Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016

ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΙ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΤΑ 

ΜΠΛΟΚΑ
Αγρότες απέκλεισαν με τρακτέρ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, την Τράπεζα Πειραιώς στη Σκάλα Λακωνίας.
Σκληραίνουν τη στάση τους οι αγρότες ενόψει της συνάντησης με τον πρωθυπουργό, η οποία σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες. Στο τελωνείο του Προμαχώνα το αδιέξοδο παραμένει, εφόσον και χθες δεν ήταν δυνατή η διέλευση των φορτηγών. Σε 400.000 ευρώ την ημέρα εκτιμά η Βουλγαρία το κόστος από τον αποκλεισμό του τελωνείου, το οποίο παραμένει κλειστό και από τη βουλγαρική πλευρά σε αντίποινα. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Βούλγαροι δεν θα ανοίξουν τα σύνορα παρά μόνο αν οι Ελληνες αγρότες αποσύρουν όλα τα τρακτέρ από τον μεθοριακό σταθμό, κάτι που όπως διαμηνύει η ελληνική πλευρά δεν πρόκειται να γίνει.


Οι αγροτικές κινητοποιήσεις επηρεάζουν και την Αττική καθώς κλειστή επ’ αόριστον παραμένει η λεωφόρος Μαρκοπούλου πριν από τον κόμβο της Αττικής Οδού ενώ από χθες το απόγευμα έκλεισε και η έξοδος της Αττικής Οδού προς Κορωπί. Κλειστά επ’ αόριστον παραμένουν τα Τέμπη, ο Ισθμός, το μπλόκο στη Νίκαια του αγροτοσυνδικαλιστή Βαγγέλη Μπούτα και το μπλόκο στις Μικροθήβες, η Εγνατία Οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, τα διόδια των Μαλγάρων, ενώ σε αποκλεισμό παραμένει για περισσότερες από δύο εβδομάδες ο κόμβος του Νησελίου επί της Εγνατίας Οδού στο τμήμα Θεσσαλονίκης - Βέροιας και από προχθές και το τελωνείο των Κήπων. Επίσης, σε πολλές περιπτώσεις οι αγρότες κλείνουν και το επαρχιακό δίκτυο και μάλιστα χωρίς προειδοποίηση, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στη διέλευση των πολιτών.

Παράλληλα με τις κινητοποιήσεις, στα μπλόκα διεξάγονται συνεννοήσεις προκειμένου να οργανωθεί μια ομάδα εκπροσώπων (οπωσδήποτε πάνω από είκοσι άτομα, σύμφωνα με εκτιμήσεις), η οποία να αντιπροσωπεύει όλες τις ομάδες παραγωγών που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις. Φυσικά, στις εντός του αγροτικού μπλοκ διαπραγματεύσεις δεν συμμετέχουν τα μπλόκα που πρόσκεινται στο ΚΚΕ, ενώ ερώτημα παραμένει ποια στάση θα κρατήσουν τα Τέμπη. Χθες πάντως ο υπουργός Εργασίας, μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής, επανέλαβε την πρόσκληση της κυβέρνησης προς τους αγρότες για διάλογο. Μάλιστα ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι οι αγρότες θα ακούσουν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό τις κυβερνητικές προτάσεις και εμφανίστηκε βέβαιος ότι σύντομα θα πραγματοποιηθεί σχετική συνάντηση.

Στο μεταξύ τα μπλόκα καλά κρατούν σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας:

• Στην Πελοπόννησο οι αγρότες κλείνουν τη γέφυρα Ευρώτα και στην Τρίπολη τα διόδια Νεστάνης.

• Στην Αχαΐα, αγρότες έχουν αποκλείσει την εθνική οδό Πατρών - Πύργου, στον κόμβο της Κάτω Αχαΐας και στην Ηλεία, την εθνική οδό Πατρών - Πύργου στον κόμβο του Κουρτεσίου. Οι αγρότες της Αιγιάλειας κλείνουν την εθνική οδό Πατρών - Αθηνών στο ύψος του Αιγίου.

• Στην Αιτωλοακαρνανία είναι κλειστός επ’ αόριστον ο κόμβος στο Κεφαλόβρυσο ενώ οι αγρότες του Μεσολογγίου κλείνουν τη γέφυρα του ποταμού Ευήνου.

• Στη Βόρεια Ελλάδα είναι κλειστοί οι κόμβοι Μελισσίου, Μαυροβουνίου, Μεσημερίου, Αλυσίδας Βεγορίτιδας και Αψάλου και Γυψοχωρίου.

Μπλόκα υπάρχουν επίσης στη σερβική γέφυρα στα Γιαννιτσά, στη Φθιώτιδα στον κόμβο του Μπράλου, στη Χαλκηδόνα, στον Νομό Πιερίας (στο Αιγινίο και την Κατερίνη), στον Νομό Δράμας (τα μπλόκα των Κοκκινογείων και Προσοτσάνης), στον Νομό Κιλκίς, στα τελωνεία των Ευζώνων και στη Δοϊράνη.

Στην Κρήτη παραμένουν τα μπλόκα στο Ηράκλειο και στα Μεγάλα Χωράφια στα Χανιά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου