Σάββατο 29 Αυγούστου 2015

ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ-ΣΗΜΕΡΑ: Ο ΠΟΝΟΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΠΟΧΙΚΟΣ ... ΜΗΝ ΣΚΙΑΖΕΣΤΕ... ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ:


ΠΡΟΣΟΧΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΕΧΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ π. ΑΝΤΩΝΙΟΥ, ΑΝΑΤΡΕΞΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ "ΥΓΕΙΑ" ΣΤΗΝ ΜΠΑΡΑ ΚΑΤΩ ΑΠΌ ΤΟΝ ΤΊΤΛΟ.Ή κατ΄ευθείαν ΚΛΙΚ στο>http://monidadias-news.blogspot.gr/p/blog-page_3083.html Στείλτε μας δικές σας απορίες ή και εμπειρίες


Από το Βιβλίο του μοναχού π.Αντωνίου


ΠΟΝΑΕΙ Η ΜΕΣΗ ΣΑΣ; ΤΗΣ...ΜΟΔΑΣ 

ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ-διαβάστε και 

λάβετε τα μέτρα σας...

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΟΤΑΝΑ δίνουν λύση

Δεν το περίμενα ..εδώ κι 7 μέρες πονάει η μέση μου! Και δεν το περίμενα διότι έχω καταφέρει να ελέγχω τους πόνους με τα βοτανάκια μου... Αλλά αυτές τις μέρες πονάω... Επειδή είμαι πονηρούλης το φαινόμενο το αποδίδω... σε ψύξη. 

Τώρα με τις κάψες βάζω σε 18/ωρο βάση να λειτουργεί ένας σαραβαλιασμένος ανεμιστήρας... που εκτοξεύει κύματα υποτίθεται δροσιάς, μια ψευδαίσθηση δροσιάς  αφού, ως γνωστόν στην ουσία ανακατεύει τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος... Κι όμως ο πόνος στη μέση είναι φαινόμενο εποχής... εντελώς επίκαιρος λόγω επερχόμενης αλλαγής καιρού. Δεν το ήξερα.. Κι ω του θαύματος έλαβα πριν από λίγο το e-mail TOY φίλου μου γιατρού δρ. Γιατζίδη... που ασχολείται ακριβώς με το πόνο  στη μέση μου! Σύμπτωση όμως! Υπό άλλες συνθήκες θα το απέδιδα σε θεϊκή επέμβαση... υπάρχουν κι αυτές στη ζωή όλων μας, αρκεί να τις προσέχουμε.. Εδώ όμως διαφέρει το πράμα. Ο δρ. Γιατζίδης στο Ιατρικό του Ινστιτούτο, έχει οργανωμένες καταστάσεις για πλήθος παθήσεων επικαίρων ή μη, σχεδόν όλα τα έχει κωδικοποιημένα και επί καθημερινής βάσεως με ενημερώνει. Κι όσα κρίνω από αυτά τα δημοσιοποιώ.
Ο πόνος στην μέση είναι εποχικός τούτο το καιρό. Κι, ω του θαύματος πάλι, μου το επιβεβαίωσε-σήμερα- κι ένας άλλος 50/άρης, νέος κι όχι σαράβαλο, όπως εγώ.. Τρόπος του λέγειν ...έτσι; Υπάρχουν και 80/άρηδες... καλοστεκούμενοι... Γιατί δα νομίζετε ότι το σινάφι μου, οι ιερωμένοι διακρίνονται για τη μακροβιότητά τους;
--Πονάει η μέση μου , είπε...και παίρνω αυτά τα φάρμακα...
--Βρε κουτεντέ... γιατί βιάζεσαι;...Δεν σου είπα "κόψε τα φάρμακα"; Κάτσε να κοιτάξω τα κιτάπια μου και να σου δώσω τα βοτανάκια μου... 
Και ξάφνου μου βγαίνει ο Δρ Γιατζίδης.. Δείτε τι λέει. Κι αν χρειαστεί θα προσθέσω και τα δικά μου...

Το τέλος του καλοκαιριού φέρνει και πόνο στη μέση. Τι μπορούμε να κάνουμε με την οσφυαλγία και ποιες οι σωστές ασκήσεις για την πρόληψη;


του Αλέξανδρου Γιατζίδη, M.D., medlabnews.gr -Μέλους της Ένωσης Συντακτών Διαδικτύου (ΕΣΔ).

Η καλοκαιρινή χαλάρωση από την καθημερινή ρουτίνα,  το κουβάλημα αποσκευών, πολλές φορές με αρκετό βάρος, δουλειές του σπιτιού και τακτοποίηση πραγμάτων με την ευκαιρία της άδειας, σε συνδυασμό με την διακοπή του γυμναστηρίου που μπορεί να πηγαίνατε τον χειμώνα, φέρνει πόνους στην μέση.

Όπως καταλαβαίνετε μετά από κάποια καταπόνηση της μέσης, οι πόνοι αυτοί ερμηνεύονται εύκολα. Η μέση (οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης) αποτελείται από οστά (που ονομάζονται σπόνδυλοι), αρθρώσεις, μύες, συνδέσμους και δίσκους. Ο πόνος στη μέση μπορεί να προκληθεί από βλάβη σε ένα ή περισσότερα από αυτά τα στοιχεία. Για παράδειγμα, ο σπασμός στους μύες της μέσης, είναι ένα συχνό αίτιο πόνου στη μέση.

Η οσφυαλγία έχει πολλές και διαφορετικές αιτίες. Μεταξύ αυτών είναι και η φυσιολογική φθορά που έρχεται με τα χρόνια. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να διατηρούμε τη μέση μας υγιή και δυνατή.

 Όμως δεν είναι φυσιολογικός ο έντονος πόνος σε μία ή περισσότερες αρθρώσεις όταν μεταφέρετε ψώνια, ούτε η δυσκολία ή τα ενοχλήματα όταν προσπαθείτε να μπείτε σε ένα χαμηλό αυτοκίνητο ή να σηκωθείτε από την καρέκλα. Αυτά τα προβλήματα είτε οφείλονται στο ότι κάνετε καθιστική ζωή είτε σε έναν τραυματισμό.

Δεν είναι φυσιολογικός ο πόνος στις αρθρώσεις που σας ξυπνάει στη μέση της νύχτας, το να μην μπορείτε να γυρίσετε καθόλου τον αυχένα σας, το να αποφεύγετε τις χαμηλές καρέκλες και τους καναπέδες επειδή πονάνε τα γόνατα, το ισχίο ή η μέση σας, και ο έντονος πόνος στις αρθρώσεις ή στη μέση μετά το περπάτημα. Επίσης δεν είναι φυσιολογικός ο πόνος στις αρθρώσεις που σας ξυπνάει στη μέση της νύχτας, το να μην μπορείτε να γυρίσετε καθόλου τον αυχένα σας, το να αποφεύγετε τις χαμηλές καρέκλες και τους καναπέδες επειδή πονάνε τα γόνατα, το ισχίο ή η μέση σας, και ο έντονος πόνος στις αρθρώσεις ή στη μέση μετά το περπάτημα.

Ο πόνος στη μέση (οσφυαλγία) είναι ένα πολύ κοινό σύμπτωμα. Το πιο συχνό αίτιο είναι η μυϊκή καταπόνηση, σε συνδυασμό με την έλλειψη φυσικής κατάστασης. Η ξεκούραση για 2-3 ημέρες και ενδεχομένως ήπια παυσίπονα μπορούν να λύσουν το πρόβλημα.
Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις, το αίτιο είναι πιο σοβαρό : μια δισκοκήλη (κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου), η σπονδυλολίσθηση, ένα κάταγμα ή ένας όγκος.
Το κύριο σύμπτωμα της οσφυαλγίας είναι, προφανώς, ο πόνος, που μπορεί να εντοπίζεται σε μια συγκεκριμένη περιοχή της πλάτης.
Συχνά προκαλείται από ένα τράβηγμα των μυών ή των συνδέσμων και παρουσιάζεται συνήθως ξαφνικά, με αφορμή έναν τραυματισμό.
Πρόκειται για το λεγόμενο λουμπάγκο. Ο πόνος μπορεί να είναι συνεχής και κάποιες φορές, να μειώνεται με την αλλαγή στάσης ή την πραγματοποίηση ελαφριάς σωματικής άσκησης. Αντίθετα, η έντονη άσκηση πρέπει να αποφεύγεται, καθώς επιδεινώνει τα συμπτώματα.
Όταν ο πόνος προκαλείται από τη συμπίεση μιας από τις νευρικές ρίζες που εξέρχονται από το σπονδυλικό σωλήνα, τείνει να αντανακλά στην περιοχή στην οποία καταλήγει το νεύρο αυτό. Έτσι, στην περίπτωση του σπονδυλικού σωλήνα, ο πόνος αντανακλά στο κάτω μέλος της πληγείσας πλευράς.
Ο πόνος στη μέση θεωρείται επικίνδυνος όταν συνυπάρχει με πόνο, μούδιασμα, αδυναμία στο πόδι, πρόβλημα στην ούρηση κ.ο.κ.

Η αντιμετώπιση ενός πόνου στη μέση ξεκινάει από ένα λεπτομερές ιστορικό (πότε άρχισε ο πόνος, πόσο διαρκεί, που αντανακλά, τι τον επιδεινώνει κλπ) και ακολουθεί η φυσική εξέταση. Πρέπει εκτός των άλλων να διερευνηθούν και άλλα σημεία του σώματος που μπορεί να προκαλέσουν πόνο που μοιάζει με τον πόνο στη μέση, όπως οι νεφροί και η κοιλιά. Αν κριθεί αναγκαίο θα ζητηθούν εξετάσεις όπως απλές ακτινογραφίες αλλά και μαγνητική τομογραφία.
Η συντηρητική θεραπεία (ξεκούραση, φάρμακα, φυσικοθεραπεία) συνήθως αρκεί. Στην περίπτωση της οσφυαλγίας πρέπει να αποφεύγονται οι κινήσεις που επιβαρύνουν τη σπονδυλική στήλη: ενδείκνυται η ανάπαυση στο κρεβάτι, που, ωστόσο, δε θα έπρεπε να διαρκεί περισσότερο από δύο μέρες.

 Χρήσιμη είναι η λήψη αντιφλεγμονωδών/ αναλγητικών και μυοχαλαρωτικών φαρμάκων, βάσει ιατρικής συνταγής, ενώ και η εφαρμογή ζεστών επιθεμάτων μπορεί να ανακουφίσει από τον πόνο.
Από τη στιγμή που ο πόνος αρχίσει να εξασθενεί, συνιστάται η ήπια φυσική άσκηση και η εκτέλεση ασκήσεων ενδυνάμωσης και διάτασης της ράχης.
Επίσης, αποτελεσματικές για τη θεραπεία της οξείας οσφυαλγίας μπορούν να αποδειχτούν οι φυσιοθεραπείες.
Σε σπάνιες περιπτώσεις χρειάζεται ειδική χειρουργική επέμβαση στη σπονδυλική στήλη.
Πώς μπορεί να προληφθεί ο πόνος της μέσης.
Η βελτίωση της φυσικής κατάστασης και η υιοθέτηση ορισμένων μέτρων βοηθούν στην πρόληψη του πόνου της μέσης: σημαντική είναι η πραγματοποίηση μιας τακτικής αερόβιας άσκησης (πολύ καλό κάνει, για παράδειγμα, το κολύμπι, όπως μπορεί να είναι χρήσιμο και το περπάτημα).
Η άσκηση βοηθά στην αύξηση της δύναμης και της αντίστασης της μέσης. Σημαντικός είναι, επίσης, ο έλεγχος του σωματικού βάρους και η μείωσή του, εάν κρίνεται απαραίτητο, καθώς και η πραγματοποίηση ασκήσεων ενδυνάμωσης και διάτασης των κοιλιακών μυών, των γλουτιαίων και των ραχιαίων.
Οι σωστές ασκήσεις

Μυϊκή ενδυνάμωση: Οποιαδήποτε άσκηση που γυμνάζει τους μύες της μέσης και γενικά όλους τους μύες που στηρίζουν τη σπονδυλική στήλη, με όργανα ή χωρίς όργανα, είναι το πρώτο και σημαντικότερο πράγμα που πρέπει να κάνουμε. Ασκήσεις για τους κοιλιακούς και τους ραχιαίους, για την πλάτη και τους γλουτούς, μας βοηθούν πολύ στη διατήρηση της σωστής στάσης του σώματός μας.

Ευλυγισία: Άτομα με ευλύγιστη μέση, με καλά «τεντωμένους» μύες είναι λιγότερο επιρρεπείς σε τραυματισμούς και εμφανίζουν σπανιότερα προβλήματα στη μέση τους κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Το Stretching – οι διατατικές ασκήσεις, η yoga, το pilates, μας βοηθούν να αποκτήσουμε την ευλυγισία που είναι ένα πολύτιμο συστατικό της πρόληψης αλλά και της θεραπείας για καθέναν.

Αεροβικές ασκήσεις: αυτές οι ασκήσεις κατά βάση είναι ασφαλείς για την πλάτη και τη μέση σας. Για παράδειγμα, το περπάτημα, ποδηλασία (στατικό ή κανονικό) και το κολύμπι ανήκουν στις ασκήσεις χαμηλού κινδύνου και υψηλής ωφέλειας, αρκεί πάντα να τηρούνται όλοι οι κανόνες ασφαλούς άσκησης και να λαμβάνετε τη σωστή στάση στο σώμα μας.

Άλλα σπορ και δραστηριότητες, όπως ποδόσφαιρο, μπάσκετ, τένις, γυμναστική, πολεμικές τέχνες, άρση βαρών, κωπηλασία, τρέξιμο, αεροβικός χορός, μπαλέτο περιλαμβάνονται στις ασκήσεις με σχετικά υψηλό κίνδυνο για την οσφυϊκή χώρα, λόγω εντονότερης άσκησης και του μεγάλου εύρους κινήσεων που απαιτούνται.

Επίσης, σπορ που απαιτούν αφύσικες κινήσεις μελών του σώματος όπως το γκολφ, το μπόουλινγκ, η ιππασία, η ιστιοπλοΐα μπορούν να προκαλέσουν πόνο στη μέση, πάντα σε σχέση με το επίπεδο της φυσικής κατάστασης που βρισκόμαστε.

Όταν κοιμάστε: γενικά συνιστάται ο ύπνος σε σκληρό στρώμα, αν και πρόσφατες μελέτες υποδεικνύουν ένα στρώμα μέτριο-σκληρό. Αποφεύγετε τη χρήση πολύ υψηλών μαξιλαριών που μπορεί να οδηγήσουν σε υπερβολική κάμψη του λαιμού. Είναι προτιμότερο να κοιμόμαστε στο πλάι, με τα δυο χέρια μπροστά και τα γόνατα ελαφρώς λυγισμένα. Αποφεύγετε να κοιμόμαστε με τα χέρια σας τεντωμένα πάνω από το κεφάλι.

Διαβάστε επίσης



ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ..."ΓΙΑΤΡΟΣΟΦΙΑ" ΜΕ ΒΟΤΑΝΑ

Εν τω άμα και το θάμα. Μετά την ανάρτηση του  άνω πονήματος του γιατρού Δρ. Γιατζίδη, για το οποίο δεν έχω ενστάσεις...  έριξα μια ματιά στα αρχεία μου και σας δίνω αμέσως  συμπληρωματικά και τα βότανα-τσαγάκια- που απαλύνουν τους πόνους στη μέση.


Eρευνητές διαπίστωσαν ότι υπάρχουν τροφές που μπορούν να μας ανακουφίσουν από τους ενοχλητικούς πόνους στη μέση και είναι οι εξής:

1.Xαμομήλι: Το διάσημο αυτό βότανο, είναι ευρέως γνωστό για τις χαλαρωτικές του ιδιότητες. Πόσοι όμως ξέρατε ότι είναι αντισπασμωδικό και αντιφλεγμονώδες; Tα οφέλη πολλά, οπότε μην ξεχνάτε να πίνετε καθημερινά τσάι.

2.Τριγωνέλλα (αρωματικό μοσχοσίταρο): (Αυτό το πράμα δεν το ξέρω, άρα δεν το έχω δοκιμάσει)...είναι ένα βότανο που κυρίως χρησιμοποιείται ως μπαχαρικό. Μπορείτε να φάτε τα φύλλα, τους σπόρους ή και ακόμα το βλαστό του. Μπορείτε να προσθέσετε τα φύλλα του στη σαλάτα σας ή τους σπόρους του βοτάνου σα μπαχαρικό σε κρέατα και σούπες. Είναι αντιφλεγμονώδες και έχει ιδιότητες φυτο-στεροειδών που βοηθάνε στην ανοικοδόμηση των ιστών. Δεν τα λες και λίγα τα οφέλη του. Ας ρίξουμε μια ματιά στα καταστήματα φυτικών προïόντων

Τα παρακάτω τα έχω μόνιμα στο ράφι μου...

3.Λινάρι (λιναρόσπορος): είναι και αυτό αντιφλεγμονώδες και έχει την ικανότητα να βοηθάει το σώμα στη θεραπεία και ανάπλασή του. Ο λιναρόσπορος μπορεί να προστεθεί σε κάθε γεύμα σας καθώς επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το λάδι του ή και να το καταναλώσετε σε μορφή τσαγιού.

4.Τζίτζερ: Η πιπερόριζα είναι μια πολύ γευστική πρόταση που συνδυάζεται με πολλά φαγητά. Από παγωτό μέχρι τσάι, το τζίτζερ καταναλώνεται πανεύκολα και βοηθάει στην τόνωση της ροής του αίματος για βελτιωμένη κυκλοφορία. Είναι επίσης αντιφλεγμονώδες που αυτόματα σημαίνει λιγότερος πόνος.

5.Δεντρολίβανο: Το βότανο αυτό είναι μια εξαιρετική τροφή που γιατρεύει τον πόνο, καθώς διευκολύνει στη χαλάρωση των μυών και των νευρων. Βοηθάει εκτός από τη μέση, στην αντιμετώπιση χρόνιων πονοκεφάλων. Περιέχει σαλικίνη η οποία είναι μια φυσική μορφή γλυκοζίτης, συστατικό από το οποίο φτιάχνεται η ασπιρίνη. Το δεντρολίβανο μπορείτε να το προσθέσετε σε dressings σαλατών, σε κρέατα ή και σε σούπες.

6. Επίσης η δημοφιλής ΛΟΥϊΖΑ.. 

Αυτή τη στιγμή φυσικά πονάω, αλλά δεν είναι του θανατά...Κατά το βραδάκι ήδη ετοιμάζω ένα μείγμα τσαγιού με ΧΑΜΟΜΗΛΙ-ΛΙΝΑΡΟΣΠΟΡΟ-ΔΕΝΔΡΟΛΙΒΑΝΟ-ΤΖΙΝΤΖΕΡ... κι αύριο θα σας πω τα αποτελέσματα...Αλλά οι ασκήσεις που ποτείνει ο Γιατζίδης είναι άμεσης ανακούφισης, υπ όψιν.


Αν και τα έχω ξαναγράψει επαναλαμβάνω: Τα τσάγια με βότανα γευστικά δεν είναι και τόσο του γούστου μας. Μια κουταλιά μέλι, (όχι ζάχαρι) και μισό λεμόνι στημένο, το τσάϊ μεταβάλλεται σε νέκταρ... Είναι πεντανόστιμο! Πίνετε ζεστό και κρύο- αν βέλετε το ζουμί στο ψυγείο!


Για όσους θέλουν να μάθουν περισσότερα κυκλοφορεί για τους πόνους στη μέση και βιβλίο...


"Το βιβλίο αυτό διαδέχεται το προηγούμενο βιβλίο μου, με τίτλο "Η κυριαρχία της σκέψης στον πόνο της μέσης", που εκδόθηκε το 1984 και περιγράφει μια διαταραχή, γνωστή με την ονομασία Σύνδρομο εξ Εντάσεως προκαλούμενης Μυοσίτιδας* (ΣΕΜ), το οποίο πιστεύω ότι αποτελεί την κύρια αι­τία της συνήθους επώδυνης προσβολής που εντοπίζεται στη μέση, τον αυχένα, τους ώμους, τους γλουτούς και τα άκρα. Στα χρόνια που μεσολάβησαν από την έκδοση του πρώτου βιβλίου, ανέπτυξα περαιτέρω και αποσαφήνισα τις απόψεις μου όσον αφορά στον τρόπο διάγνωσης και θεραπείας του ΣΕΜ. 

Διαβάστε περιλήψεις  στην ιστοσελίδα περισσότερα http://alttherapy.blogspot.com/2013/01/blog-post_1560.html#ixzz3kDZCqCUS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου