράζεστε για λίγο και μετά επαναλαμβάνετε την ίδια άσκηση με το αριστερό πόδι.
Άσκηση 6η = Άσκηση για βελτίωση της λειτουργικότητας του γόνατος
Βάζετε δύο μαξιλάρια, όχι πολύ φαρδιά, σε μια καρέκλα και μετά κάθεστε με την ράχη σας κολλημένη στην ράχη της καρέκλας και τα πόδια σας να ακουμπούν με το πέλμα στο έδαφος. Προσπαθείτε να σηκωθήτε σιγά-σιγά όρθιος/-α, χωρίς να στηρίζεστε πουθενά, παρά μόνο με την δύναμη των ποδιών σας. Μετά ξανακάθεστε σιγά-σιγά πάλι στην καρέκλα. Επαναλαμβάνετε την άσκηση 10 φορές. Οσο βελτιώνεστε με τον καιρό, αφαιρείτε μαξιλάρια ή έχετε τα χέρια σας σταυρωμένα στο στήθος σας.
Εάν είναι δύσκολη η άσκηση στην αρχή, μπορείτε να προσθέσετε και άλλα μαξιλάρια ή να έχετε μια καρέκλα με πλαϊνά υποστηρίγματα, έτσι ώστε να βοηθιέστε, στην αλλαγή στάσης και από την δύναμη των χεριών.
Ασκηση 7η = Ασκηση για βελτίωση της λειτουργικότητας του γόνατος
Είστε σε όρθια στάση και ακουμπάτε τα χέρια σας, για στήριγμα, στην ράχη μιας καρέκλας. Ακουμπώντας στο αριστερό σας πόδι κάμπετε το δεξί σας στο γόνατο, όσο περισσότερο μπορείτε αλλά χωρίς πόνο. Κρατάτε αυτή τη θέση για 20 δευτερόλεπτα. Επανέρχεστε στην αρχική στάση και ξεκουράζεστε. Επαναλαμβάνετε την άσκηση 10 φορές. Ξεκουράζεστε για λίγο και μετά κάνετε την ίδια άσκηση με το άλλο πόδι.
Άσκηση 8η = Άσκηση για βελτίωση της λειτουργικότητας του γόνατος.
Είστε σε όρθια στάση και ακουμπάτε τα χέρια σας για στήριγμα στην ράχη μιας καρέκλας. Μπροστά σας βάζετε ένα μικρό σταθερό σκαλοπάτι. Στη συνέχεια ανεβαίνετε και κατεβαίνετε στο σκαλοπάτι, πρώτα με το αριστερό σας πόδι πρώτο και μετά με το δεξιό σας πόδι πρώτο. Δέκα φορές με το ένα και δέκα φορές με το άλλο.
Όσο βελτιώνεστε δεν χρειάζεστε την καρέκλα για στήριγμα.
Εάν δεν μπορείτε να κάνετε την άσκηση εύκολα στην αρχή, μπορείτε να μειώσετε το ύψος του σκαλοπατιού.
Άσκηση 9η = Περπάτημα σε ομαλό έδαφος
Όσο βελτιώνεστε, μπορείτε να αρχίσετε να περπατάτε 30 λεπτά κάθε μέρα, σε ομαλό έδαφος, με τα κατάλληλα αθλητικά παπούτσια. Εάν νιώθετε ασφαλής με ένα στήριγμα (μπαστούνι), μην διστάσετε να το χρησιμοποιείσετε. Όχι γρήγορη βάδιση, γιατί δεν κάνει καλό στα γόνατα. Τα 30 λεπτά είναι χρόνος υπεραρκετός, εάν κάνετε και τις συνηθισμένες απλές κινήσεις στο σπίτι σας και δεν είστε ξαπλωμένη/-ος όλη την ημέρα.
Άσκηση 10η = Ποδήλατο
Εάν μπορείτε να περπατάτε 30 λεπτά χωρίς στήριγμα, τότε μπορείτε να κάνετε και σταθερό ποδήλατο στο σπίτι σας ή σε κάποιο γυμναστήριο για 20 λεπτά πρωϊ και απόγευμα.

ασκήσεις για ήπια έως μέτρια οστεοαρθρίτιδα

ασκήσεις για ήπια έως μέτρια οστεοαρθρίτιδα
Κατηγορία:
Ασκήσεις
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ
Για ήπια έως μέτρια οστεοαρθρίτιδα
Γόνατο- Δάκτυλα- Γοφός- Αστράγαλος
Θα χρειασθείτε λίγα βασικά αντικείμενα του σπιτιού ως εξοπλισμό. Τα αντικείμενα αυτά είναι:
1 Μια καρέκλα, ανοιχτή στα πλάγια και ένα τραπέζι
2 Ένα μαξιλάρι σαν υποστήριγμα του κεφαλιού, του αυχένα ή του γονάτου
3 Ένα σταθερό κρεβάτι ή καναπές.
Καθώς θα βελτιώνεται ο τόνος των μυών σας, θα μπορείτε να επαναλαμβάνετε τις ασκήσεις. Όμως σας δίνουμε λίγες συστάσεις σαν προειδοποίηση: όταν η φλεγμονή της άρθρωσης είναι σοβαρή, η ανάπαυση είναι ο καλύτερος τρόπος για βελτίωση της άρθρωσης αυτής. Αν η φλεγμονή επιμένει επικοινωνήστε με το γιατρό σας. Αν μια άσκηση προκαλεί πόνο πρέπει να πάψετε να την κάνετε. Να κάνετε μόνο τις ασκήσεις που σας συνέστησε ο γιατρός ή ο φυσικοθεραπευτής σας. Οι ασκήσεις αυτές δεν συνιστώνται για ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα.
ΓΟΝΑΤΟ
ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ - ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΜΑΜΑΛΗ
1 Καθίστε σε μια καρέκλα με τους γοφούς και τα γόνατα σε κάμψη και τα πέλματα σε επαφή με το πάτωμα (η συνηθισμένη καθιστή θέση). Κατόπιν τεντώστε τελείως το ένα γόνατο και ξαναφέρτε το στην αρχική θέση (αν παρουσιασθεί πόνος στην πλάτη ή στο πόδι, την άσκηση αυτή μπορείτε να την κάνετε ξαπλωμένος).
ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ - ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΜΑΜΑΛΗ
2 Ξαπλωμένος προσπαθήστε να σπρώξετε το πίσω μέρος κάθε γόνατου προς τα κάτω λυγίζοντας ταυτόχρονα το άλλο γόνατο.
ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ - ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΜΑΜΑΛΗ
3 Σε θέση ξαπλωμένη και με τα δύο γόνατα λυγισμένα. Βάλτε ένα μαξιλάρι κάτω από το ένα γόνατο έτσι που να το στηρίξετε σε απόσταση 8-15 εκατοστών από την επιφάνεια του πατώματος. Τεντώστε το στηριγμένο στο μαξιλάρι πόδι και σηκώστε το, ισιώνοντας το γόνατο. Κρατήστε το εκεί επί 3-5 δευτερόλεπτα. Χαλαρώστε και κατόπιν ξανακάντε την άσκηση.
ΔΑΚΤΥΛΑ
ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ - ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΜΑΜΑΛΗ
1 Με τα πόδια ακίνητα, λυγίστε και εκτίνετε όλα τα δάκτυλα μαζί.
ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ - ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΜΑΜΑΛΗ
2 Σταθείτε ξυπόλητος, όρθιος. Προσπαθήστε να σπρώξετε τα δάκτυλα προς το δάπεδο, κρατώντας τα τεντωμένα έτσι που μόνο η καμάρα του ποδιού να σηκωθεί από το πάτωμα. Κατόπιν χαλαρώστε.
ΓΟΦΟΣ
ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ - ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΜΑΜΑΛΗ
1 Ξαπλώστε στην πλάτη με τους γοφούς και τα πόδια τεντωμένα. Κάμψτε τελείως το γόνατο και το γοφό από τη μία μεριά μόνο. Ξαναγυρίστε στην αρχική θέση. Επαναλάβετε από την άλλη πλευρά.
ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ - ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΜΑΜΑΛΗ
2 Σταθείτε όρθιος με την παλάμη πάνω στο τραπέζι. Αιωρείστε το πόδι προς τα πίσω και προς τα εμπρός. Κάντε την άσκηση μόνο αν στηρίζεστε σταθερά στα πόδια σας.
ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ - ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΜΑΜΑΛΗ
3 Σταθείτε όρθιος. Σηκώστε το πόδι σας τεντωμένο στον αέρα, προς τα έξω, απομακρύνοντάς το από την κανονική θέση. Κάντε την άσκηση μόνο αν στηρίζεστε σταθερά στα πόδια σας.
ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ - ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΜΑΜΑΛΗ
4 Ξαπλωμένος στην πλάτη, λυγίστε λίγο το γόνατο, με την πατούσα σας σε επαφή με το πάτωμα. Κατόπιν, στρέψτε τον γοφό στην άρθρωσή του προς τα μέσα και προς τα έξω.
ΑΣΤΡΑΓΑΛΟΣ
ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ - ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΜΑΜΑΛΗ
Καθίστε με τεντωμένα πόδια και τα άκρα των ποδιών σας στον αέρα (χωρίς να τα στηρίζετε). Λυγίστε τα δάχτυλα των ποδιών σας προς την αντίθετη κατεύθυνση. Στρέψτε τα δάχτυλα του ποδιού προς τα έξω.
ασκήσεις για ήπια έως μέτρια οστεοαρθρίτιδαασκήσεις για ήπια έως μέτρια οστεοαρθρίτιδαασκήσεις για ήπια έως μέτρια οστεοαρθρίτιδαασκήσεις για ήπια έως μέτρια οστεοαρθρίτιδαασκήσεις για ήπια έως μέτρια οστεοαρθρίτιδαασκήσεις για ήπια έως μέτρια οστεοαρθρίτιδαασκήσεις για ήπια έως μέτρια οστεοαρθρίτιδαασκήσεις για ήπια έως μέτρια οστεοαρθρίτιδαασκήσεις για ήπια έως μέτρια οστεοαρθρίτιδαασκήσεις για ήπια έως μέτρια οστεοαρθρίτιδα

Ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών γύρω από την άρθρωση του γόνατος

By piskopakis on August 23, 2013
Αυτές οι ασκήσεις για το γόνατο είναι ένα εξαιρετικό σημείο εκκίνησης, αν έχετε ένα γόνατο με άλγος. Παρόλα αυτά θα πρέπει να επικοινωνήστε με το γιατρό πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε πρόγραμμα άσκησης.

# 1 ΙΣΟΜΕΤΡΙΚΕΣ ΤΕΤΡΑΚΕΦΑΛΟΥ
Τοποθετήστε ένα μαξιλάρι κατά μήκος και κάτω από το γόνατο. Τραβήξτε τα δάχτυλα των ποδιών σας προς τα πίσω και σπρώξτε το πόδι σας προς τα κάτω για να πιέσετε το μαξιλάρι. Κρατήστε αυτή τη στάση για 10 δευτερόλεπτα και επαναλάβετε την άσκηση μέχρι και 20 φορές. Θα πρέπει να αισθάνεστε το μηρό και τους γλουτούς σας να ασκούνται κατά τη διάρκεια αυτής της άσκησης. Ξεκινήστε με μέτρια προσπάθεια και στη συνέχεια αυξήστε σταδιακά την προσπάθειά σας. Αυτή η άσκηση μπορεί να γίνει σε οριζόντια θέση, όπως φαίνεται, σε μια καρέκλα ή σε όρθια στάση με την πλάτη σας σε επαφή με ένα τοίχο.

# 2 ΙΣΟΜΕΤΡΙΚΕΣ ΟΠΙΣΘΙΩΝ ΜΟΙΡΙΑΙΩΝ
Ξαπλώστε ανάσκελα με τα γόνατα λυγισμένα και τα δάχτυλα των ποδιών σας προς τα επάνω. Ακουμπήστε τις φτέρνες σας στο έδαφος και τραβήξτε τις προς το σώμα σας χωρίς όμως να μετακινήσετε τις φτέρνες σας.(σαν να σκάβουμε με φτέρνες στο έδαφος). Κρατήστε για 10 δευτερόλεπτα και επαναλάβετε την άσκηση μέχρι και 20 φορές. Θα πρέπει να αισθάνεστε στο πίσω μέρος του μηρού σας τους οπίσθιους μηριαίους μύς να ασκούνται κατά τη διάρκεια αυτής της άσκησης. Ξεκινήστε με μια μέτρια προσπάθεια και αυξήστε σταδιακά την προσπάθειά σας.

# 3 ΑΡΣΕΙΣ ΚΑΤΩ ΑΚΡΟΥ ΜΕ ΤΕΝΤΩΜΕΝΟ ΓΟΝΑΤΟ
Σφίξτε το μηρό σας και τραβήξτε τα δάχτυλα των ποδιών σας προς τα πάνω, διατηρήστε το σφίξιμο των μυών του τετρακεφάλου και ανυψώστε το πόδι σας για περίπου 40°.Έπειτα κατεβάστε το πόδι σας στην αρχική του θέση και αφήστε τους μυς σας να χαλαρώσουν για λίγο. Στη συνέχεια σφίξτε το μηρό σας, τραβήξτε τα δάχτυλα των ποδιών σας προς τα πάνω και επαναλάβετε για 20 φόρες .

Σημείωση: Οι 3 πρώτες ασκήσεις είναι οι πιο ασφαλείς για την άρθρωση του γόνατος, δεδομένου ότι δεν παρέχεται καθόλου κίνηση σε αυτή.
# 4 «ΓΕΦΥΡΑ» ΓΛΟΥΤΙΑΙΟΙ
Με τα γόνατα λυγισμένα και τα πόδια να ακουμπούν στο πάτωμα, διπλώστε ένα μαξιλάρι στη μέση και τοποθετήστε το ανάμεσα στα γόνατά σας. Πιέστε το μαξιλάρι και κρατήστε το σφιχτά. Σφίξτε τους γλουτούς σας και σηκώστε τη μέση ψηλά ώστε να δημιουργηθεί “μια γέφυρα”, μια ευθεία γραμμή από τους ώμους έως τα γόνατά σας. Κρατήστε αυτή τη θέση 5-10 δευτερόλεπτα. Επαναλάβετε 6-8 φορές.
Σημείωση: Εάν αυτή η άσκηση είναι δυσάρεστη, πιέστε απλά το μαξιλάρι και κρατήστε το 10 δευτερόλεπτα. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η άσκηση στην έσω επιφάνεια των μηρών (προσαγωγοί μύες). Μόλις είστε σε θέση να εκτελέσετε αυτήν την άσκηση (και τις ασκήσεις #1 και #2) για 20 επαναλήψεις με άνεση, δοκιμάστε την γέφυρα ξανά.


# 5 ΙΣΟΜΕΤΡΙΚΗ ΕΚΤΑΣΗ ΓΟΝΑΤΟΣ
Καθίστε σε όρθια θέση σε μια καρέκλα, σηκώστε το πόδι σας μέχρι να τεντώσει, σφίξτε το μηρό σας και τραβήξτε τα δάχτυλα των ποδιών σας προς τα πάνω. Κρατήστε αυτή τη στάση για 10 δευτερόλεπτα, χαλαρώστε και επαναλάβετε μέχρι και 20 φορές. Όσο περισσότερο μπορείτε να σφίξετε τους μυς σας τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα πάρετε από αυτήν την άσκηση. Μπορεί να αισθανθείτε ένα τέντωμα πίσω από το γόνατό σας κατά τη διάρκεια της άσκησης. Για να αυξήσετε το βαθμό δυσκολίας της άσκησης, εκτελέστε την και με τα δύο πόδια ταυτόχρονα, ή κάντε αυτή την άσκηση τοποθετώντας ρυθμιζόμενο βάρος στον αστράγαλο έως 5 κιλά.
Εάν αισθάνεστε ένα ισχυρό τράβηγμα πίσω από το γόνατό κατά τη διάρκεια της άσκησης, μπορείτε να κάνετε συνεχόμενες κάμψεις και εκτάσεις του αστραγάλου σας τη στιγμή της άσκησης – αυτό θα βελτιώσει το αίσθημα του τραβήγματος πίσω από το γόνατό σας.


Σημείωση: Οι ασκήσεις #6 και #7 είναι ασκήσεις ισορροπίας.
# 6 ΑΝΥΨΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΜΥΤΕΣ
Κρατηθείτε από μια καρέκλα ή από ένα πάγκο μόνο για την ασφάλεια σας. Σταθείτε στις μύτες των ποδιών σας χωρίς να ρίχνετε το βάρος του σώματος σας μπροστά. Μείνετε στις μύτες και διατηρήστε την ισορροπία σας για 2-3 δευτερόλεπτα. Επαναλάβετε αυτήν την άσκηση έως και 25 φορές. Τοποθετείστε το βάρος του σώματος πάνω στα μεγάλα δάχτυλα των ποδιών σας, κατά την εκτέλεση της άσκησης. Μόλις μπορείτε να κάνετε εύκολα 25 επαναλήψεις, δοκιμάστε να κάνετε την επαναφορά προς τα κάτω με το ένα πόδι και προοδευτικά, όταν αισθάνεστε έτοιμοι μπορείτε να σηκωθείτε και με το ένα πόδι.

# 7 ΚΑΜΨΗ ΟΠΙΣΘΙΩΝ ΜΟΙΡΙΑΙΩΝ
Σε όρθια στάση και με τα γόνατά σας σε ευθεία, σηκώστε τη φτέρνα σας όσο πιο ψηλά γίνεται. Θα αισθανθείτε τους οπίσθιους μοιριαίους μύες να ασκούνται κατά τη διάρκεια αυτής της άσκησης και μπορεί να αισθανθείτε ένα τέντωμα στο μπροστινό μέρος του μηρού σας. Επαναλάβετε έως και 20 φορές. Προσθέστε ένα βάρος στον αστράγαλο για αυξήσετε το βαθμό δυσκολίας της άσκησης.


- See more at: http://www.piskopakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου