Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015


ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ-ΣΗΜΕΡΑ: ΤΑ ΡΑΠΑΝΑΚΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ
ΤΙΣ ΣΥΝΕΧΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ π. ΑΝΤΩΝΙΟΥ, ΑΝΑΤΡΕΞΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ "ΥΓΕΙΑ" ΣΤΗΝ ΜΠΑΡΑ ΚΑΤΩ ΑΠΌ ΤΟΝ ΤΊΤΛΟ.Ή κατ΄ευθείαν ΚΛΙΚ στο>http://monidadias-news.blogspot.gr/p/blog-page_3083.html Στείλτε μας δικές σας απορίες ή και εμπειρίες
Από το Βιβλίο του μοναχού π.Αντωνίου









ΤΑ ΡΑΠΑΝΑΚΙΑ ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΘΕΙΟ ΔΩΡΟ ΠΟΥ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΤΟΥ ΔΙΝΟΥΜΕ ΣΗΜΑΣΙΑ...


Να μια καινούργια ανακάλυψή μου.Εδώ στο μοναστήρι σπανίως τρώμε ραπανάκια.Για άγνωστους λόγους δεν το φιλοξενούμε στους μπαχτσέδες μας..Προχτές που κατέβηκα στην πόλη είχα παραγγελιά από έναν αδελφό να του πάρω κανά-δυο ματσάκια ρεπάνια.Τα πήρα, αλλά ξέχασα τα μισά σε μια άλλη σακούλα…κι είπα να τα αξιοποιήσω για πάρτη μου….Άντε τώρα να ξανανεβαίνω στα κατσάβραχα που είναι το κελί του…Κι όπως έχω συνήθειο έψαξα το πράγμα… κι ανακάλυψα:

***Τα ραπανάκια δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλή, αλλά είναι πανίσχυρα σε ωφελήματα για τον οργανισμό μας:

***Κάνουν καλό στα νεφρά, στο βήχα, στη δύσπνοια καταπολεμούν τις δηλητηριάσεις… και εξοντώνουν τους σκορπιούς… Ιδού η σοδειά μου:
Και φυσικά από δω και πέρα θα τα έχω στο λιτό, φυτικό μενού μου.

rapanakia
Λίγα πράγματα είναι τόσο ικανοποιητικά όσο η κρίσιμη στιγμή που ετοιμάζεστε να δαγκώσετε ένα ραπανάκι. Τα ραπανάκια είναι από τα πιο υποτιμημένα λαχανικά κι όμως τα οφέλη τους είναι τεράστια.
Τα ραπανάκια έρχονται σε μια ποικιλία μεγεθών και χρωμάτων, ώστε να μπορείτε να μάθετε ποιος τύπος σας αρέσει περισσότερο.

Μειώνουν τον κίνδυνο θερμοπληξίας
Ενα από τα μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία από τα ραπανάκια είναι οι φυσικές ικανότητες ψύξης που διαθέτουν το καλοκαίρι. Εχουν από καιρό βραβευτεί γι’ αυτές τις ιδιότητές τους. Αν προσπαθείτε να νικήσετε τη ζέστη κατά τη διάρκεια των ζεστών μηνών του καλοκαιριού, αρκεί ένα ποτήρι νερό και μερικά ραπανάκια. Τα ραπανάκια είναι επίσης ιδανικά για τη θεραπεία του πυρετού.
Προάγουν την υγιή πέψη
Τα ραπανάκια καθαρίζουν το πεπτικό σύστημα και έτσι αποδεικνύονται ιδιαίτερα χρήσιμα για τον οργανισμό σας αν προσπαθείτε να συνέλθετε από μια ανθυγιεινή διατροφή. Είναι επίσης καλά στο να διασπούν τις τοξίνες και να διώχνουν την έξαψη από το σώμα σας όσο το δυνατόν γρηγορότερα, κάτι που μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε την ασθένεια.
Ανακουφίζουν από τον πονόλαιμο
Ενας πόνος στο λαιμό μπορεί να σας δυσκολεύει στο φαγητό και στο ποτό ή ακόμα να σάς εμποδίζει να καταπιείτε. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να υποφέρετε από πονόλαιμο για μέρες. Η φυσική, ήπια, πικάντικη γεύση που έχουν τα ραπανάκια, βοηθά να καθαρίσει η περίσσεια βλέννα στο σώμα. Ετσι βοηθά να μην ξεραθεί ο λαιμός σας και σας ανακουφίζει και από τον πόνο πολύ γρήγορα.
Βοηθούν με την απώλεια βάρους
Αν έχετε φάει ραπανάκια, σίγουρα ξέρετε πόσο γρήγορα μπορούν να σας κάνουν να αισθανθείτε πλήρεις. Ωστόσο, μπορεί να εκπλαγείτε αν μάθετε ότι τα ραπανάκια είναι πραγματικά πολύ χαμηλά σε θερμίδες. Η υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες και νερό είναι αυτά που τα κάνουν να δίνουν την αίσθηση του κορεσμού. Με την κατανάλωσή τους αντί για σνακ υψηλής θερμιδικής αξίας, μπορείτε πολύ γρήγορα να δείτε αποτελέσματα στην απώλεια βάρους.
Βοηθούν στην καταπολέμηση του καρκίνου
Ο καρκίνος είναι μία από τις πιο διαδεδομένες και θανατηφόρες ασθένειες, αλλά μπορείτε να μειώσετε το δικό σας κίνδυνο τρώγοντας ραπανάκια κάθε μέρα. Τα ραπανάκια ανήκουν στην οικογένεια των σταυρανθών λαχανικών. Αυτά τα λαχανικά είναι γνωστά για τις πολλαπλές ιδιότητές τους στην καταπολέμηση του καρκίνου. Τα θρεπτικά συστατικά στα ραπανάκια που μπορούν να καταπολεμήσουν τον καρκίνο, περιλαμβάνουν φυτικές ίνες, φυτοθρεπτικά συστατικά και βιταμίνες.
Διατηρούν υγιή επίπεδα ενυδάτωσης
Αν βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο κατά τη διάρκεια της ζέστης ή έχετε κάνει μια έντονη προπόνηση, μπορεί να βρίσκεστε σε κίνδυνο αφυδάτωσης. Μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο αυτό, καταναλώνοντας ραπανάκια σε συνδυασμό με νερό. Τα ραπανάκια έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, εκτός από τον ψευδάργυρο, τον φώσφορο και τη βιταμίνη C. Μαζί, αυτές οι θρεπτικές ουσίες μπορούν να σας βοηθήσουν να πάρετε περισσότερο νερό και να κάνετε όσο το δυνατόν καλύτερη χρήση αυτού του νερού στο σώμα σας.
Καθαρίζουν τις τοξίνες από το σώμα
Επειδή τα ραπανάκια έχουν τόσο πολλές ίνες, βοηθούν το σώμα σας να απαλλαγεί γρήγορα από τα απόβλητα. Υπάρχουν, επίσης, πολλά αντιοξειδωτικά στα ραπανάκια. Αυτό μπορεί να συνδεθεί με τις ελεύθερες ρίζες που μπορούν να αποβληθούν έξω από το σώμα. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί ειδικοί συνιστούν τακτική αποτοξίνωση με νερό, χυμό και λαχανικά, όπως τα ραπανάκια.
Αποτρέπουν τις λοιμώξεις
Ενα από τα κύρια οφέλη για την υγεία από τα ραπανάκια, είναι η ικανότητά τους να καταπολεμούν τις λοιμώξεις. Τα ραπανάκια είναι μια μεγάλη πηγή βιταμίνης C, μια βιταμίνη που υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και το βοηθά να λειτουργήσει αποτελεσματικότερα. Εχοντας μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνη C, μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα σε σημείο που το σώμα σας μπορεί εύκολα να παλέψει ιογενείς λοιμώξεις.Μειώνουν τον κίνδυνο λίθων των νεφρών
Οι πέτρες στα νεφρά συχνά προκαλούνται από το γεγονός ότι δεν πίνετε αρκετό νερό. Το ότι δεν πίνετε αρκετό νερό μπορεί να επιτρέψει την ανάπτυξη μικρών αλλά επώδυνων αποτιτανώσεων (συγκέντρωση αλάτων ασβεστίου στους χόνδρους).
Τα ραπανάκια έχουν φυσικές διουρητικές ιδιότητες κι έτσι μπορούν να σάς βοηθήσουν να ουρείτε πιο συχνά. Το γεγονός αυτό μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης λίθων στα νεφρά. Επιπλέον τα ραπανάκια είναι καλά γενικότερα σε ό,τι αφορά τη θεραπεία του ουροποιητικού. Ακόμα, η τακτική κατανάλωσή τους μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα της φλεγμονής, να σταματήσει την επώδυνη ούρηση και να αυξήσει την παραγωγή ούρων.
Προωθούν το υγιές δέρμα
Εκτός από ό,τι μπορείτε να κάνετε για το σώμα σας εσωτερικά, υπάρχουν πολλά οφέλη για την υγεία και το δέρμα σας. Τα ραπανάκια είναι γεμάτα από ψευδάργυρο, βιταμίνη C, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, και φώσφορο. Σε συνδυασμό με την υψηλή τους περιεκτικότητα σε νερό, τα ραπανάκια είναι θρεπτικές ουσίες που μπορούν να κρατήσουν το δέρμα σας ομαλό και ενυδατωμένο. Λόγω των ιδιοτήτων ψύξης τους μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν ραπανάκια σε μάσκες προσώπου, για να σφίξουν το δέρμα
- See more at: http://www.medinova.gr/ta-ofeli-gia-tin-ygeia-apo-ta-rapanakia/#sthash.o4xHYLER.dpuf
http://yanisvaroufakis.eu/

Ραπανάκι το.. θαυματουργό!
Από πού κατάγεται;
Τα ραπανάκια καταγράφηκαν για πρώτη φορά στην ιστορία το 2780 π.Χ. στην Αίγυπτο και αρχικά είχαν μαύρο χρώμα. Κάποιες πηγές αναφέρουν ότι οι δούλοι στην αρχαία Αίγυπτο κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες από ραπανάκια, ώστε να καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στις δύσκολες εργασίες που προέκυπταν με το χτίσιμο των πυραμίδων.
Στην αρχαία Ελλάδα δε, λέγεται ότι τα ραπανάκια τοποθετούνταν σε χρυσούς δίσκους και προσφέρονταν στους Θεούς του Ολύμπου για να τους εξευμενίσουν.
Ας το γνωρίσουμε καλύτερα..
Το ραπανάκι ανήκει στην ίδια οικογένεια με το λάχανο. Έχει μια ιδιαίτερη”πιπεράτη” γεύση, μεγάλη θρεπτική αξία, πληθώρα βιταμινών και ιχνοστοιχείων, ενώ παράλληλα είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά.
Αναλυτικότερα, περιέχει βιταμίνη C, Κ, Νιασίνη (Β3), B6, χολίνη, φολλικό οξύ, ασβέστιο, νάτριο, κάλιο, φώσφορο, σελήνιο, μαγνήσιο και φυτικές ίνες. Ακόμη, έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό, ανθοκυανίνες καθώς και φυτοχημικές ουσίες, τις φυτοστερόλες. Επιπλέον, το ραπανάκι περιέχει λουτεΐνη (που ανήκει στα καροτενοειδή), η οποία αποδεδειγμένα έχει ισχυρή αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση.
Τα οφέλη των ραπανιών:
  1. Η βιταμίνη C δρα ενάντια στο σχηματισμό ελευθέρων ριζών και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, ενώ παράλληλα μειώνει την οξείδωση της LDL- χοληστερόλης και την καθίζηση των αιμοπεταλίων, παράγοντες οι οποίοι συμβάλλουν στο σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας. Η αντιοξειδωτική δράση της βιταμίνης C συμβάλλει στην ισχυροποίηση της άμυνας του οργανισμού θωρακίζοντάς τον έτσι από την παθογόνο δράση ιών, μικροβίων και τοξικών ουσιών.
  2. Η κατανάλωσή τους μειώνει τον πόνο των νεφρών και βοηθά στη διάλυση της πέτρας και της άμμου από τα νεφρά.
  3. Διεγείρουν την όρεξη και την έκκριση των γαστρικών υγρών. Έχει διαπιστωθεί επίσης, ότι το ραπανάκι έχει διουρητικές ιδιότητες με αποτέλεσμα η κατανάλωσή του να βοηθά σε περιπτώσεις οιδημάτων.
  4. Οι φυτικές ίνες που περιέχονται στο ραπανάκι δεσμεύουν την υπερβολική χοληστερόλη που προσλαμβάνεται από την τροφή, έτσι ώστε να μειώνονται οι πιθανότητες αθηροσκλήρωσης.
  5. Η κατανάλωση ραπανιών έχει συσχετισθεί θετικά με την πρόληψη ρευματοειδούς αρθρίτιδας και καρκινοπάθειας.
  6. Τέλος, ο χυμός από ραπανάκια βοηθά στην απόχρεμψη και βελτιώνει την κινητικότητα του εντέρου.
Ας δοκιμάσουμε λοιπόν να το εντάξουμε στη διατροφή μας, σε σαλάτες, ως ορεκτικό, ακόμη και στη μαγειρική. Απ’ ό,τι φαίνεται αυτός ο μικρός βολβός έχει πολλά να μας προσφέρει!
Προσοχή! Δεν ενδείκνυται η κατανάλωσή του από άτομα που πάσχουν από πεπτικό έλκος, γαστρίτιδα, εντεροκολίτιδα και καρδιαγγειακές παθήσεις. Συμβουλευτείτε το γιατρό και το διαιτολόγο σας.
Read more: http://www.genenutrition.gr/frouta-laxanika/radish-miraculous.html#ixzz3pgNUsnpD

Ραπανάκι: Το λαχανικό-σωτήρας του ανθρώπινου οργανισμού

Ραπανάκι: Το λαχανικό-σωτήρας του ανθρώπινου οργανισμού

Οι γιαγιάδες πάντοτε μας συμβούλευαν να τρώμε ραπανάκια για την όρεξη. Όμως, νεώτερες μελέτες της ιατρικής επιστήμης αποδεικνύουν πως τα ραπάνια – ή ρεπάνια – κάνουν πολύ περισσότερα καλά από αυτό, αποτελώντας έναν φυσικό σύμμαχο για την υγεία μας.
Συγκεκριμένα, είναι ωφέλιμα στα πρηξίματα και θεραπεύουν τους νεφριτικούς, ιδίως αν κανείς βράσει τη φλούδα τους με κρασί και πίνει το ζουμί νηστικός την αυγή. Γιατρεύουν και τον βήχα, όταν τα τρώει κανείς μαζί με μέλι.
Επίσης και ο σπόρος τους καβουρδισμένος, αν τον φάει κανείς με μέλι πάει το βήχα και τη δύσπνοια. Όταν τα δώσουμε στις λεχώνες φέρνουν πολύ γάλα. Διεγείρουν τον ερωτικό πόθο. Αν κανείς τα τρώει νηστικός, να είναι βέβαιος ότι δεν θα τον βλάψουν τα δηλητήρια.
Ο χυλός τους όταν πίνεται με νερό είναι αντίδοτο για τα φαρμακερά μανιτάρια και τα δηλητήρια. Αν κανείς τρίψει και αλείψει τα χέρια του προσεκτικά με χυλό από ρεπάνια, χωρίς φόβο και χωρίς κίνδυνο μπορεί να πιάσει τα ερπετά.
Αν βάλουμε ρεπάνια πάνω σε σκορπιούς ψοφούν αμέσως. Όταν τα πάρουμε μέσα από νερό γιατρεύουν την υδρωπικία και μετριάζουν την σπλήνα. Ο χυλός τους όταν πίνεται πριν από το λουτρό μαζί με γλυκό κρασί γιατρεύει τη χρυσή. Ωφελεί και στη δυσουρία όταν κανείς πίνει το ζωμό τους, γιατί φθείρουν την πέτρα.
Καθαρίζουν δε και το στομάχι, αν τα πάρει κανείς μαζί με μέλι και κατόπιν τα ξεράσει. Γιατί φέρνουν εμετό και προκαλούν την όρεξη. Εάν σε κανένα μέρος το νερό δεν είναι καλό, γίνεται υγιεινότερο όταν το βράσουμε με ρεπάνια. Και μόνο τα δόντια βλάπτουν. Τα ρεπάνια είναι ωφέλιμα σε όσους κάνουν αιμοπτύσεις.
Αν κανείς έχει φάει από πριν ρεπάνι και κατόπιν τον δαγκώσει σκορπιός, όχι μόνο δεν θα πεθάνει αλλά και γρήγορα θα γίνει καλά. Τα ρεπάνια όταν τα κοπανίσουμε και τα βάλουμε στις πληγές που υπέστηκαν βασανιστήρια γιατρεύουν πολύ γρήγορα τα πρηξίματα και τα χτυπήματα.
Επίσης καθαρίζουν τις φακίδες και βγάζουν μαλλιά στην κασίδα. Όταν τα τρώμε στο τέλος του φαγητού καθαρίζουν την αναπνοή.

Χρήστος Παναγόπουλος
cpanag@mylady.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου