Δευτέρα 13 Απριλίου 2015

ΤΟ ΠΑΡΑΞΗΛΩΣΑΜΕ ΠΙΑ... ΜΕ ΤΑ ΥΓΙΕΙΝΑ ΤΟΥ π.ΑΝΤΡΩΝΙΟΥ..Αλλά λόγω ημερών -και επειδή ο Γέροντας παραδιαβάζεται ΕΔΩ ..ΑΞΙΖΕΙ ΤΟΝ ΚΟΠΟ!

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ !ΚΑΙ ΕΙΘΕ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΜΕ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΕ ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ. Ο ΘΕΟΣ ΜΑΣ ΤΑ ΕΧΕΙ ΔΩΣΕΙ ΟΛΑ…ΑΠΛΑ ΠΡΟΣΠΕΡΝΑΜΕ ΤΙΣ ΔΩΡΕΕΣ ΤΟΥ…
ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΚΑΛΟΓΕΡΟΥ π.ΑΝΤΩΝΙΟΥ
ΟΙ ΑΓΙΟΡΕΙΤΕΣ ΔΙΝΟΥΝ ΡΕΣΤΑ... ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ- ΚΙ ΟΧΙ ΤΥΧΑΙΑ ΒΕΒΑΙΑ!
ΟΛΑ ΤΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΑΣ...ΘΑ ΤΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ> http://monidadias-news.blogspot.gr/p/2.html ( στην ενότητα ΥΓΕΙΑ-ΥΓΕΙΑ 2-ΥΓΕΙΑ 3, ακριβώς κάτω από τον τίτλο της ιστοσελίδας)
( ΣΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ... Κι ο Θεός να σας φωτίζει!
ΠΕΡΙ ΑΛΚΟΟΛ.. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΒΑΤΟΝ & ΕΠΙΚΑΤΑΡΑΤΟΝ ΤΟ “ΠΙΟΤΙ”-ευλογημένον είναι ΤΟ ΤΣΙΠΟΥΡΟ… ΜΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΑΓΙΟΡΕΙΤΩΝ! 
 -Καλά ακόμη να αναγνωριστεί ως προστατευόμενο διεθνώς προϊόν;-


Πολλά λέγονται για τα αλκαλούχα ποτά. Τα περισσότερα είναι αυθαίρετα και βλακώδη. Το κρασί γεννήθηκε θεϊκά σ΄αυτόν τον τόπο…Και το ελληνικό κρασί πια είναι διάσημο. Τύφλα νάχει ο σανός …που λέγεται ουϊσκυ!..κΑΙ ΤΑ …ΓΑΛΛΙΚΆ ΚΡΑΣΙΆ!… ΠΟΥ ΕΊΝΑΙ ΑΠΟΜΊΜΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΏΝ Ξηγημένα πράγματα! Κάθετα αυτά!..Δηλαδή δεν σηκώνω κουβέντα! Και sorry για την αυταρχικότητα!

*** Οι γραφές λένε ..” οίνος ευφραίνει καρδίαν”.. Θυμηθείτε δε ότι και ο Χριστός ευλόγησε τον γάμο εν Κανά.. με κρασάκι!

Η σημασία συνεπώς του οίνου στη ζωή μας είναι καταλυτική και με θεϊκή μάλιστα σφραγίδα. Τέρμα τα δίφραγκα, όπως θα έλεγαν και οι μάγκες στου Ψυρρή! Να μη θυμηθώ και τους λεβέντες θεϊκους… Διόνυσο, βάκχους κ.λ.π. της των Ελλήνων Αρχαιοθρησκείας! ( Αν και τέτοια θρησκεία επίσημα ουδέποτε πολιτογραφήθηκε… by the way)…;Έτσι;


Μέσα στα χρόνια από καταβολής κόσμου, υπήρξε μια κυρίως παραφιλολογία ΠΕΡΙ ΟΙΝΟΥ με ΣΥΝ και ΠΛΗΝ. Μην δίνετε σημασία… Οι διασημότητες, όπως ο οίνος, τα έχουν αυτά!

Αν λέω ότι ο οίνος ήταν επικατάρατος πως δα συνεχίζουν και την σήμερον οι μοναχοί του Αγίου ΄Ορους να παρασκευάζουν τσίπουρο και να το ρουφούν προς εύφρασιν καρδίας , τρατάροντας μάλιστα και τους επισκέπτες τους με το ποτό αυτό;
Θυμάμαι όταν 17/χρονος πρωοεπισκέφτηκα την Μοναστική πολιτεία, στην τότε Αθωνιάδα περίφημη σχολή, μου τράταραν μια σφήνα τσίπουρο… ΄Εφυγα πανευτυχής, αφού είχα καταβροχθίσει 10 σφηνάκια! Χριστός και Κύριε! Ξέρετε γιατί; Διότι:
Οι διάφοροι οινοποιοί λένε πως το τσίπουρο είναι το πιο καθαρό αλκοόλ!.. Δεν το ξέρω , δεν παίρνω όρκο.Σίγουρα όμως η συμπεριφορά του στον δικό μου οργανισμό, οσάκις ρίχνω και κανένα σφηνάκι, …δεν κάνει καμιά παρενέργεια!
ΑΝΤΙΘΕΤΑ θα έλεγα τούτα, τα ελαφρώς σκανδαλιστικά: Οι πότες δείχνουν ευτυχείς , ευτυχέστεροι των άλλων ημών… Εκπέμπουν χαμόγελο, ευφορία, αισιοδοξία, ακόμη κι αν είναι τύφλα στο μεθύσι!

Μάλιστα δε κάποιος είπε: Ο πότης… πάει σούμπιτο στον παράδεισο… διότι είναι αγαθός..καλοκάγαθος!
Δεν ξέρω κι όρκο δεν παίρνω… Και φυσικά δεν συνιστώ να υπερβαίνετε το μέτρο! Θα έλεγα πίνετε προς εύφρανση καρδίας .. Αλλά όταν αρχίζεις να πίνεις.... συγκρατιμός δεν υπάρχει… Κι οπότε χαιρέτα μας τον πλάτανο!

ΔΕΙΤΕ ΟΜΩΣ ΤΑ ΠΙΟ ΚΑΤΩ:
ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ ΦΕΡΝΕΙ ΤΑ ΠΑΝΩ-ΚΑΤΩ: ΟΙ ΤΑΚΤΙΚΟΙ ΠΟΤΕΣ ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΠΡΟΩΡΟ ΘΑΝΑΤΟ ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΒΑΖΟΥΝ ΓΟΥΛΙΑ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ ΤΟΥΣ! ΔΕΙΤΕ...

Μία νέα έρευνα δείχνει ότι οι τακτικοί πότες είναι λιγότερο πιθανό να έχουν πρόωρο θάνατο από τους ανθρώπους που δεν έχουν βάλει γουλιά αλκοόλ στο στόμα τους....
Όσο απίστευτο και να φαίνεται, είναι αληθινό: Σύμφωνα με το Time, η αποχή από το αλκοόλ μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τελικά μία συντομότερη ζωή σε σχέση με το να πίνει κανείς αλκοόλ με μέτρο.
Όλα αυτά τα εκπληκτικά προκύπτουν από μελέτη που έγινε σε ενήλικες ηλικίας από 55 έως 65 ετών για μία διάρκεια 20 ετών, από διάφορα κοινωνικοοικονομικά περιβάλλοντα και από διαφορετικά επίπεδα φυσικής δραστηριότητας.
Ο επικεφαλής της μελέτης ήταν ο ψυχολόγος, Charles Holahan, του Πανεπιστημίου του Τέξας και, όπως προκύπτει, τα ποσοστά θνησιμότητας ήταν υψηλότερα στους ανθρώπους που δεν είχαν βάλει ποτέ γουλιά στο στόμα τους από τους ανθρώπους που πίνουν με μέτρο και συχνότητα, δηλαδή από ένα έως τρία ποτά την ημέρα.

Πιο συγκεκριμένα, από τους 1.824 ανθρώπους που συμμετείχαν στη μελέτη, μόνο 41% από τους πότες πέθαναν πρόωρα σε σύγκριση με το 69% των ανθρώπων που δεν πίνουν ποτέ.
Εν τω μεταξύ, οι «δυνατοί» πότες τα πάνε καλύτερα από όσους απέχουν, με το ποσοστό θνησιμότητας τους να αγγίζει το 60%.

Παρά τους αυξημένους κινδύνους κίρρωσης και πολλών ειδών καρκίνου, για να μην πούμε για την εξάρτηση, τα ατυχήματα και την κακή κρίση που σχετίζεται με το πολύ αλκοόλ, οι άνθρωποι που πίνουν πάρα πολύ είναι λιγότερο πιθανό να πεθάνουν πρόωρα από τους «στεγνούς».
Μία πιθανή εξήγηση για τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας είναι ότι το αλκοόλ είναι μία συνήθεια της κοινωνικής ζωής ενός ανθρώπου και όταν κάποιος έχει ικανοποιητική ζωή, αυτό βοηθάει για να ξεπερνάει τα προβλήματα της καθημερινότητας.

Σε όσους δεν πίνουν έχουν καταγραφεί οι περισσότερες ενδείξεις κατάθλιψης.
Παρότι λοιπόν το ποτό είναι κάτι που πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο και με υπευθυνότητα, μετά από αυτή τη μελέτη, ας βάλουμε ένα ποτηράκι!
http://medicalnews.gr/ereuna-fernei-ta-pano-kato-gia-thn-apochi-apo-to-alkool/

ΤΟ ΤΣΙΠΟΥΡΟ: ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ!

Η παραγωγή του τσίπουρου χάνεται μέσα στο βάθος του χρόνου, λέγεται όμως πως ξεκίνησε τον 14ο ( 700 χρονια πριν) αιώνα στο Άγιο Όρος από μοναχούς που διαβιούσαν εκεί. Με τα χρόνια εξαπλώθηκε σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, κυρίως στη Μακεδονία, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία και την Κρήτη. ( οι πρωτοπόροι του μοναστικού βίου φαίνεται πως ήσαν μερακλήδες και λίαν καλώς! Ουδείς ψόγος!)

΄Οταν πρωτοεπισκέφθηκα το Αγιο Όρος σε ηλικία 17 ετών παιδί
Μέχρι τις τελευταίες δεκαετίες του 20ου αιώνα η παραγωγή τσίπουρου γινόταν αποκλειστικά "κατ' οίκον", δεν υπήρχε δηλαδή μαζική βιομηχανική παραγωγή. Από παλιά, ένα άχρωμο αλκοολούχο ποτό παράγεται και πίνεται κάθε χρόνο σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Είναι γνωστό με διάφορα ονόματα: τσίπουρο, αράκ, γκράππα. Αποστάζεται από τα παραπροϊόντα του κρασιού, σαν ο άνθρωπος να θέλησε να εκμεταλλευτεί όσο το δυνατόν περισσότερο το αμπέλι.
    λίγη προσοχή στην υπερβολική κατανάλωση
    Επειδή κινδυνεύουμε να γίνουμε υμνητές ενός προϊόντος που η κατάχρηση του έχει ολέθρια αποτελέσματα, είμαστε υποχρεωμένοι να επισημάνουμε και αυτά.
    Ο κυρ Αργύρης υπεύθυνος στους άμβυκες απόσταξης του ούζου του Μπουτάρη στην Στενήμαχο κάθε φορά που πηγαίναμε να σφραγίσουμε και από συνήθειο ρωτούσαμε πως πάνε οι δουλειές, εκείνος πάντα χαμογελαστός απαντούσε «Οι δουλειές δεν θα σταματήσουν ποτέ. Ο κόσμος όταν είναι λυπημένος πίνει για να ξεχάσει, όταν είναι χαρούμενος πίνει για να το γλεντήσει».
    Νομίζω ότι έλεγε την αλήθεια. Συμφωνούμε, αλλά όλα με μέτρο. Δεν θέλουμε να επαναλάβουμε γνωστά πράγματα. Γεγονός πάντως είναι ότι το τσίπουρο και το ούζο είναι τα μόνα «σκληρά» αλκοολούχα που συνοδεύονται με φαγητό (μεζέ). Αυτό σημαίνει ότι το στομάχι δεν είναι άδειο όταν το πίνουμε κάτι που συμβαίνει με τα άλλα (το ουίσκι ας πούμε) κι έτσι και οι επιπτώσεις της αλκοόλης μπορεί να είναι περισσότερο ήπιες. Βέβαια μη ξεχνάμε ότι ένα καλό τσίπουρο είναι πολύ πιο δυνατό από τα άλλα αλκοολούχα.
    Αναφέρεται πως μια ποσότητα οινοπνεύματος που μπαίνει σ’ένα άδειο στομάχι φτάνει σ’ένα μέγιστο στο αίμα σε μιάμιση ώρα , ενώ η ίδια ποσότητα σ’ένα καλό γεύμα χρειάζεται έξι ώρες για να φτάσει στο ίδιο ποσοστό. Αυτό γιατί ενώ η αλκοόλη απορροφάται γρήγορα, μεταβολίζεται με αργό ρυθμό.
    Η συμπεριφορά ενός ατόμου που έχει πάρει μια ποσότητα οινοπνεύματος και τα αρνητικά επακόλουθα που ακολουθούν όπως ζάλη, πονοκέφαλος εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες κυρίως την φυσική κατάσταση, αλλά και τη σύσταση του ποτού. Κατηγορούνται χωρίς αυτό να έχει αποδειχθεί, ότι οι ουσίες που συνυπάρχουν στο τσίπουρο όπως ανώτερες αλκοόλες (αμυλικές) και τα ζυμέλαια είναι υπεύθυνες για τα συμπτώματα hangover όπως πονοκέφαλο, δίψα, ίλιγγο, ψυχολογικές διαταραχές.
    Φυσικά υπάρχουν και οι χρόνιες βλάβες από κατάχρηση οινοπνεύματος γνωστές σε όλους μας κυρίως η κίρρωση του ήπατος και ο εφιάλτης της καταστροφικής εξάρτησης ο αλκοολισμός.
    Ο Bogen ένας αμερικανός ερευνητής συσχέτισε τις αντιδράσεις του ατόμου με το ποσοστό αλκοόλης στο αίμα και κατέληξε το 1933 στον παρακάτω πίνακα.
    mg αλκοόλης
    σε 100 mlt αίματος εκδηλώσεις του πότη

    0,03 θολωμένος και φαντασμένος
    0,05 τολμηρός και εκδηλωτικός
    0,10 επικίνδυνος - εκδηλωτικός
    0,2 ζαλισμένος - αναστατωμένος
    0,3 αηδιασμένος - απογοητευμένος
    0,4 σε παραλήρημα και αποδιοργάνωση
    0,5 σε οξεία μέθη
    0,6 σε κώμα
    0,7 θάνατος.
    Αντιγράφουμε και πάλι ένα απόσπασμα από το βιβλίο του Μ. Στεφανίδη ΧΥΜΕΙΑ ΚΑΙ ΛΕΣΒΟΣ Τεργέστη 1909 χαρακτηριστικό του προβλήματος: «Ο επί της νήσου αλκοολισμός είναι άξιος πάσης προσοχής των κηδομένων της υγείας του ημετέρου λαού. Δυνάμεθα δ’ειπείν ότι τα δυσάρεστα της οινοπνευματοποσίας αποτελέσματα εξαρτώνται εκ τε του κλίματος και της ποιότητος των υδάτων. Εις τίνα χωρία απαγορεύεται, και παρ’ Οθωμανοίς, η εν τοις καφενείοις ρακοποσία, ικανοποιουμένη δ’όμως πολλάκις πανηγυρικώτερον εν οίκω κατά μόνας ή καθ’ομάδας πολύτιμος αναμφιβόλως γινομένη θεματοφύλαξ φιλίας ειλικρινούς.

    Πολλήν ανακούφισιν ησθάνθη ο πίνων λαός της Μυτιλήνης εκ του αποκλεισμού των ευτελών εκ Τεργέστης ρουμίων και κονιάκ, και του περιορισμού των βιομηχ. σπίρτων, αλλ’άμα και της αυστηροτάτης αληθώς εν την ημετέρα αγορά απαγορεύσεως της εκ σπίρτων ωμής παρασκευής ή ατελούς αποστάξεως μαστίχης. Η απαγόρευσις δ’εκείνη πολλήν προκάλεσε φωνήν και θρήνον και κλαυθμόν, αλλά μετ’ου πολύ και πάλιν τα πράγματα επανήλθον αθορύβως εις την προτέραν αυτών κοίτην, και οι πνευματοπώλαι νυν ανενόχλητοι ευσεβώς πανηγυρίζουσι την επέτειον του αγίου Πνεύματος. Και σώζει μεν ο Θεός των πνευμάτων, αλλά νομίζομεν οτι τινά των αφθόνως εκ της ημετέρας συνταγματικής νόσου δίκην σχιζομυκήτων πολλαπλασιασθέντα σωματεία ηδύναντο ν’αναλάβωσι και το αληθώς φιλόπατρι έργον της προστασίας της υγείας και του βαλαντίου του πτωχού λαού της Λέσβου, ον έσωζε ποτέ εκ της οινοποσίας η πρωτότυπος Πιττάκειος νομοθεσία.»

    Αντίθετα η ήπια κατανάλωση οινοπνεύματος θεωρείται ευεργετική για τον άνθρωπο. Τα οφέλη είναι πολύ καλά τεκμηριωμένα όσον αφορά την καρδιαγγειακή υγεία . Το αλκοόλ αλλάζει την ισορροπία των λιπών στο αίμα αυξάνοντας την καρδιοπροστατευτική «καλή» (HDL) χοληστερόλη και μειώνοντας την «κακή» (LDL) χοληστερόλη, ενώ ελαττώνει και την συγκολλητική ικανότητα των αιμοπεταλίων των μορίων του αίματος που είναι υπεύθυνα για τις θρομβώσεις. Οι συνιστώμενες δόσεις στη Μ. Βρετανία είναι για τις γυναίκες μέχρι 20 γρ. και για τους άνδρες μέχρι 32 γρ αλκοόλη την ημέρα. Αυτό μεταφράζεται σε 75 ml οινοπνευματώδους ποτού 40% την ημέρα. Βέβαια αυτό ισχύει για όλους εκείνους που δεν πάσχουν από επιληψία, παγκρεατική νόσο ή ηπατοπάθεια.
    Ε, κάπου εδώ στα τελευταία της άνω μελέτης έχουμε κάποιες μικρο- ενστάσεις…Αλλά τέλος πάντων, τι σημασία έχει; Η βασική αρχή-κανών για μένα είναι ο ίδιος ο οργανισμός μας: Με μια απίστευτη μαεστρία μας οδηγεί αυτός στο μέτρο και τις αντοχές του οργανισμού μας. Ε, αν δεν τον ακούμε… κακό του κεφαλιού μας!


    Πάντως αντί για ουϊσκυ, ή άλλα ξενικά …ροφήματα αλκολούχα… συνιστώ ΤΣΙΠΟΥΡΟ!…Αγιορείτικο, τσικουδιά Κρήτης κ.λπ. ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΑΓΝΑ και λιγότερο καταστρεπτικά! Αυτό!ΤΕΛΙΚΑ , με σίπουράκι...θα μισήσετε το ΣΚΑΤΣ! 

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου