Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

ΟΡΓΗ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ

Ορατός ο κίνδυνος οι κάτοικοι των παρεβρίων περιοχών να ζήσουν ξανά τον ίδιο εφιάλτη – Απούσα η Κεντρική εξουσία – Στο συρτάρι οι προτάσεις της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης για διασυνοριακή διαχείριση των υδάτων της τριεθνούς λεκάνης του ποταμού Έβρου 

 Η είδηση πως το ακριτικό Ορμένιο και οι γύρω περιοχές πλημμύρισαν και πάλι ανησυχητικά γέμισε με απόγνωση και οργή τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής που βλέπουν ξανά ορατό τον κίνδυνο της καταστροφής των κατοικιών, των αγροτεμαχίων τους, της αγροτικής παραγωγής τους σε σιτάρι, καλαμπόκια, σπαράγγια αλλά και απώλεια του ζωϊκού κεφαλαίου τους!

Ακόμη κι αυτές οι ίδιες οι ζωές τους δεν έχουν πάψει να κινδυνεύουν από τα ανεξέλεγκτα νερά!
Οι φωτογραφίες αναρτημένες στο διαδίκτυο αλλά και στα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης (ΜΜΕ) δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής για ακόμη μια χρονιά και ενώ τώρα διανύουμε το σωτήριο (;!) έτος 2016.
Δεν έχουν ξεθωριάσει ακόμη οι μνήμες από τον εφιαλτικό Δεκέμβριο του 2014 όταν ο κίνδυνος για ζωές, κατοικίες και περιουσίες των ηρωικών κατοίκων του ακριτικού Ορμενίου- που φυλάνε Θερμοπύλες- αποτράπηκε την τελευταία στιγμή. Με πρωτοβουλία της περιφέρειας και των ακατάπαυστων ενεργειών των κατοίκων, κατασκευάστηκε και δεύτερο πρόσθετο ανάχωμα προστασίας στις παρυφές του οικισμού, μήκους 1000 μέτρων.
Κι όλα αυτά γιατί τον Δεκέμβριο του 2014 είχε επαναληφθεί η θραύση αναχώματος του ποταμού Έβρου κοντά στον οικισμό του Ορμενίου, που παρουσίασε τις μεγαλύτερες πλημμυρικές παροχές  από το 1984!
Με το δίκιο τον Δεκέμβριο του 2014 ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Γιώργος Παυλίδης είχε πει ξεκάθαρα στην συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου «Δεν θα ανεχτώ άλλο αυτή την κατάσταση που έζησα τους τελευταίους μήνες»
Πράγματι οι στιγμές τον Δεκέμβριο του 2014 ήταν εφιαλτικές, αφού με τον συντονισμό του περιφερειάρχη – αντιπεριφερειάρχη- του Στρατού, της Πυροσβεστικής και  της Αστυνομίας, δινόταν μάχη για να σωθούν ανθρώπινες ζωές, κατοικίες, περιουσίες , βιός…. (.ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου