ΜΟΝΕΣ-ΝΑΟΙ


ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΠΟΡΤΑΪΤΙΣΣΑΣ ΚΟΡΝΟΦΩΛΙΑΣ
Η Ιερά Μονή Κορνοφωλιάς είναι κτισμένη σε απόσταση ενός χιλιομέτρου δυτικά του χωριού Κορνοφωλιά Σουφλίου, πάνω στο λόφο "Κουρί" και τιμάται στη μνήμη της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.Το κύριο πανηγύρι της Μόνης γίνεται στα Εννιάμερα της Παναγίας (Απόδοση της Κοιμήσεως, 23 Αυγούστου). Πότε ακριβώς κτίστηκε η Μονή, μας είναι άγνωστο. Η τοπική παραδοση τη θέλει να έχει ιστορία τεσσάρων περίπου αιώνων. Εκείνο που μας είναι άγνωστο είναι ότι στις αρχές του 18ου αιώνα δόθηκε ανεπίσημα ως μετόχι στην Ιερά Μονή Ιβήρων του Αγίου Όρους. Κατά το έτος 1747, με τη συγκατάθεση των κατοίκων της Κορνοφωλιάς και με ενέργειες του Μητροπολίτη Διδυμοτείχου Αυξέντίου (Μάϊος 1744 - Ιούλιος 1757) και του ηγούμενου της Μονής, Ιερομονάχου Αυξεντίου, επισημοποιήθηκε και επικυρώθηκε η κυριότητα της Μονής Ιβήρων, με Πατριαρχικό σιγίλιο (απόφαση) της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, επί Πατριαρχίας Παϊσίου Β'.
Μετά την παραχώρησή της στη Μονή Ιβήρων, οι πατέρες της κυριάρχου Μονής έφεραν στο Μετόχι τους την εικόνα της Παναγίας της Πορταϊτισσας, αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας της Πορταϊτισσας που βρίσκεται στη Μονή Ιβήρων, η οποία αποδείχτηκε εξ ίσου θαυματουργή με την πρωτότυπη.
Μονή Παναγιάς Πορταΐτισσας ΚορνοφωλιάςΜονή Παναγιάς Πορταΐτισσας ΚορνοφωλιάςΜονή Παναγιάς Πορταΐτισσας ΚορνοφωλιάςΜονή Παναγιάς Πορταΐτισσας ΚορνοφωλιάςΜονή Παναγιάς Πορταΐτισσας Κορνοφωλιάς
Μονή Παναγιάς Πορταΐτισσας Κορνοφωλιάς

Μονή Παναγιάς Πορταΐτισσας Κορνοφωλιάς

Μονή Παναγιάς Πορταΐτισσας Κορνοφωλιάς









Μονή Παναγίας Κοσμοσώτειρας
Μονή Παναγιάς Πορταΐτισσας ΚορνοφωλιάςΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΟΣΜΟΣΩΤΕΙΡΑΣ - ΦΕΡΕΣ
Το 1152 ο Σεβαστοκράτορας Ισαάκιος Κομνηνός εγαινιάζει εδώ το Μοναστήρι της Βήρας και το Καθολικό του το αφιερώνει στην Παναγία την Κοσμοσώτειρα. Ο αρχιτεκτονικός τύπος του ναού είναι σταυροειδής με τρούλο, παραλλαγή του δικιονίου. Η κομψότητα και η μεγαλοπρέπειά του αντανακλά την αίγλη του Βυζαντίου. Οι αγιογραφίες με τις απέριττες και συνάμα εκφραστικές μορφές, τους απαλούς χρωματισμούς και τις διακριτικές γραμμώσεις αποτελούν λαμπρά δείγματα της ακμάζουσας Κωνσταντινουπολίτικης Σχολής του 12 ου αιώνα. Το κεραμικό ανάγλυφο με τον μονοκέφαλο αετό που κοσμεί την εξωτερική πλευρά του Ιερού, επιβεβαιώνει την πραγμάτωση της επιθυμίας του κτήτορα (να ταφεί στον τόπο αυτό) και θεωρείται πολύτιμο για την σπανιότητα και τον συμβολισμό του. Από τα υπόλοιπα κτίσματα της Μονής σώζονται δύο από τους έξι πύργους του εσωτερικού περιβόλου, για να επιβεβαιώνουν τις μαρτυρίες που ήθελαν το Μοναστήρι «φρούριον καρτερώτατον».
Μονή Παναγίας ΚοσμοσώτειραςΤο 1357 η περιοχή υποδουλώνεται στους Οθωμανούς Τούρκους. Τα τείχη της Βήρας γκρεμίζονται και η εκκλησία μετατρέπεται σε μουσουλμανικό τέμενος. Η πόλη μετονομάζεται σταδιακά σε Φέρες. Η σημερινή ακριτική πόλη των Φερών είναι η κληρονόμος της βυζαντινής Βήρας με την εκκλησία της Παναγίας να παραμένει το ζωντανό μνημείο - σύμβολο της τέχνης και του πολιτισμού της Κωνσταντινούπολης και της Θράκης. Το 1994 διοργανώνεται στις Φέρες το Α' Παγκόσμιο Συνέδριο των Θρακών, όπου οι μετέχοντες ανακηρύσσουν επίσημα την Παναγία Κοσμοσώτειρα προστάτιδά τους και τον Ιερό Ναό της, προσκυνηματικό κέντρο των απανταχού Θρακιωτών.
Μονή Παναγίας ΚοσμοσώτειραςΜονή Παναγίας ΚοσμοσώτειραςΜονή Παναγίας ΚοσμοσώτειραςΜονή Παναγίας Κοσμοσώτειρας

Μονή Παναγίας Κοσμοσώτειρας

Μονή Παναγίας Κοσμοσώτειρας
© Golden Greece






Ιερά Μονή "Παναγίας του Έβρου"

Ιερά Μονή Παναγίας του Έβρου

Βρίσκεται στην παραθαλάσσια περιοχή της Μάκρης και σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων από αυτήν. Ιδρύθηκε το 1978 από τον τότε Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως και νυν Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο και επανδρώθηκε το 1983.

Το κτιριακό συγκρότημα περιλαμβάνει το αρχικό σε σχήμα Π διώροφο οίκημα κελιών και χώρων υποδοχής γύρω από το Καθολικό της "Κοιμήσεως της Θεοτόκου" και τη νέα πτέρυγα δηλαδή τράπεζα, κουζίνα, αποθηκευτικοί χώροι, εργαστήρια, βιβλιοθήκη και συμπληρωματικά κελιά. Η Ιερά Μονή είναι περιτειχισμένη και περιβάλλεται από ελαιώνες καλλιεργούμενους από τις Μοναχές. Τέσσερα Παρεκκλήσια, Αγίου Χαραλάμπους, Αγίου Βλασίου, Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, Αγίας Ευφημίας, οριοθετούν την περιοχή της Μονής και δύο του Αγίου Ανθίμου και του Αγίου Ανδρέα είναι ενσωματωμένα σ' αυτήν.

Τα ασκούμενα στην Ιερά Μονή παραδοσιακά διακονήματα είναι: Η Βυζαντινή αγιογραφία, η ιερορραπτική, η εκκλησιαστική κεντητική, η κατασκευή μοσχοθυμιάματος και μικροαντικειμένων και η κηροπλαστική. Η Μονή συνδέεται με Ιερές Μονές ομόδοξων χωρών Βουλγαρίας, Σερβίας, Ρουμανίας, Ρωσίας, Συρίας, Λιβάνου και φιλοξενεί τις εξ αυτών μοναχές προς εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, της βυζαντινής μουσικής και των ενεργών διακονημάτων της.

Τα πολλά αποθησαυρισμένα άγια Λείψανα Ιεραρχών, Οσίων, Μαρτύρων, αποτελούν μέγιστη ευλογία για τη Μοναστική Αδελφότητα και τους προσκυνητές. 
Η ετήσια Πανήγυρις τελείται την 23η Αυγούστου, κατά την απόδοση της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. 

Ιερά Μονή "Παναγίας του Έβρου" 
68100, Μάκρη Αλεξ/πολης
τηλέφωνο 25510 71263


Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Αετοχωρίου

Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Αετοχωρίου

Στο χωριό Αετοχώρι, περί τα 11 χιλιόμετρα ανατολικά της Αλεξανδρούπολης, το έτος 1981 ο τότε Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως, και νυν Θεσσαλονίκης, Άνθιμος ίδρυσε το ανδρικό μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου. Θεμελιώθηκε στις 26-9-1989 και εγκαινιάσιηκε επίσημα στις 21-6-1992. Αν και νεότευκτο και χωρίς ιστορία, σύντομα κατέστη γνωστό στην ευρύτερη περιοχή και αποτελεί όαση πνευματική στην ακριτική και ευαίσθητη περιοχή του Έβρου.

Το κτιριακό συγκρότημα με επίκεντρο το καθολικό (ρυθμού βυζαντινού τρίκοχο), είναι άνετο, ευρύχωρο και φιλόξενο. Όλα είναι καινούργια εκτός από μια εικόνα της Παναγίας (του 1786) και μία εικόνα του Χριστού του 18ου αιώνα δώρα του ιδρυτού και κτήτωρος Μητροπολίτου.
Το Μάιο του 1996 εγκαινιάστηκε η νέα πτέρυγα της Μονής (Ξενώνες δυνατότητας φιλοξενίας 50 ατόμων και συνεδριακό κέντρο πλήρως εξοπλισμένο 120 θέσεων).

Κάθε χρόνο φιλοξενούνται περίπου 500 άτομα. Στο συνεδριακό κέντρο φιλοξενήθηκαν διεθνή, κυρίως ιατρικά, συνέδρια. Επίσης το πανελλαδικό συνέδριο της Αστυνομίας και το διαβαλκανικό των συλλόγων εθελοντών αιμοδοτών, αλλά και διάφορα άλλα τοπικού χαρακτήρα. 

Την Κυριακή των Αγίων Πάντων του 2003 θεμελιώθηκε και σχεδόν έχει ολοκληρωθεί ο ναός προς τιμήν πάντων των Θρακών Αγίων. Πολύτιμο θησαύρισμα της Μονής αποτελούν τα τεμάχια των ιερών λειψάνων, των εκ Σαμοθράκης πέντε νεομαρτύρων (Μανουήλ, Γεωργίου, Μιχαήλ, Θεοδώρου και Γεωργίου) που μαρτύρησαν το 1835 στη Μάκρη Αλεξανδρούπολης, του αγίου Παντελεήμονος, του αγίου Χαραλάμπους κ.ά.

Η Ιερά Μονή πανηγυρίζει τρεις φορές το χρόνο. Στις 8 Μαΐου, του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, στις 26 Σεπτεμβρίου, για την Μετάσταση του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, και την Κυριακή των Αγίων Πάντων που πανηγυρίζει το νεόκτιστο Παρεκκλήσιο Πάντων των Θρακών Αγίων.

Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου
68100, Αετοχώρι Έβρου 
τηλέφωνο 25510 51315


Ο Βραχώδης Ναός των Αγίων Θεοδώρων

Ο Βραχώδης Ναός των Αγίων Θεοδώρων Αλεξανδρούπολης

Στους νοτιοανατολικούς πρόποδες της Ροδόπης, βόρεια της Αλεξανδρούπολης, στο δρόμο προς τον Άβαντα και στην διασταύρωση του Πόταμου, σχηματίζεται ένα πέρασμα που διασχίζει σήμερα η σιδηροδρομική γραμμή Αλεξανδρούπολης - Κομοτηνής. Στην είσοδό του προβάλει επιβλητικό ένα βυζαντινό φρούριο με τετράγωνους πύργους και σε ορισμένα σημεία διπλό τείχος. Η οχύρωση ελέγχει ένα στενό πέρασμα, μια χαράδρα του ορεινού όγκου της Ροδόπης, που χρησιμοποιεί η σύγχρονη σιδηροδρομική γραμμή. Πρόκειται όπως λένε για την βυζαντινή Περιστεριά, απ’ όπου πέρασαν το 1225 ο Θεόδωρος Κομνηνός, ακολουθώντας το δρόμο από τη Γρατσιανού (σημερινή Γρατινή του Ν. Ροδόπης) για τον Έβρο και οι στρατοί του Ιωάννη Καντακουζηνού το 1345. Συνεχίζοντας δυτικά στο δρόμο που περνάει μπροστά από τα κάστρα του Πόταμου και μετά από πορεία 5 χλμ. περίπου δίπλα στη σιδηροδρομική γραμμή, βρίσκεται ο χώρος αναψυχής και το περίφημο σπήλαιο των Αγίων Θεοδώρων. 

Το σπήλαιο των Αγίων Θεοδώρων είναι διαμορφωμένο σε ναΐδριο με την προσθήκη χτιστού τέμπλου και με την τοιχογράφηση των επιφανειών του βράχου, θυμίζοντας τις σπηλαιώδεις εκκλησίες της Καππαδοκίας. Οι τοίχοι και το εικονοστάσιο είναι πλούσια διακοσμημένοι με βυζαντινές τοιχογραφίες δύο φάσεων: Η πρώτη χρονολογείται στα τέλη του 11ου αι. και ανήκει στη λεγόμενη “μοναστική” τεχνοτροπία, η δεύτερη στη στροφή του 12ου με τον 13ο αι. και διακρίνεται από τα χαρακτηριστικά της λεγόμενης “μεταβατικής εποχής”. Η τέχνη τους αντανακλά τη μεγάλη παράδοση αγιογραφιών της Κωνσταντινούπολης. 

Ζωγραφική διακόσμηση καλύπτει τα πλάγια τοιχώματα του διαδρόμου εισόδου και του ναΐσκου, όλη την επιφάνεια του κτιστού τέμπλου και τα τοιχώματα του ιερού βήματος. Είναι πολύ πιθανό ότι αρχικά στο σπήλαιο υπήρξαν μεμονωμένες ζωγραφικές παραστάσεις με χρονική ίσως απόσταση μεταξύ τους και στη συνέχεια έγινε ένα ενιαίο τοιχογραφικό σύνολο που κάλυψε και τις παλαιότερες τοιχογραφίες, όπου υπήρχαν. 

Η θεματική κυριαρχία των απεικονίσεων της Θεοτόκου και στο αρχικό και στο νεώτερο στρώμα, ενισχύει την άποψη ότι το παρεκκλήσιο ήταν αφιερωμένο αρχικά στην Παναγιά. Οι τοιχογραφίες διακρίνονται για την εξαιρετική τεχνοτροπία τους, σπάνια δείγματα μνημειακής ζωγραφικής της περιόδου αυτής. 


ΤΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΜΑΣ..


ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΤΟΥ 

ΣΩΤΗΡΟΣ- ΚΑΛΟΛΙΒΑΔΙΟΥ-ΚΑΛΑΜΟΥ 

ΑΤΤΙΚΗΣ

Του συνεργάτη μας ΑΘ.ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Η  Μονή Μεταμορφώσεως Του Σωτήρος , Καλολιβαδίου περιφέρειας Καλάμου Αττικής.
Αρχικά ήταν αφιερωμένη στον Ευαγγελισμό Της Θεοτόκου.
Η παράδοση τοποθετεί την ίδρυση της γύρω στον 6ο αιώνα μ.χ.
Έτσι είναι μια από τις αρχαιότερες της Αττικής.
Σύμφωνα με τα πρώτα ιστορικά στοιχεία που διασώζονται( σιγίλιο του 1700)πληροφορούμαστε ότι επαναοίκοδομήθηκε επί Πατριάρχου Ιερεμίου του Τρανού(1572-1595) ως Σταυροπηγιακή από ένα Ιερομόναχο ονομαζόμενο Γρηγόριο.
Η Μονή γνώρισε μεγάλη ακμή μέχρι τις αρχές της Ελληνικής Επαναστάσεως.Σημαντική ήταν η συνεισφορά της στον απελευθερωτικό αγώνα του γένους,οπότε και λειτούργησε ως καταφύγιο και ορμητήριο των κλεφταρματωλών της περιοχής.
Το τίμημα ήταν η πυρπόληση  της Μονής από τον Ομέρ Πασά της Καρύστου το 1824.
Όμως η ιστορική πορεία της Μονής δεν διακόπηκε αλλά αντίθετα άκμασε για μισό περίπου αιώνα.





Το 1885 λόγω λειψανδρίας συγχωνεύτηκε με την Μονή Πεντέλης και από τότε αποτελεί μετόχι της.
Το 1948 ήλθε και εγκαταβίωσε στο εγκαταλελειμμένο μοναστήρι μια γυναίκεια  αδελφότητα και έτσι έγινε η μετατροπή του σε γυναικείο ησυχαστήριο.
Σήμερα η Μονή εντυπωσιακά  και πλήρως ανακαινισμένη μετά από τις προσπάθειες των μοναζουσών, συνεχίζει τον δύσκολο αγώνα και το έργο της δίνοντας την δική της μαρτυρία μέσα από την ασκηση την  σιωπή την εργατικότητα και την προσευχή.


ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΒΟΛΟΥ

**Ξεκίνησε το 1292
**Έγκαταλείφθηκε για έναν αιώνα  
**Και μόλις το 2005 ξαναρχιζει ζει...
**Έχει μόνον 2 μοναχους

Η Μονή βρίσκεται βορειοανατολικά της Αγιάς και σε απόσταση δυόμισι χιλιομέτρων από την γραφική παρακισσάβια κωμόπολη. Το μοναστηριακό συγκρότημα της Μονής αποτελείται από το Καθολικό, το οποίο είναι αφιερωμένο στα Εισόδια της Θεοτόκου, τον πύργο του Ηγουμένου, την Τράπεζα και την πτέρυγα των κελλιών.
Το Καθολικό της Μονής ανήκει ως αρχιτεκτονικός τύπος στον αθωνικό τετρακιώνιο μετά χορών στο βόρειο και νότιο κλίτος. Είναι κατάγραφο με τοιχογραφίες του 1724 κάποιου Γαβριήλ Μοναχού Πελοποννησίου. Φέρει τρεις τρούλους, τον κεντρικό και δύο μικρότερους, στη βόρεια και την νότια πλευρά του Ιερού, γι' αυτό και το Μοναστήρι ονομαζόταν «Κουμπελής» (από το «Κουμπές=τρούλος). Σύμφωνα με πληροφορίες, το Μοναστήρι ιδρύθηκε το 1292. Το έτος 1580 φέρεται ως χρονιά μεγάλης κλίμακας εργασιών στο Καθολικό, σύμφωνα με επιγραφή σε λίθινη πλάκα τοποθετημένη στο νότιο τοίχο του Ναού. Η Τράπεζα της Μονής φέρει στην ανατολική και δυτική πλευρά τοιχογραφίες του 1616. Η Μονή έζησε περισσότερο από έναν αιώνα στην εγκατάλειψη και την ερήμωση. Την δεκαετία του 1980 εγκαταστάθηκε γυναικεία μοναστική αδελφότητα, που ανοικοδόμησε και την κατεστραμμένη δυτική πτέρυγα. Εγκαταλείφθηκε και πάλι για μια δεκαετία περίπου. Από τον Ιούνιο του 2005 εγκαταβιώνει νέα αδελφότητα. Ηγούμενος είναι ο Αρχιμανδρίτης Αιμιλιανός Καζαντζίδης και η αδελφότητα αριθμεί 2 ιερομονάχους.



1 σχόλιο:

  1. Καλησπερα σας.Ονομαζομε Αντρουλα, και είμαι, απο τη Κύπρο.Δε μπορω, να περπατήσω, μόνη μου. Τα θαύματα της Παναγίας, και των αγίων, οι διδαχες, των Πατέρων, σου δίνουν, δύναμη, πίστη, και υπομονή, να αντιμετωπίζεις, τη καθημερινότητα, στη ζωή.Το τηλεφωνο μου, είναι:00357_99760422. Ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή