Σάββατο 9 Μαΐου 2015

ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ


  • ΠΡΟΣΟΧΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΕΧΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ π. ΑΝΤΩΝΙΟΥ, ΑΝΑΤΡΕΞΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ "ΥΓΕΙΑ" ΣΤΗΝ ΜΠΑΡΑ ΚΑΤΩ ΑΠΌ ΤΟΝ ΤΊΤΛΟ.Ή κατ΄ευθείαν ΚΛΙΚ στο> http://monidadias-news.blogspot.gr/p/blog-page_3083.html Στείλτε μας δικές σας απορίες ή και εμπειρίες
  • Από το Βιβλίο του μοναχού π.Αντωνίου
    Πίνετε ΤΣΙΠΟΥΡΟ; …Να γιατί πρέπει να το ξανασκεφτείτε πριν το καταναλώσετε! Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία!!!
    ΝΑΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΚΑΙ “ΜΠΟΜΠΑ” ΤΣΙΠΟΥΡΟ…ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ!


    Τεράστιες ποσότητες που αγγίζουν τα30.000.000 λίτρα τσίπουρου εισάγονται από Αλβανία, Βουλγαρία και άλλες γειτονικές χώρες και αφού βαφτιστούν ελληνικά, διοχετεύονται στην αγορά.


    Με βάση τη σημερινή αυτή είδηση θα σας μιλήσω για το τσίπουρο, καθαρή αγιορείτικη πατέντα από τον 14ο αιώνα και ήδη αναγνωρισμένο διεθνώς ως ελληνικό προϊόν!Είναι το πλέον “αθώο” οινοπνευματώδες, χωρίς να γνωστά συμπτώματα των άλλων κρασιών, αλλά με ευεργετικές επιπτώσεις στην υγεία, αρκεί να πίνετε με μέτρο.Το συνιστώ …άλλωστε οίνος ευφραίνει καρδίαν. Ρώτησα φυσικά και ειδικούς οινολόγους που επαινούν το τσίπουρο, ως το πλέον αγαθόν οινοπνευματώδες!

    ΄Εχω υπόψη μου κάποιον φίλο φανατικό πότη ουϊσκίου…-ένα μπουκάλι τη μέρα κατεβάζει-…που όταν του μίλησα για το τσίπουρο, άλλαξε ρότα… και πέταξε τελείως το ουϊσκυ, που του δημιουργούσε ούκ ολίγα προβλήματα κυρίως στο νευρικό του σύστημα.
    --Με το τσίπουρο, λέγει ο οργανισμός μου ισορρόπησε. Νιώθω περδίκι… χώρια που μειώθηκαν και οι ποσότητες οίνου που έβαζα στον οργανισμό μου. Με 150 γραμμάρια τη μέρα τσίπουρο…περνάω τώρα μια χαρά. Καμιά επιθυμία πλέον για ουϊσκυ και το χαίρομαι!
    Έτσι είπε. 
    Κι εμείς εδώ στη Μοναστική πολιτεία τρατάρουμε τους επισκέπτες μας μόνον με τσίπουρο. Το ξέρουν όσοι μας έχουν επισκεφθεί.
    Για να δούμε τι γράφουν άλλοι που ξέρουν περισσότερα κι επιστημονικότερα από μένα:

    Τσίπουρο, το απόσταγμα της παρέας

    Το τσίπουρο είναι ένα αυθεντικό Ελληνικό προϊόν συνδεδεμένο άρρηκτα με τον τρόπο ζωής, φιλοξενίας και διασκέδασης των Ελλήνων.

    Τα καλά σταφύλια είναι βασική προϋπόθεση για την παραγωγή ποιοτικού τσίπουρου. Επομένως καθοριστικό ρόλο στο τελικό προϊόν παίζουν η ποικιλία των σταφυλιών, η σύσταση του εδάφους του αμπελώνα, το υψόμετρο και ο προσανατολισμός του, η χρονιά, οι καλλιεργητικές πρακτικές, ο χρόνος τρυγητού κλπ.
    Στην απόσταξη, η τέχνη του αποσταγματοποιού έγκειται στο να αιχμαλωτίσει τα αρωματικά και γευστικά χαρακτηριστικά του σταφυλιού, όπως διαμορφώθηκαν μετά τη ζύμωση των στεμφύλων, και να δώσει τη δική του πινελιά στο χαρακτήρα του τελικού αποστάγματος. Σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας, στον αποστακτήρα εκτός από τα στέμφυλα προστίθενται και αρωματικοί σπόροι η φυτά(γλυκάνισος, μάραθος, κρόκος, φύλλα καρυδιάς κ.α ), σε ποσότητες και αναλογίες που συνήθως είναι μυστικά του κάθε παραγωγού.

    Κάποια αποστάγματα μπορούν να παλαιωθούν για χρόνια σε δρύινα βαρέλια και να αποκτήσουν, ανάλογα με το τσίπουρο και τις συνθήκες παλαίωσης, χαρακτηριστικά μπαχαρικών, αποξηραμένων φρούτων, βανίλιας, σοκολάτας, καπνού, δέρματος, βαρελιού κλπ. Το τσίπουρο που δεν έχει περάσει από δρύινο βαρέλι έχει κυρίως φρουτώδη και ανθώδη χαρακτήρα και λιγότερο μπαχαρώδη.
    Αν και δεν υπάρχουν επιστημονικές μελέτες για τη δράση των λευκών αποσταγμάτων, ωστόσο οι ειδικοί εκτιμούν ότι, ως αλκοολούχα ποτά, σε μικρές δόσεις (1-2 ποτηράκια) παρέχουν οφέλη στην υγεία.Το τσίπουρο (χωρίς γλυκάνισο) θεωρείται εξαίρετο χωνευτικό. Επίσης, χάρη στην αλκοόλη που περιέχει, προκαλεί αγγειοδιαστολή και μείωση της πίεσης. Ακόμη, έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες, γι’ αυτό, άλλωστε, και χρησιμοποιείται σε πολλά γιατροσόφια για το κρυολόγημα, τον πυρετό και τον πονοκέφαλο.

    Η πρώτη παραγωγή τσίπουρου ήταν έργο μοναχών τον 14ο αιώνα. Μετά η ιδέα να χρησιμοποιούνται τα υπολείμματα της οινοποίησης προκειμένου να παραχθεί ένα αλκοολούχο ποτό, πέρασε στους αμπελουργούς. Έτσι γεννήθηκε το ποτό του αμπελουργού, το τσίπουρο.
    Το τσίπουρο πίνεται ως ορεκτικό πριν από το φαγητό, με συνοδεία μεζέδων. Συνδυάζεται με «γήινα» και βαριά εδέσματα, όπως τσιγαριστά, τηγανητό ψωμί, σύγκλινο, λουκάνικα, τυριά, καυτερές πιπεριές κλπ. Λόγω της έντονης γεύσης του και των χωνευτικών του ιδιοτήτων, μπορεί επίσης να κλείσει ευχάριστα ένα πλούσιο γεύμα. Για μεγαλύτερη απόλαυση καταναλώνεται δροσερό στους 10 oC η με περιορισμένη ποσότητα πάγου
    Το τσίπουρο έχει αναγνωριστεί ως προστατευόμενη ονομασία ποτού που παράγεται αποκλειστικά στην Ελλάδα, και ειδικότερα στις περιοχές με τις συγκεκριμένες γεωγραφικές ενδείξεις: Τσίπουρο Θεσσαλίας, Τσίπουρο Μακεδονίας και Τσίπουρο Τυρνάβου.

    ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ!

    αλκοόλΑλκοολούχα ποτά ονομάζονται όλα τα ποτά που περιέχουν αιθυλική αλκοόλη (οινόπνευμα), σε οποιοδήποτε ποσοστό το οποίο έχει προέλθει από φυσική ζύμωση ή από προσθήκη κατά την επεξεργασία, και είναι το κρασί, η μπύρα και τα οινοπνευματώδη ποτά γενικά.
    Η ποσότητα του αλκοόλ μετριέται με τον εξής τρόπο: : 1 μονάδα αλκοόλ ισοδυναμεί με 8 γραμμάρια καθαρού αλκοόλ και περιέχεται σε ένα ποτήρι μπύρα (250ml, 4%), ένα κοκτέιλ (70ml, 18%), ένα «σκληρό» ποτό π.χ. το ουίσκι (25ml, 45%) και ένα ποτήρι κρασί (100ml, 12%). Η % περιεκτικότητα σε αλκοόλ στις ταμπέλες των αλκοολούχων ποτών μας αναφέρει πόσες μονάδες εμπεριέχονται σε ένα λίτρο. Για παράδειγμα, ένα κρασί 12% περιέχει 12 μονάδες σε ένα λίτρο ή 9 μονάδες σε ένα συνηθισμένο μπουκάλι (750ml).
    Σύμφωνα με τους ειδικούς ως μέτρια και ασφαλής κατανάλωση για υγιή και ενήλικα άτομα θεωρείται για τις γυναίκες οι 1-2 μονάδες αλκοόλ την ημέρα και για τους άνδρες 2-3, αυτές οι διαφορές μεταξύ των φύλων προκύπτουν λόγω της διαφοράς στη σωματική διάπλαση και τον μεταβολισμό. Στις έγκυες ή σε γυναίκες που θηλάζουν και σε παιδιά συνιστάται να μην πίνουν καθόλου αλκοόλ όπως και σε άτομα με ορισμένες παθήσεις ή σε άτομα που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή. Η κατανάλωση ενός ποτού καθημερινά φαίνεται πως δεν προκαλεί σε ένα φυσιολογικό άτομο οργανικές ή λειτουργικές διαταραχές, αλλά σε κάποιον με προδιάθεση μη ανοχής στο αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες.
    Το αλκοόλ επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες, οι οποίες θεωρούνται πιο ευαίσθητες από τους άνδρες, επειδή συνήθως έχουν μικρότερο σώμα και το σώμα τους έχει περισσότερο λίπος, στο οποίο το οινόπνευμα δε διαλύεται, και συνεπώς παραμένουν μεγαλύτερες ποσότητες στο αίμα.
    Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση του αλκοόλ σε μικρές ποσότητες μπορεί να είναι ευεργετική και ωφέλιμη για το σώμα μας, την υγεία μας και τον ψυχισμό μας. Είναι διαπιστωμένο ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ (1-2 ποτήρια την ημέρα) έχει προστατευτική δράση για την καρδιά και μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης ισχαιμικής καρδιοπάθειας. Εν αντιθέσει, η υπερβολική κατανάλωσή του αλκοόλ έχει αρνητικές και καταστροφικές επιπτώσεις στον οργανισμό μας.
    Ποτό (περιεκτικότητα αλκοόλ)
    ποσότητα (ml)
    Αλκοόλ ( γρ. )
    Θερμίδες
    Ευεργετικές ουσίες
    Ευεργετικές ιδιότητες
    Κρασί κόκκινο ή ροζέ (10%)
    120
    12
    85
    Φυτικές ίνες, πολυφαινόλες (κατεχίνες, ρεσβερατρόλη)
    Αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες, μείωση χοληστερόλης και κινδύνου στεφανιαίας νόσου
    κρασί λευκό, ξηρό (9%)
    120
    11
    80
    Αντιβακτηριδιακές και αντικαρκινικές ιδιότητες, μειώνει την όρεξη και ελέγχει το σάκχαρο στο αίμα
    Κρασί γλυκό (10%)
    120
    12
    105
    Προστατεύει από τη ραδιενέργεια
    Σαμπάνια (10%)
    120
    12
    100
    Ιχνοστοιχεία (μαγνήσιο, ψευδάργυρο κ.ά.), πολυφαινόλες
    Αντιοξειδωτικές ιδιότητες, μείωση κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων
    Μοσχάτο κρασί (15%)
    60
    9
    90
    Μέταλλα
    Αντιμετώπιση προβλημάτων των κλειδώσεων
    Μπύρα (4%)
    250
    10
    107
    Βιταμίνες συμπλέγματος Β, ποτάσιο, μαγνήσιο, φώσφορο, σιλικόνη(μεταλλικό στοιχείο)
    Βελτιώνει τη πνευματική εργασία, δυναμώνει τα μαλλιά, προφυλάσσει από υπέρταση και καρδιαγγειακά νοσήματα, ενισχύει τα οστά
    Μπύρα χωρίς αλκοόλ
    250
    -
    38
    Αντικαρκινικές ιδιότητες
    Οινοπνευματώδη με 40%αλκοόλ (ουίσκι, βότκα, τζίν, ρούμι)
    45
    14
    100
    Αντιοξειδωτικές ιδιότητες
    Μπράντι, κονιάκ (38%)
    30
    11
    75
    Αντιοξειδωτικές ιδιότητες
    Λικέρ (30%)
    45
    13
    160
    Βιταμίνες του φρούτου π.χ. φράουλας ή βύσσινου
    Αντιοξειδωτικές ιδιότητες
    Η απορρόφηση του αλκοόλ από το σώμα μας γίνεται μέσω του στομάχου και του λεπτού εντέρου και μέσω αυτού στο συκώτι και στη συνέχεια στην καρδιά, τον εγκέφαλο, τους μύες και άλλους ιστούς. Το σώμα μας δεν μπορεί να αποθηκεύσει το αλκοόλ και για αυτό το διασπά. Επίσης η επεξεργασία του αλκοόλ από το σώμα μας εξαρτάται από το φύλο, την ηλικία, το βάρος και τη μυϊκή μάζα. Κατά μέσο όρο ο οργανισμός χρειάζεται 1 ώρα για να αποβάλει κάθε μονάδα οινοπνεύματος και για αυτό το λόγο οι ειδικοί προτείνουν να πίνουμε αργά το ποτό μας.
    Όταν κάποιος καταναλώνει μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, δηλαδή άνω των 40γρ. αλκοόλης ημερησίως για τις γυναίκες και άνω των 60γρ. για τους άνδρες, τότε μπορεί να προκληθούν βλάβες στην υγεία του.
    Οι αρνητικές επιδράσεις του αλκοόλ στο σώμα μας είναι οι εξής:
    • Προβλήματα στο κεντρικό νευρικό σύστημα όπως: διαταραχή της ισορροπίας, της ομιλίας, θολή όραση, εφίδρωση, μειωμένη αίσθηση του πόνου.
    • Αφυδάτωση που προκαλεί πονοκέφαλο, ζαλάδες, δίψα, ωχρότητα και τρόμο. Το αλκοόλ εμποδίζει την απελευθέρωση αντί-διουρητικών ορμονών και τα νεφρά αποβάλλουν υπερβολική ποσότητα νερού, με αποτέλεσμα να αφυδατωνόμαστε.
    • Στομαχικές διαταραχές (γαστρίτιδα, αιμορραγίες, έλκη)
    • Υψηλή αρτηριακή πίεση και αλκοολική μυοκαρδιοπάθεια.
    • Έλλειψη βιταμινών, εμποδίζοντας την απορρόφηση και την αποθήκευση τους.
    • Εγκεφαλικές βλάβες και μείωση διανοητικής ικανότητας.
    • Ηπατικές βλάβες λόγω του ότι ο μεταβολισμός του αλκοόλ γίνεται στο ήπαρ. Το 90% μεταβολίζεται, ενώ ένα 10% αποβάλλεται δια μέσου της αναπνοής και των ούρων.
    • Επιπλοκές στους διαβητικούς μεταβάλλοντας τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και αυξάνοντας τον κίνδυνο υπογλυκαιμίας.
    • Καρκίνο στόματος, λάρυγγα και οισοφάγου.
    • Σεξουαλικές διαταραχές
    Η μακροχρόνια, συστηματική και μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ που ξεπερνάει κατά πολύ τις επιτρεπόμενες συστάσεις και φθάνει σε επίπεδο εξάρτησης μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο συκώτι, το οποίο διασπά τη μεγαλύτερη ποσότητα από το αλκοόλ που καταναλώνουμε (το υπόλοιπο αποβάλλεται από το σώμα μας μέσω της αναπνοής, των ούρων και του ιδρώτα). Το συκώτι περιέχει ένζυμα που διασπούν το αλκοόλ σε νερό και διοξείδιο του άνθρακα τα οποία είναι ακίνδυνα για το σώμα μας. Το συκώτι εξουδετερώνει το αλκοόλ όταν είναι σε μικρές ποσότητες χωρίς πρόβλημα. Όταν όμως οι ποσότητες που πίνει κάποιος είναι μεγάλες, τότε το συκώτι δεν μπορεί να ανταπεξέλθει και παθαίνει βλάβες. Επίσης σε υπερκατανάλωση αλκοόλ το άτομο κινδυνεύει να λιποθυμήσει ή ακόμα και να πέσει σε κώμα που μπορεί σπάνια να οδηγήσει σε θάνατο λόγω της παράλυσης του κέντρου της αναπνοής.
    Οι ηπατικές ασθένειες που οφείλονται στο αλκοόλ είναι:
    • Ηπατική στεάτωση (ή λιπώδες ήπαρ) είναι η κατάσταση που χαρακτηρίζεται από συσσώρευση λίπους μέσα στα κύτταρα του συκωτιού. Αυτό μπορεί να συμβεί μετά από μια και μόνη περίσταση υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ ή ως αποτέλεσμα τακτικής κατανάλωσης πάνω από τα προτεινόμενα όρια. Αντιστρέφεται πολύ γρήγορα με την αποβολή του αλκοόλ και δεν προκαλεί μόνιμες βλάβες. Αν όμως συνεχιστεί η τακτική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει αλκοολική ηπατίτιδα, ακόμα και κίρρωση του ήπατος.
    • Αλκοολική ηπατίτιδα είναι ηπατική φλεγμονή που ποικίλει μεταξύ ήπιας και οξείας. Τα άτομα με ήπια αλκοολική ηπατίτιδα μπορεί να μη γνωρίζουν ότι πάσχουν από ηπατική βλάβη ενώ τα άτομα που πάσχουν από οξεία αλκοολική ηπατίτιδα μπορεί να αναπτύξουν ρήξη του ήπατος. Η αλκοολική ηπατίτιδα μπορεί να αντιστραφεί σε αρκετά άτομα αν σταματήσουν άμεσα την κατανάλωση αλκοόλ.
    • Η κίρρωση του ήπατος. Ο φυσιολογικός ηπατικός ιστός αντικαθίσταται από ουλώδη ιστό που σταδιακά θα οδηγήσει στην ανικανότητα του ήπατος να λειτουργεί σωστά. Τα άτομα με κίρρωση που έχει προκληθεί από την κατανάλωση αλκοόλ, μπορεί να μην έχουν συμπτώματα ή μπορεί να έχουν διάφορες επιπλοκές όπως ίκτερο, κατακράτηση υγρών ή σοβαρή αιμορραγία οισοφάγου. Αν και η αλκοολική κίρρωση δεν είναι αναστρέψιμη, η διακοπή κατανάλωσης αλκοόλ μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο για την επιβίωση του πάσχοντος.
    Εξετάσεις που μπορούν να διαγνώσουν τη κίρρωση
    Η έγκαιρη διάγνωση της κίρρωσης είναι σημαντική καθώς η ηπατική βλάβη που προκαλεί συνοδεύεται από λίγα έως καθόλου συμπτώματα. Οι αιματολογικές εξετάσεις μπορούν να ανιχνεύσουν την ηπατική βλάβη, αλλά δεν υπάρχει συγκεκριμένη εξέταση που οδηγεί με σαφήνεια στη διάγνωση της κίρρωσης εκτός από τη βιοψία ήπατος αλλά η διαδικασία είναι επεμβατική και δεν ανιχνεύει κάθε περίπτωση. Οι συνήθεις εργαστηριακές εξετάσεις ανιχνεύουν την ηπατική βλάβη ή τις ουλές και αξιολογούν τη σοβαρότητά τους. Μετά τη διάγνωση μπορεί να χρειαστούν επιπλέον εξετάσεις για τη διάγνωση της υποκείμενης αιτίας και για την παρακολούθηση της υγείας του ασθενούς. Μερικές χρήσιμες εξετάσεις είναι: Έλλειψη της υδατανθρακτικής μορφή της τρασφερρίνης (CDT), Γαμμα-γλουταμυλ-τρανσφεράση (GGT), Μέσος όγκος ερυθρών (MCV), ALP, Χολερυθρίνη, οξαλοξεική τρανσαμινάση (SGOT), πυροσταφυλική τρανσαμινάση (SGPT)
    Το αλκοόλ αλληλεπιδρά με πολλά φάρμακα και με διάφορους τρόπους, για αυτό δεν πρέπει να συνδυάζονται μαζί.
    Δεν επιτρέπεται η κατανάλωση αλκοόλ όταν παίρνετε φάρμακα και κυρίως αντικαταθλιπτικά, αγχολυτικά, αντιπηκτικά, αντιυπερτασικά, αντιδιαβητικά, αντισταμινικά (χορηγούνται για αλλεργίες), καρδιαγγειακά, ορισμένα αντιβιοτικά και παυσίπονα. Εάν ληφθούν φάρμακα με αλκοόλ μειώνεται η αποτελεσματικότητα που θα έχει το φάρμακο και αυξάνονται οι πιθανότητες ανεπιθύμητων ενεργειών όπως ζαλάδα, έμετος, πονοκέφαλος, αιμορραγία του πεπτικού, τάση για λιποθυμία.
    Αλκοόλ και θερμίδες
    αλκοόλ
    Το αλκοόλ έχει αυξημένες θερμίδες και αποδίδει 7 θερμίδες ανά γραμμάριο, οι οποίες χαρακτηρίζονται σαν «κενές» δηλαδή δεν προσφέρουν κάποια ιδιαίτερη θρεπτική αξία. Όσο υψηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλη έχει ένα ποτό, τόσο περισσότερες θερμίδες έχει. Ακόμη ένα αρνητικό που σχετίζεται με το αλκοόλ είναι ότι απορροφάται γρήγορα από τον οργανισμό, επιταχύνει την πέψη και δημιουργεί γρηγορότερα το αίσθημα της πείνας, οδηγώντας ορισμένες φορές σε μεγαλύτερη κατανάλωση φαγητού. Προτιμότερα είναι τα ποτά σκέτα χωρίς προσμίξεις αναψυκτικών ή χυμών και τα ξηρά ποτά. Σημαντικό είναι να προσέχουμε πέραν από τη κατανάλωση αλκοόλ και την κατανάλωση των τροφίμων που συνοδεύουν το αλκοολούχο ποτό π.χ. ξηροί καρποί διότι προσδίδουν πολλές θερμίδες (10 ξηροί καρποί έχουν 130 θερμίδες).
    Συνδυασμοί αλκοολούχων ποτών με αναψυκτικά και χυμούς φρούτων (Γενικά, όπως το έχω ξαναγράψει ..μακρυά από τα εμφιαλωμένα αναψυκτικά).
    αλκοόλ
    Η ανάμιξη αλκοόλ με χυμούς, αναψυκτικά και σιρόπια προσφέρει πολλές θερμίδες λόγω των υδατανθράκων που περιέχουν και προσδίδει γλυκύτητα στη γεύση κάνοντας το ποτό πιο ευχάριστο με αποτέλεσμα να πίνουμε περισσότερο. Καλό είναι να πίνουμε το ποτό μας σκέτο, αλλά μια εξίσου καλή επιλογή είναι να το συνδυάσουμε με σόδα που δεν περιέχει ζάχαρη και θερμίδες. Εάν στο αλκοολούχο ποτό προσθέσουμε αναψυκτικό που περιέχει ζάχαρη όπως τα τύπου κόλα, η απορρόφηση του αλκοόλ από τον οργανισμό γίνεται γρηγορότερα και μεθά κανείς πιο εύκολα. Επίσης, ακόμη και αν προσθέσουμε χυμό, νερό ή παγάκια η ποσότητα του αλκοόλ παραμένει ίδια.
    Συμβουλές
    • Να πίνετε πολύ νερό ενδιάμεσα από τα ποτά που καταναλώνετε ώστε να αποφύγετε την αφυδάτωση.
    • Μην αναμιγνύετε το ποτό σας με αναψυκτικό που περιέχει ζάχαρη διότι συμβάλει στην γρηγορότερη απορρόφηση του αλκοόλ.
    • Να πίνετε πάντα με γεμάτο στομάχι και όχι νηστικοί διότι η παρουσία φαγητού στο στομάχι βοηθά να απορροφηθεί πιο αργά το αλκοόλ από τον οργανισμό, αποφεύγοντας έτσι τη μέθη.
    • Πίνετε με αργό ρυθμό το ποτό σας, ώστε να προλαβαίνει το σώμα να μεταβολίζει το αλκοόλ.
    • Να παρακολουθείτε τη ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνετε.
    • Προτιμήστε ένα αναψυκτικό με λίγες θερμίδες.
    • Να βάζετε νερό ή παγάκια στο ποτό σας για να αυξάνει ο όγκος του αλλά όχι και η περιεκτικότητα σε αλκοόλ.

    Κωνσταντάκη Χρυσούλα,
    Διαιτολόγος

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου