Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΤΗΝ ΑΝΟΗΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΗΡΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ

Σκόπια: «Σοβινιστική η ιδέα για Ορθόδοξη Εκκλησία των Αλβανών»η |

timo
Σκόπια | Οξείες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι αναφορές για δημιουργία μιας νέας Ορθόδοξης Εκκλησίας για τους Αλβανούς στη χώρα.
Πρώτη αναφορά έγινε κατά την παρουσίαση βιβλίου για τους Χριστιανούς Ορθόδοξους Αλβανούς που ζουν στο νοτιοσλαβικό κράτος – FYROM, και για τους οποίους γίνεται προσπάθεια αφομοίωσής τους με τους Σλάβους Ορθόδοξους.

Ο μητροπολίτης Τιμόθεος της μη αναγνωρισμένης Εκκλησίας των Σκοπίων, πιστεύει ότι η δημιουργία μιας τέτοιας εκκλησίας από τους Αλβανούς, υποκρύπτει πολιτική σκοπιμότητα, όπως σημειώνει το σλαβικό των Σκοπίων «24Βέστι».
Σύμφωνα με τον ίδιο, το σχέδιο αυτό είναι των εθνικιστών Αλβανών για μια δημιουργία χωριστής ορθόδοξης εκκλησίας των Αλβανών.
«Πρόκειται για μια πραγματική πολιτική χειραγώγηση και δεν έχει τίποτε να κάνει με η θρησκεία. Ωστόσο, δεν πρόκειται να ανακληθεί η απόφαση για τη Λειτουργία στην αλβανική γλώσσα. Αφού η λειτουργία μπορεί να γίνει και στην αγγλική γιατί όχι και στην αλβανική», είπε ο Τιμόθεος.
Αντίδραση υπήρξε και από την Βαλεντίνα Μποζινόφσκα, πρόεδρο της Επιτροπής για τις θρησκευτικές σχέσεις μεταξύ των κοινοτήτων, η οποία δήλωσε ότι «δεν υπάρχει χώρος στη χώρα για σοβινιστικά άρρωστα μυαλά».
Τον ισχυρισμό διατύπωσε ο συγγραφέας Μπράνισλαβ Σιναντινόφκσι, ο οποίος στο βιβλίο του επισημαίνει ότι στην πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία- FYROM, υπάρχουν 70 χιλιάδες Ορθόδοξοι Αλβανοί και πρέπει να αποκτήσουν δική τους Ορθόδοξη Εκκλησία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου