Την προηγούμενη εβδομάδα γράφαμε ότι ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις προκειμένου να ρίξει άμεσα στην πολιτική αρένα το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος. Οπως υποστηρίζουν οι υπέρμαχοι της συγκεκριμένης πρότασης, με την κίνηση αυτή επί της ουσίας επιτυγχάνει πολιτικό εγκλωβισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Πέραν τούτου, υπάρχει ένα ακόμη θέμα που ίσως να είναι σημαντικότερο για τον Αντώνη Σαμαρά και γενικότερα για τις πολιτικές εξελίξεις. 


Από τη στιγμή που θα τεθεί ζήτημα διεύρυνσης των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας μέσω της αναθεώρησης του Συντάγματος, αυτομάτως ο πρωθυπουργός ικανοποιεί ένα από τα βασικά αιτήματα που προβάλλει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις του. «Θα σκεφτόμουν το θέμα της Προεδρίας μόνο αν ο θεσμός αναβαθμιζόταν», αναφέρει χαρακτηριστικά, εκφράζοντας την ανάγκη για διεύρυνση του ρόλου που θα πρέπει να έχει ο ανώτατος πολιτειακός άρχοντας. Σε περίπτωση λοιπόν που ο κ. Σαμαράς ρίξει στο τραπέζι το ζήτημα των αρμοδιοτήτων του Προέδρου, εκτός του ότι θα ενισχύσει το προσωπικό του προφίλ, θα ανοίξει και διάπλατα τον δρόμο στον κ. Καραμανλή για το Προεδρικό Μέγαρο. Με δεδομένες τις καλές σχέσεις που θέλει να έχει ο Αλέξης Τσίπρας με τον πρώην πρωθυπουργό, μια τέτοια εξέλιξη θα δυσκόλευε εξαιρετικά τη στρατηγική της Κουμουνδούρου. 
Ως γνωστόν, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί σε πολλά σημεία να μιμηθεί τον κ. Καραμανλή, ενώ και ο τελευταίος, βλέποντας το πώς κινείται ο κ. Τσίπρας, δείχνει να του επιφυλάσσει μόνο θετικά σχόλια. Επειδή ο κ. Σαμαράς αποδεικνύεται μετρ στη στρατηγική, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το παραπάνω σενάριο, όπως και η πιθανότητα, αφού μιλήσει για την ανάγκη αναθεώρησης του Συντάγματος, να προτείνει τον κ. Καραμανλή ως τον πρώτο Πρόεδρο της Δημοκρατίας με αναβαθμισμένο ρόλο. 
Για τον Μεσσήνιο πολιτικό μια τέτοια κίνηση μόνο τυχαία δεν θα πρέπει να θεωρηθεί. Mε τον τρόπο αυτό θα απαντούσε σε όσους τον κατηγορούν ότι δεν τιμά τον καραμανλισμό και την ιστορία της παράταξης. Το ενδιαφέρον στην όλη υπόθεση έχει να κάνει με το γεγονός ότι, πέραν του κ. Τσίπρα, σε εγκλωβισμό θα οδηγούνταν και ο κ. Καραμανλής, αφού θα δυσκολευόταν να αρνηθεί. Ακόμη όμως και αν το έπραττε, το κόστος θα βάρυνε τον ίδιο και όχι τον σημερινό πρωθυπουργό.