Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ: Για κοίταξε κ. Φίλη, δεν θέλουμε κουτσουκέλες..." Ο αφίλος Φίλης, είναι ένας ακόμη λαπάς της δημοσιογραφίας.Κάτι χειρότερο: Είναι κομματικός, είδος ΟΝΕΙΔΟΣ για τη δημοσιογραφία!

Ο ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΖΗΤΑ ΝΑ ΑΝΑΣΤΗΛΩΘΕΙ ΤΟ ΤΖΑΜΙ ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ ΑΛΛΑ...

ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΠΟΥ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΧΤΙΣΟΥΝ! ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΣΤΟΝ ΦΙΛΗ!

Αναλυτικά ολόκληρη η επιστολή του Αρχιεπισκόπου την οποία έδωσε στη δημοσιότητα η Εκκλησία:  
"Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, Κατά την διάρκεια της θητείας σας ως Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, είχαμε μία σύντομη...
μεν, ωστόσο έντιμη και συνεπή συνεργασία. Σήμερα, με την ιδιότητα πια του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο πλαίσιο της αγαστής επικοινωνίας και συνεργασίας που είχαμε, αισθάνομαι την υποχρέωση να σας προειδοποιήσω ότι: Σας ετοιμάζουν μία έκπληξη που πιθανόν να συνδέσει το όνομά σας με τη διαχρονικότητα αυτού του τόπου και τα περίεργα της Ιστορίας του.  Προτού σας εκφράσω τον προβληματισμό μου θα ήθελα να σας αφηγηθώ ένα προσωπικό βίωμα. 

Όταν υπηρετούσα στη Βοιωτία, αρκετές δεκαετίες πριν, και ακόμη τα αρχαιολογικά μου ενδιαφέροντα παρέμεναν ζώπυρα, ταλαιπωρούσα με τις ερωτήσεις μου τους γέροντες μοναχούς. Μου έλεγαν, θυμάμαι, ότι ο Όσιος Λουκάς ο Στειριώτης, κατά την παράδοση της Μονής, έγινε πολύ νέος μοναχός στην Εκκλησία της όμορφης Παναγιάς στο Μοναστηράκι της Αθήνας, όχι όμως εκείνης που σώζεται και λειτουργεί σήμερα.   
Επανέρχομαι στο σήμερα. Σε ανάρτηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στη «Διαύγεια» (στοιχεία ΑΔΑ: 76Γ5465ΦΘ3-684) διαπίστωσα ότι ελήφθη η απόφαση, κατά την επιθυμία και πίεση των γειτόνων μας (;), να προχωρήσετε στην αναστήλωση του Τζαμιού στο Μοναστηράκι. Επιστράτευσα κάθε αρχαιολογική μου γνώση. Προσπάθησα να συγκεντρώσω επιστημονικά στοιχεία από αξιόλογους ερευνητές. Τα στοιχεία είναι αδιάσειστα και καταγράφουν την ιστορική πραγματικότητα.   Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, Ο κατακτητής μας μέσα στην αλαζονεία της νίκης, κατέστρεψε την πρώτη Εκκλησία της Αθήνας και πάνω της ανέγειρε το σωζόμενο Τζαμί. Οι έρευνες απέδειξαν του λόγου το αληθές. Τα στοιχεία που έχω στη διάθεσή μου είναι πολλά.   Ασφαλώς και θα πρέπει να γίνουν όλες οι προβλεπόμενες στερεωτικές και αναστηλωτικές εργασίες Τζαμιού. Στις ημέρες μας, εν τούτοις, έχει αναπτυχθεί σε μεγάλο βαθμό η αναστηλωτική επιστήμη. Υπάρχουν, ακόμη, πολλοί και άριστοι επιστήμονες αρχαιολόγοι, αρχιτέκτονες, αναστηλωτές και συντηρητές.   Μία πρόταση που σας καταθέτω, λοιπόν, είναι να αναστηλωθεί και να συντηρηθεί με τον ενδεδειγμένο επιστημονικό τρόπο η όμορφη Παναγιά και καταλλήλως να αναδειχθεί και το στερεούμενο Τζαμί. Δύο πολιτισμοί, δύο ιστορίες.   Κύριε Υπουργέ η πρωτοβουλία είναι στο χέρι σας. Δεν θα στερεώσετε απλώς σε έναν χώρο δύο μνημεία. Θα αναδείξετε την πορεία και την τραγικότητα της ιστορίας του τόπου.   Δεν έχω καμία αμφιβολία πως ήδη θα έχουν αρχίσει τα σχετικά «νεύματα» για να εξαφανισθούν «οι λίθοι οι κράζοντες». Πολλοί θα προσπαθήσουν να σας πείσουν να μπαζωθούν. Άλλοι θα υποστηρίξουν ότι οι πέτρες θα πρέπει να μεταφερθούν στο Μουσείο. Πολλοί, ευελπιστώ οι περισσότεροι, να στηρίξουν την πρότασή μου.   Αν όμως δεν απλώσετε σεις το στιβαρό σας χέρι για αλλαγή πορείας, τότε θα ακουσθεί και πάλι το παράπονο του Παλαμά: «Σβησμένες όλες οι φωτιές οι πλάστρες μεσ’ τη Χώρα».   
Με εκτίμηση και ευχές" 


      Η ιστορία του τζαμιού (με πληροφορίες από το wikipedia): Κατασκευάστηκε το 1456/1458, λίγο καιρό μετά την Οθωμανική κατάκτηση του Δουκάτου των Αθηνών. Βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Ρωμαϊκής Αγοράς, κοντά στον Πύργο των Ανέμων, κτισμένο στα ερείπια μιας τρίκλιτης βασιλικής της μέσοβυζαντινής περιόδου. Κατά την τουρκοκρατία, ήταν γνωστό ως "το τζαμί του Σταροπάζαρου". Από το 1834, όταν η Αθήνα έγινε πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους και μέχρι τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα χρησιμοποιήθηκε ως στρατιωτικό αρτοποιείο. Έκτοτε χρησιμοποιήθηκε κυρίως ως αρχαιολογική αποθήκη για τα διάφορα ευρήματα των ανασκαφών της Αγοράς και της Ακρόπολης. Λόγω της πληθώρας διαθέσιμου οικοδομικού υλικού κατά το χρόνο ανεγέρσεώς του, ενσωματώνει αρχιτεκτονικά μέλη των κλασσικών και βυζαντινών χρόνων, μεταξύ των οποίων και ιωνικά κιονόκρανα της αρχαίας εποχής. Με εξαίρεση την αφαίρεση των πλέον πρόσφατων αρχιτεκτονικών παρεμβάσεων και την επιστροφή του στην αρχική του κατάσταση το 1935, το τζαμί δεν είχε ποτέ υποβληθεί σε πλήρη ανακαίνιση, ενώ το 2010 είχε εμφανίσει σοβαρά προβλήματα στατικότητας. Το φθινόπωρο του 2010, το Υπουργείο Πολιτισμού διέταξε την εκκένωση του κτιρίου από τις διάφορες αρχαιότητες που βρίσκονταν αποθηκευμένες εκεί, καθώς και την έναρξη διαδικασίας ανακαίνισης και το μετέπειτα άνοιγμά του στο κοινό. Η απόφαση επικυρώθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο της Ελλάδας το 2013, ανοίγοντας τον δρόμο για την ανακαίνιση του μνημείου και το άνοιγμά του στο κοινό ως χώρο πολιτισμικών εκδηλώσεων. 

Πηγή: www.lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου