Σάββατο 16 Απριλίου 2016

Εμείς θεωρούμε θετική την επίσκεψη του αρχηγού του Βατικανού στη Λέσβο. λ Ομως ο Πειραιώς κ. Σεραφειμ ...

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΕ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ ΚΑΙ ΙΕΡΩΝΥΜΟ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ

Live: Πάπας Φραγκίσκος: Ήρθα εδώ, απλά και μόνο για να σταθώ δίπλα σας

Με τις φράσεις «δεν είστε μόνοι σας», «ήρθα εδώ για να ακούσω τις ιστορίες σας» και «απλά και μόνο για να σταθώ δίπλα σας», ο Πάπας Φραγκίσκος έστειλε μήνυμα αλληλεγγύης και στήριξης προς τους πρόσφυγες αλλά και την Ελλάδα με την ιστορική επίσκεψη που πραγματοποίησε στη Λέσβο. 

Live: Πάπας Φραγκίσκος: Ήρθα εδώ, απλά και μόνο για να σταθώ δίπλα σας
Μόλις λίγα λεπτά μετά τις 9 το πρωί προσγειώθηκε στον αεροδιάδρομο του αερολιμένα Μυτιλήνης το αεροπλάνο που μετέφερε τον Πάπα Φραγκίσκο.
09:30 Συνάντηση Τσίπρα με Βαρθολομαίο και Ιερώνυμο
Με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, συναντήθηκε στον αερολιμένα Μυτιλήνης, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός έφτασε στο αεροδρόμιο του νησιού μετά τις εννέα το πρωί, όπου θα υποδεχθεί τον Πάπα Φραγκίσκο, στις 10:20.
Τον Ποντίφηκα της Ρώμης θα καλωσορίσουν αμέσως μετά ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και έπειτα ο Σεβασμιότατος Πρόεδρος της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος Φραγκίσκος Παπαμανώλης.
Με την ολοκλήρωση της τελετής υποδοχής, οι τρεις θρησκευτικοί ηγέτες θα μεταβούν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια, όπου θα τους υποδεχτεί ο πρωθυπουργός.

Αφιξη Πάπα Φραγκίσκου 
10:20: Ο πρωθυπουργός υποδέχθηκε τον Πάπα Φραγκίσκο μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.
10:30: Στην κατ΄ιδίαν συνάντησή τους, ο πρωθυπουργός καλωσόρισε τον ποντίφικα στη Λέσβο, λέγοντας του χαρακτηριστικά: «η επίσκεψή σας είναι ιστορική και σημαντική και θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά».
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «το νησί που σήκωσε το βάρος της προσφυγικής κρίσης και της μεγαλύτερης μετακίνησης πληθυσμού μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο».
Ακόμη, υπογράμμισε το γεγονός ότι οι Έλληνες, παρά τα μέτρα λιτότητας και την οικονομική κρίση έκαναν τα πάντα για να βοηθήσους τους πρόσφυγες, την ώρα που άλλες χώρες και λαοί «της χριστιανικής Ευρώπης» σήκωναν φράχτες.
10:40: Ο Πάπας είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Ο κ. Βαρθολομαίος στις δηλώσεις του εξήρε το ρόλο του ποντίφικα στην προάσπιση των δικαιωμάτων των φτωχών όλου του πλανήτη.
11:20: Άφιξη της αποστολής στην Μόρια, όπου ήδη, βρισκόταν ο Αλέξης Τσίπρας. «Εδώ κάποτε δεν μπορούσε κανείς να περπατήσει από τον μεγάλο αριθμό προσφύγων» είπε ο πρωθυπουργός στον Πάπα.
Τους δεκάδες πρόσφυγες που περίμεναν υπομονετικά για υποδεχθούν τους θρησκευτικούς ηγέτες χαιρέτησαν, έναν - έναν, ξεχωριστά, οι Φραγκίσκος, Βαρθολομαίος και Ιερώνυμος.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι, εδώ, στη Στη Μόρια, πρώτα έγιναν δεκτοί από τα ασυνόδευτα παιδιά πρόσφυγες που με ζωγραφιές και ταμπλό τους καλωσόριζαν αλλά και ζητούσαν να τους επιτραπεί να μετακινηθούν προς συγγενείς τους σε χώρες της βόρειας Ευρώπης. Ανάλογα αιτήματα και από άλλες οικογένειες προσφύγων αλλά και μετανάστες που με δικά τους ταμπλό διεκδικούσαν «freedom» - «ελευθερία».
Από τις κορυφαίες στιγμές της μέχρι τώρα πορείας των τριών Ιεραρχών, ήταν όταν νεαρός πρόσφυγας κλαίγοντας γοερά φιλούσε τα χέρια του Πάπα και του Πατριάρχη ζητώντας τους να κάνουν κάτι για να συνεχίσουν να ελπίζουν.
Πολλές γυναίκες μουσουλμάνες με μαντήλια δίνουν το χέρι τους προς τους Χριστιανούς ηγέτες και πολλές από αυτές τους φιλάνε το χέρι.
Μηνύματα αλληλεγγύης και στήριξης προς τους πρόσφυγες
Μήνυμα αγάπης, ειρήνης και αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες, αλλά και ευαισθητοποίησης της παγκόσμιας κοινότητας απέναντι στο προσφυγικό δράμα, απηύθυναν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, μιλώντας στο προαύλιο της καταχώρησης των προσφύγων, στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια.
«Δεν είστε μόνοι σας», ήταν το μήνυμα του Πάπα Φραγκίσκου προς τους πρόσφυγες. Εξήρε τον ρόλο της χώρας στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, τονίζοντας ότι «ο ελληνικός λαός με μεγάλη γενναιοδωρία ανταποκρίθηκε στις ανάγκες παρά το γεγονός ότι διανύει μια δύσκολη περίοδο».
«Ήρθα εδώ με τους αδελφούς μου τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο απλά και μόνο για να σταθώ δίπλα σας, να ακούσω τις ιστορίες σας, ήρθαμε για να επιστήσουμε και πάλι την προσοχή του κόσμου στη σοβαρή αυτή ανθρωπιστική κρίση, για να κάνουμε μια έκκληση ώστε να βρεθεί μια λύση». «Θα θέλαμε να ενώσουμε τις φωνές μας με τις δικές σας και να μιλήσουμε στο όνομα σας ως άνθρωποι της πίστης».
«Ταξιδέψαμε εδώ για να ακούσουμε τις φωνές σας και να σας κοιτάξουμε στα μάτια», «όσοι φοβούνται εσάς δεν σας κοίταξαν στα μάτια. Όσοι σας φοβούνται δεν βλέπουν τα πρόσωπα σας, δεν βλέπουν τα παιδιά σας», σημείωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Υπογράμμισε ότι η Μεσόγειος δεν θα πρέπει να γίνει ένας τάφος, αλλά μιας θάλασσα ειρήνης.
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είπε ότι με την επίσκεψή μας «ενώνουμε τις φωνές μας για να στηρίξουμε τους ξεριζωμένους». «Μόνοι όσοι δουν τα μάτια αυτών των μικρών παιδιών που συναντήσαμε θα μπορέσουν να αντιληφθούν αμέσως το πλήρες μέγεθος της χρεοκοπίας της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης που επιδεικνύει η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια σε αυτούς τους ανθρώπους και όχι μόνο», είπε και τόνισε ότι καμαρώνει για τους Έλληνες που παρά τις δικές τους δυσκολίες κάνουν τον «Γολγοθά» των προσφύγων ελαφρύτερο.
Ο Πάπας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνώνυπέγραψαν την Κοινή Διακήρυξη και στη συνέχεια ακολούθησε γεύμα με τρεις οικογένειες προσφύγων το οποίο περιελάμβανε το προγραμματισμένο για τον καταυλισμό σημερινό φαγητό, ρύζι με λαχανικά, ελιές, ψωμί και χαλβά.
13:45 Oι τρεις ιεράρχες έφτασαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης.
Στην ομιλία του, ο Πάπας εξέφρασε τον θαυμασμό του στον ελληνικό λαό ο οποίος όπως χαρακτηριστικά είπε, «παρά τις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει μπόρεσε να κρατήσει ανοιχτή την καρδιά και ανοιχτές τις πόρτες του» κι ευχαρίστησε τον Θεό που τον αξίωσε να επισκεφθεί το νησί.
Ακολούθησε κοινή δέηση των τριών Προκαθημένων για τους πρόσφυγες και μετανάστες που έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να φτάσουν στα ελληνικά νησιά και ενός λεπτού σιγή.
Οι τρεις θρησκευτικοί ηγέτες κατευθύνθηκαν στην ειδική εξέδρα που είχε στηθεί για να ρίξουν λίγα λουλούδια στη θάλασσα στη μνήμη των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στα νερά του Αιγαίου.
14:30: Ο ποντίφικας αναχώρησε για το αεροδρόμιο της Μυτιλήνης.
Φραγκίσκος στο Τwitter: Οι πρόσφυγες δεν είναι αριθμοί, είναι άνθρωποι
«Οι πρόσφυγες δεν είναι αριθμοί, είναι άνθρωποι», έγραψε νωρίς το πρωί στο Twitter ο πάπας Φραγκίσκος. «Οι πρόσφυγες είναι βλέμματα, ονόματα, ιστορίες και πρέπει να τυγχάνουν της ανάλογης μεταχείρισης», πρόσθεσε ο ποντίφικας.
Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, στα πρώτα σχόλιά τους, αναφέρουν ότι ο πάπας Φραγκίσκος μετέβη σήμερα στην Λέσβο η οποία είναι και «το σύμβολο της δοκιμασίας των προσφύγων», ενώ υπογραμμίζουν με έμφαση την δήλωση του πάπα ότι «θέλει να κρατήσει πάνω στο γραφείο του τις ζωγραφιές με τις οποίες τον υποδέχθηκαν τα μικρά προσφυγόπουλα».
Η εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα, παράλληλα, στην ηλεκτρονική της έκδοση, προβάλλει τον απλό όσο και περιεκτικό τρόπο με τον οποίο ο ποντίφικας θέλησε να ευχαριστήσει την χώρα μας για την αλληλεγγύη και την βοήθεια που επέδειξε: η ιταλική εφημερίδα αποδίδει το σχετικό απόσπασμα της ομιλίας του Αργεντινού ποντίφικα, με δυο μόνον λέξεις «grazie Grecia», ευχαριστώ Ελλάδα.
Με 10 πρόσφυγες από ευάλωτες κοινωνικά ομάδες θα επιστρέψει στη Ρώμη ο Πάπας
Με 10 πρόσφυγες που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, μητέρες με παιδιά, ανθρώπους με κινητικά προβλήματα ή προβλήματα υγείας, από διάφορες εθνικότητες, θα ξεκινήσει το ταξίδι της επιστροφής, στις 3.15 μετά το μεσημέρι, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του στη Λέσβο, ο Πάπας Φραγκίσκος.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, νωρίς χθες το μεσημέρι ο Πάπας ζήτησε μέσω αξιωματούχων του, να υπάρξει μια έντονα συμβολική ενέργεια, να επιστρέψει στο Βατικανό μαζί με 10 πρόσφυγες, οι οποίοι ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες και βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα λόγω του κλεισίματος των συνόρων στα Βαλκάνια και στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης. Η ενέργεια αυτή του Ποντίφηκα τη Ρώμης ερμηνεύεται ως εκδήλωση της δυσαρέσκειας του για την ακολουθουμένη πολιτική και πρακτική αλλά και ως μήνυμα προς τους Ευρωπαίους ηγέτες.
Χθες το απόγευμα επιλέχθηκαν οι 10 αυτοί πρόσφυγες μεταξύ αυτών που διαμένουν στον καταυλισμό του Δήμου Λέσβου, στον Καρά Τεπέ της Μυτιλήνης. Στο σύνολο τους έχουν φτάσει στην Ελλάδα και καταγράφηκαν στο χοτ σποτ της Μόριας πριν την 20η Μαρτίου, όταν ίσχυσε η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας.
Στη Λέσβο υπάρχουν συνολικά 417 πρόσφυγες που έφθασαν στην Ελλάδα πριν την 20η Μαρτίου, έχουν εγκλωβιστεί στη νησί και διαμένουν σε ανοικτές δομές όπως ο καταυλισμός του Καρά Τεπέ.
ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου